Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Звезда испустила победу на самом крају, Олимпијакосу прво место!

Кошаркаши Црвене звезде нису успели да савладају Олимпијакос у Атини, у 9.колу Евролиге, Олимпијакос је победом осигурао прво место у групи. У одличној атмосфери Звезда је имала контролу и водила током целог меча, доминирао је Боби Марјановић који је забележио нови дабл-дабл. У последњој четвртини Олимпијакос је дао гас и предвођен Спанулисом и Петвејем славио 64-59 ( 13-16, 14-12, 15-20, 22-11). Меч је одлучио Петвеј тројком 15 секунди пред крај меча уз звук сирене. На крају, кошаркаши обе екипе су направили шпалир до навијача који су направили праву, пријатељску атмосферу.

Меч су обележиле јаке одбране и мало кошева у првом полувремену уз лош проценат шута, и Боби Марјановић. Звезда је контролисала меч, држала ритам, играла растерећено са пуно самопоуздања. Марјановић је је господарио, био незадржив па је већ у првом поолувремену забележио индекс 15! Звезда је по навици трећу четвртину одиграла најбоље, погодила 4 тројке, било је и атрактивних потеза, па се чинило да је победа на близу. Ипак, Олимпијакос је краљ оваквих мечева што је показао и вечерас. У последњој четвртини су додали гас, погодили кључне поене (Спанулис, Петвеј, Слукас), а Звезда правила доста грешака у нападу.

На крају, Олимпијакос је први, а након победе Лаборал Куће над Валенсијом, Звезда наредне недеље игра против Шпанаца за другу позицију.

Боби Марјановић је забележио нови дабл-дабл 17п 13ск 2укл, 2бл, индекс 25! Митровић 11п 7ск 1укл, Калинић 10п (2/2 за 3), 3ск, Дангубић 8п (2/3 за 3), 3ск 1укл. Спанулис 15п, Лафајет 11п, Слукас 10п.

Пре меча

Кошаркаши Црвене звезде гостују у Атини братском клубу, Олимпијакосу, у дерби мечу 9.кола групне фазе Евролиге. Све карте су распродате већ јуче, а из Пиреја најављују 15 хиљада гледалаца, невероватну кореографију и репризу феноменалног амбијента и атмосфере из Арене. Као и пред меч у Београду, и у Атини је направљен специјални материјал пред утакмицу, а Јака Блажич и Немања Дангубић су гостовали у шопу Олимпијакоса.

Иако су и Олимпијакос и Црвена звезда обезбедили пласман међу 16 најбољих екипа, меч у дворани „Мира и Пријатељства“ осим што ће оправдати назив дворане имати резултатски значај у борби за прво место у групи. Олимпијакос је први на табели са 7 победа и једним поразом, док је Црвена звезда друга са 5 победа и три пораза. У сваком случају, очекује нас прави спектакл, а у нашој фејсбук галерији се подсетите како је то било 7.новембра у Арени, када је Олимпијакос славио 62-57, а Европа уживала у највећој посећености ове сезоне у Евролиги! По много чему ово је дуел и најбољих екипа у Евролиги! Будите уз МЦЗ да пратимо заједно црвено-бели спектакл.

Пре самог почетка меча, Лука Митровић је добио на поклон урамљен дрес од навијача Олимпијакоса, на коме је име Марка Ивковића!

9. коло групе Д Евролиге

 Олимпијакос – Црвена звезда Телеком 64-59 (13-16, 14-12, 15-20, 22-11)

Дворана „Мира и Пријатељства“

Гледалаца: 12 000

Судије: Рижик (Украјина), Пастушјак (Пољска), Романо (Израел)

Олимпијакос: Петвеј 7, Хантер 6, Данстон 4, Спанулис 15, Слукас 10, Аграванис 4, Манцарис, Кавадас 2, Кацивелис, Лафајет 11, Дарден 4, Лоџески 2. Тренер: Сфаиропулос

Црвена звезда Телеком: Вилијамс 2п (0/5 за 3) 4ас 4ск, 1укл, Ребић, Дангубић 8п (2/3 за 3( 3ск 1укл, Митровић 11п 7ск 1укл, Лазић 3, Блажич 5п 2ск, Калинић 10п (2/2 за 3) 3ск, Марјановић 17п 13ск 2укл 2бл, Тејић,  Џенкинс (0/4 из игре), Јовић, Цирбес 3. Тренер: Радоњић

ТОК МЕЧА:

1/4 (13-16)

Црвена звезда меч почиње петорком – Вилијамс, Лазић, Дангубић, Тејић, Марјановић, а на другој страни су Манцарис, Спанулис, Дарден, Петвеј, Кавадас. Први напад је имао Олимпијакос а након дуела Лазића и Спанулиса био је мањи прекид због сата. Марјановић је отворио утакмицу првим поенима, а Лазић је забележио блокаду над Спанулисом, а затим направио грешку у корацима у нападу. Боби Марјановић је постигао нови кош са дистанце, а одлична одбрана Црвене звезде на почетку није дозволила Олимпијакосу ни након три минута, након што је Василис Кавадас прекинуо пост. Маркус Вилијамс је наставио са сјаним асистенција ка Бобију Марјановићу, а МВП Евролиге постиже 6 поен, придружује му се Лазић тројком за 9-2! 4-5 шут Црвене звезде из игре наспрам 1-6 Олимпијакоса. Били Спанулис је постигао два поена и мало поправио просек за 4-9. Пуна самопоуздања је Црвена звезда ушла у меч. Данстон је фаулирао Бобија Марјановића и спречио лагане поене, а Боби погађа једно слободно бацање за 10-4 на половини прве четвртине и први тајмаут на мечу. Данстон је након паузе погодио оба слободна бацања, а одговорио му је Боби Марјановић деветим поеном. Нови поени Марјановића, затим Блажича после прелепе асистенције Вилијамса са своје половине преко Петвеја за у том тренутку највећих +8 за Звезду (8-16), али је Данстон постигао 4 поен за 10-16. Црвена звезда је имала 60% шута у првој четвртини. Лафајет је првом тројком за Олимпијакос смањио на 13-16, што је био и коначан резултат прве четвртине. Сјајна одбрана Звезде у првој четвртини.

11 поена, 4ск, 2укл Бобија Марјановића, 3 поена Лазића и 2 поена Блажича.

2/4 (14-12)

Цирбес је заменио Марјановића, Џенкинс Блажича, а Дарден забележио прве поене на самом старту друге четвртине. Јовић, Џенкинс, Калинић, Митровић, Цирбес петорка Звезде. Након изласка Бобија Марјановића, Звезда без поена два минута, док Цирбес није уписао прве поене са линије за слободна бацања након фаула Аграваниса. Дарден је сјајним закуцавањем преко Калинића анулирао Цирбесове поене, у игру се враћа Боби Марјановић, а Лука Митровић након офанзивног скока бележи прве поене (17-20). Лош проценат шута за три поена обе екипе – Олимпијакос 1/8, Звезда 1/5. Средином четвртине, Митровић доноси Звезди 24-18, а наставила се серија промашаја оба тима коју прекида центар Олимпијакоса, Отело Хантер првим поенима за 20-24. Маркус Вилијамс је забележио 0/6 из игре у првом полувремену (0/2 за 2, 0/4 за 3). Кошевима Аграваниса и Спанулиса у завршници четвртине Олимпијакос долази до прве предности на утакмици 27-25, а Дангубић враћа у последњој секунди за 27-28 на полувремену.

Лош проценат шута оба тима у првом полувремену у којем је господарио МВП Евролиге, Боби Марјановић, а Олимпијакос се пробудио када је почео да погађа Василис Били Спанулис. Јаке одбране су обележиле прво полувреме. Одлична атмосфера укојој се смењују песме Звезде и Олимпијакоса.

Боби Марјановић 13 поена 5ск 2укл, 1бл, индекс 15! Митровић 4п 3ск 1укл, Дангубић, Лазић и Цирбес по 3 поена. На другој страни, Спанулис 8 поена.

3/4 (15-20)

Вилијамс, Лазић, Дангубић, Тејић, Марјановић започињу трећу четвртину. Доста грешака у првом минуту наставка на обе стране, а Спанулис постаје први играч са двоцифреним учинком у Олимпијакосу, узвраћа Боби Марјановић без скока, 15 поен за 29-30. Тејић је добио прилично запажену минутажу на овом мечу, за тренутних 10 минута је забележио 3 скока и 3 асистенције, уз једну блокаду и 0/2 из игре. Дангубић је погодио за 33-29, а после периода без коша на обе стране први тајмаут у другом полувремену. Олимпијакос долази до изједначења преко Хантера и Аграваниса, а Дангубић, Лафајет, па Блажич везаним тројкама на 3 минута до краја треће четвртине подижу атмосферу. Боби комплетира нови дабл-дабл учинак 17поена&10скокова за 38-40, а Лука Митровић погађа Звездину трећу везану тројку за 38-43! Калинић погађа четврту везану тројку и четврти играч који постиже тројку у Звездиној четвртини, 42-48! 20 поена Звезде у трећој четвртини, потпуна контрола игре и ритма.

Боби Марјановић 17 поена 10ск 2укл 2бл, нови дабл-дабл! Митровић 9п 4ск 2укл, Дангубић 8 поена (2/3 за 3), 3ск 1укл.

4/4 (22/11)

Јовић, Блажич, Калинић, Митровић, Цирбес започињу последњу четвртину. Лафајет погађа тројку у последњој секунди напада уз фаул, али није искористио додатно слободно бацање. Блажич му се реванширао са два промашена слободна бацања, а Олимпијакос серијом 5-0 долази до -1. Звездину серију од два минута без коша прекида Митровић након асистенције Јовића, и постаје други двоцифрени кошаркаш у редовима Црвене звезде. Узвратио је Петвеј првим поенима након закуцавања, а на другој страни погодио је Калинић. Одлично је отворио последњи период игре Олимпијакос, али их није служио шут за три поена (4/17), а након поготка Слукаса стижу до 53-52, 4.40 до краја меча. Вилијамс је првим поенима вратио Звезди предност, али Петвеј поравнава на 55-55. Калинић постиже 8 поен, али Олимпијакос брзо преко Спанулиса стиже до 60-57 на 1.30 до краја. Блажич не погађа, ни Вилијамс у наредном нападу, Петвеј погађа невероватну тројку са звуком сирене са саме линије и решио питање победника, 63-57! Петвеј је све поене постигао у последњој четвртини.

Боби Марјановић је забележио нови дабл-дабл 17п 13ск 2укл, 2бл, индекс 25! Митровић 11п 7ск 1укл, Калинић 10п (2/2 за 3), 3ск, Дангубић 8п (2/3 за 3), 3ск 1укл. Спанулис 15п, Лафајет 11п, Слукас 10п.

Црвено-бели наредне недеље у последњем колу дочекују Лаборал Кућу у директном окршају за друго месту у групи.

Повезане вести

20 comments

РУК дец 13, 2014 at 17:58

Људи, ја никада нисм написао да Митровић не зна кошарку. Он је, несумњиво велики таленат али је јако спор, тром и физички слаб за иоле озбиљнију одбрану. Са њим морају да раде на физичкој припреми и јачању ако мисле да од њега направе великог играча. Овако, сваки атлета на његовој позицији га поједе за доручак… 🙁

Reply
vukasin дец 12, 2014 at 23:30

Sudjenje cirkus, ni na nivou KLS

Reply
Villa дец 12, 2014 at 23:16

Definitivno najbolje dve odbrane u EL. Ovo je skola za top 16. Drago mi je sto je Tejic dobio sansu da igra, treba mu konstantno davati ovoliko da igra u EL, a u ABA ligi i vise.

Reply
KND дец 12, 2014 at 23:09

Opet izgubljena a dobijena utakmica sa 22 izgubljene lopte koje su nama mozda i najveci problem.Ja zbog izgubljene utakmice nisam nimalo ljut.Povratkom Jovica,Djenka je opet izgubio smisao svoje igre a taman smo vidjeli nesto od njega jer Vilijams je stao,a on ga je odlicno zamjenio.Ni sam ne znam gdje se Djenka bolje snalazi,bek ili plej ali ne mozemo bez njega.A idalje ne znam da li Dangubic se u sve ovo ne uklapa ili Radonjic to ne zna da uklopi ali zbog njegovih greski i glupog faula smo izgubili,uvede njega kad se utakmica lomi a nista nije pokazao do sada i izvede ga odma kada je uvidio tu svoju glupost.Kao sto vadi i Jaku kad ga krene i da ne nabrajam.E sad,bez publike moram reci da je to jedna vrlo otvorena utakmica,mi smo usli u neke greske izgubili smo i Djenku i Vilijamsa,jer u prosloje dao 5 trojki a u ovoj isto toliko promasio pa nikad ne znas sta ocekivati.Nije to drugo mjesto jos sigurno,ali ne zelim da sumnjam.

Reply
rs дец 12, 2014 at 22:57

Mora Cirbes bolje,ali mora.Forsirati ga kroz Aba ligu da napokon proradi jer vjerujem da moze.Djenka taman sto je poceo dobro jos kao plej,eto Jovica pa nek bude da se nije snasao ali od njega tek ocekujem da zaigra.Dangubic krene dobro pa uprska,dve vazne trojke ali iz ovog momka se maksimum ne izvlaci.Vilijams je stao,sreca to nam jos ne utice na rezultate,bice to dobro kad se Jovic uhoda.Svaka utakmica neko ce drugi skociti,uvijek ces imati period kada 2,3 igraca losije igraju a igru vuku ostali,i obrnuto.Mi mozemo tako,pogotovo kroz Aba ligu a i da se po koja utakmica izgubiti nista ne znaci.Samo da to bude dobro u borbi za trofeje,jer ja na to vec mislim a zasto ne pokusati nesto i u Evroligi,ali polako tu smo cilj ispunili vidjecemo koga cemo dobiti.Solidna utakmica i s jedne i druge strane.

Reply
gusano дец 12, 2014 at 23:43

Zadnja 2 meca pre ovog Vilijams je dao ukupno oko 10 trojki….

Reply
cz дец 12, 2014 at 22:44

Istina jesu mlako igrali,davali su nam sansu ali mi to nismo iskoristili.Ima tu stvari koje se moraju popraviti,volio bi da nam jos jedan igrac dodje zbog daljeg nastupa u Evropi.Siguran sam da cemo to drugo mjesto zadrzati,a sada napokon odmor za igrace protiv Igokee,pa da vidimo Cvorovica i Kaplanovica.A brate Radonjic nije mogao da iskoristi ono sto mu se nudilo na tacni,definitivno mora da otkloni te padove u 4/4 bar u minimalnoj mjeri.Kada pogledas da neki igraci nisu dobro odigrali,da ima onih koji vec odredjen period losije igraju a s druge strane onih koji nisu ni poceli da se zagrijavaju,a mogu,daje nam utjehu da ovo moze jos bolje.Ali ja sam zadovoljan,treba se cuvati za kraj sezone sa pola snage odradilo smo veci dio Aba lige,a i neke u Evroligi.

Reply
Marko дец 12, 2014 at 22:35

E jbg za dlaku, nisam ni ocekivao da cemo pobjediti ali zbog igraca,vodili smo konstantno i opet ta poslednja cetvrtina,na kraju je razlika i velika.Ali pokazali smo da se sa svima mozemo nositi.Sada govorim cjelokupno od pocetka sezone,Zvezda je i vecers pokazala ono sto joj je mana i sto se moze popraviti,imamo dosta izgubljenih lopti kada bi se to prepolovilo ravnih nam ne bi bilo.Ponekad problema i u napadu ali ne moze sve biti savrseno ipak Olimpijakos igra odlicnu odbranu.I moramo naci nacin da ovakav pad u poslednjim cetvrtinama izbjegnemo.

Sto se doceka i atmosfere tice sve je bilo na nivou,pustali su Zvezdine pjesme na zagrijavanju,poklon dres sa imenom Marka,polovicno navijanje,koreografija,nije bilo zvizdanja za nase igrace.Zaista dve utakmice za pamcenje.

Reply
РУК дец 12, 2014 at 22:34

Олимпијакос је био јако коректан, прави пријатељски клуб. Играли су тренинг утакмицу, са пола снаге и све време су нам давали шансу да их победимо. Када су видели да не можемо вола у тур да убодемо, само 30 секунди су додали гас и победили… 😀

Reply
josif дец 12, 2014 at 22:49

Reko si isto sto sam i ja mislio brate!Nudili su nam pobedu celo vreme ali nasi mutavi amerikanci su veceras jos jednom pokazali da se u—u protiv jaceg protivnika,forsiraju sut ko mutavi,obojica zajedno sut 14/1,niko da im kaze u cemu je poenta,da igraju racionalno i da uzmemo poklon.Pozz.mKd

Reply
Vopi дец 12, 2014 at 23:42

Josife čoveče pratim redovno forume i znam da si realan i pristojan ukomentarima ali sad si me iznenadio i to negativno što ću protumačiti nepoznavanjem košarke. Neko voli neki drugi stil košarke pa ne razume i kritikuje našeg trenera i momke na terenu. Ono što je evidentno bilo večeras jeste da niko ovde nije spušto gas i da se igralo maksimalno rasterećeno ali i maksimalno angažovano pogotovu u odbrani čemu u prilog ide broj postignutih poena obe ekipe. Ovo što smo gledali večeras jeste primer šta nas čeka u top 16 protiv vrhunskih ekipa. I ono što treba da nas raduje jeste da nećemo biti samo puki učesnici istog već ozbiljan kandidat da prođemo dalje. Ovu tvrdnju zasnivam na tome da smo imali sjajan fokus i kontrolu tokom cele utakmice i pored čudnog sudijskog kriterijuma u zadnjoj četvrtini. Napomenuo bih samo navodni faul Dangubića nad Spanulisom pri trojci u završnici meča gde je Nemanja bio pola metra iza njega i tako ga nije, onda sledi neverovatna trojka sa boka preko ruke i tu je meč izgubljen bez ijedne greške našeg tima. Realno se vidi ogroman rast ove ekipe i da smo trenutno u egalu sa ozbiljnim Evroligašima. Videćemo šta će nam doneti dalji tok takmičenja, možda bi trebali osvežiti ekipu dobrom četvorkom (Erceg) čisto da proširimo arsenal oružja a onda pitanje je gde nam je granica. Inače da vas podsetim da je ovo najeftiniji i najmlađi tim Evrolige među 16 najbojih! Radujte se i prestanite sa pesimizmom budite optimisti!

Reply
josif дец 13, 2014 at 09:34

Dobro brate!Ja se slazem i sa tobom,ne tvrdim ja da sam strucnjak za kosarku,posmatram sve kao navijac Zvezde pa se nekad mozda neporebno iznerviram ali i pored svega sto si naveo ostaje utisak da su Markus i Carls nepotrebno forsirali sut i da neprilici da igraci koji su dovedeni da prave razliku imaju sut14/1.Pozz

Reply
Ninadu дец 13, 2014 at 10:40

Druze sve si u pravu… Ovde mnogi ne kapiraju da su Djekna i Markus dovedeni da PRAVE RAZLIKU i RESAVAJU utakmice, kao sto ne kapraju da je kritika osnova svakog navijaca… I onda se zadovoljavaju sto je Djekna protiv Metalca iz Valjeva dao celih 12 koseva…a zatvaraju oci sto covek ne moze 4 meseca okean da pogodi… kao sto vecina ne vidi da Markus ima isuvise izgubljenih lopti za igraca svog renomea i da pored sjajnih asistencija i organizacije igre on NIJE igrac koji ce u neizvesnoj zavrsnici da resava utakmice. Protiv Galate je u produzecima imao sut 9-0… a Radonja ga cak i u ABA ligi cesto izvlaci iz igre kada mu ne idu asistencije i pocne da srlja i siluje u napadu…

vukasin дец 12, 2014 at 22:33

Sudjenje cisti cirkus nedostojjno i KLS

Reply
РУК дец 12, 2014 at 22:30

Олимпијакос је био јако коректан, прави пријатељски клуб. Играли су тренинг утакмицу, са пола снаге и све време су нам давали шансу да их победимо. Када су видели да не можемо вола у дупе да убодемо, само 30 секунди су додали гас и победили… 😀

Reply
РУК дец 12, 2014 at 22:18

Митровић је очајан у одбрани, једноставно, преспор је за њих. А тренерски „маг“ Радоња га упорно форсира. :facepalm:

Reply
pera дец 12, 2014 at 22:37

Smanji doživljaj, Mitrović je bio odličan kao i njegova ekipa. Bravo Zvezdo da se ovo ponovi u finalu Evrolige. U poslednje dve četvrtine je meč poprimio više revijalni karakter a onda je i pala odbrana te je normalno da ovako skup tim dobije. Mi smo ovde dobili ponovo Jovića ali se vidi da mu fali mesec dana, brzo će to leći, sad treba ponovo vratiti Djenku da u glavi proigra kao dvojka. Trebaće nam to a i podrška svih nas jer ovakva igra plaši gmizavce onaj njihov guru je ponovo počeo da bulazdi. Zaglaviće apsu od zavisti kako je počeo. Uživajmo ovako dobro igra retko koji klub u Evroligi. Čestitka igračima na odnosu prema klubu i njihovim obavezama. Napredujemo a to je najvažnije.

Reply
Ninadu дец 13, 2014 at 10:11

Mi vracamo Djeknu vec 4 meseca i nikako da ga vratimo…

Reply
Ninadu дец 13, 2014 at 10:23

A ko da zameni Mitrovica? Nije on spor u odbrani, nego je fizicki slab… i onda je problem kada protivnik na poziciji 4 ima nekog razbijaca… Radonja onda mora da gura Kalinica na poziciju 4, jer Tejic nija kalibar… U odbrani Teja ispada na svaki organizovaniji napad protivnika, a u napadu decko ne moze NISTA da uradi… Ja sam od onih koji zagovaraju dovodjenje nekog kombo centra koji bi zatvarao pozicije i 4 i 5… Jer Cirbes je OK momak i borben, ali on je jedva nivo ABA lige(ponavljam: jedva) i od njega ne mozete ocekivati da donosi razliku ni protiv Igokee… Takodje, ako se dovede neki centar, Teju odmah poslati u FMP gde ce igrati dok se ne umori i onda videti da li ce od njega biti igrac ili ne…

Reply
cz дец 12, 2014 at 21:35

Vidi se da igramo rastereceno,ali i da idemo na pobjedu zasto da ne? Svaka utakmica ima svoj znacaj tako i ova,ishod je nebitan mi smo svoje odradili.Zasluzeno vodimo pa i ovom minimalnom razlikom,necu da trazim zamjerke ali od ranije je poznato da imamo nekad prazne minute u napadu,pa tako i u ovoj 2/4 sve od Bobija zavisi. To u jednom dijelu i nije dobro,a moram da istaknem da mi bez Bobija smo troduplo slabiji.Sada ide magicna cetvrtina 😀 Atmosfera dobra!

Reply

Leave a Comment