Moja Crvena Zvezda
АлександарБлоговиВажноНајновије

На данашњи дан: Утакмица и гол после којих са Звездом више ништа није било исто!

Старији навијачи Црвене звезде, који клуб прате деценијама уназад, запамтили су бројне неправде и фудбалске несреће, када је наш тим у питању, посебно у европским такмичењима. Ференцварош, Фиорентина, Панатинаикос, Јена, Борусија, Келн, Бајерн, Милан… Говорило се да Звезду прати нека зла коб која не дозвољава да црвено-бели дођу до евро-трофеја, јер су поменуте утакмице биле игране углавном у завршницама европских такмичења, а Звезда имала моћне саставе.

Ипак, када се десио чувени меч против Бајерна и када је Аугенталер послао лопту у своју мрежу подно северне трибине, након чега је Звезда у Барију постала шампион Европе, многи су рекли – „Све се вратило!“

Међутим, гледали смо још Токио, а онда – санкције, па нове несрећне поразе и (жребове) – Екерен, Розенборг, Динамо Кијев, Лацио, Ренџерс, Левекузен, ПСВ… Један од њих десио се на данашњи дан.

Тог 14. децембра, сада већ давне 2005. године, Црвена звезда је, у најјачем саставу у ближој историји, отишла у Француску да победи Стразбур и дође до наредне фазе тадашњег Купа УЕФА и презими у Европи. Али…

Почело је сјајно.

Стразбур се Звезди супротставио у саставу: Касар, Дероф, Бока, Белаид (Хаги 77′), Шнајдер, Кребс, Ле Пен, Јохансен (Лакур 71′), Фати, Диане, Гамеиро, док је Валтер Зенга на терен послао тим: Стојковић, Баста, Луковић, Дудић, Бишевац, Ковачевић, Младеновић (Мудринић 70′), Миловановић, Ђокај (Драман 77′), Јанковић, Жигић (Пуровић 89′).

Након ударца Боке, који је Стојковић послао у корнер, уследило је славље готово 3 000 Звездиних навијача. Домаћи су играли необичну тактику, постављајући велики број офсајд-замки, далеко од свог гола и наш тим није имао решење за то. Ипак, када су се прилагодили на такав систем домаће одбране, Звездини играчи су повели. Бишевац је послао дугу лопту са своје половине, а Баста, који је играо у великој форми, претрчао, након што ју је умирио, готово пола терена са њом, ушао у шеснаестерац са њом и погодио даљи угао Касаровог гола – 0:1 у 34. минуту!

basta gol strazbur

Звезда је одговарао овај резултат за европско пролеће! Друго полувреме отворили су промашаји омаленог Гамеира, тада најталентованијег играча Француске, који ће годинама касније завршити у Шпанији, те Бошка Јанковића на другој страни. Ипак, након тога, уследила је мајсторија Ардијана Ђокаја, која ће се дуго памтити, у 64. минуту, за великих 2:0 и корак до пролећа у Европи. Тако су мислили наши играчи, али не и Французи.

slavlje

А онда, тај 75. минути велики промашај Николе Жигића… Ђокај је још једном био сјајан, пронашао високог нападача у казненом простору, а он са неколико метара несхватљиво лоше шутирао, преко пречке…

ziga strazbur

Након тога – пакао. Четири минута касније, Гамеиро, иако најнижи на терену, погађа мрежу Звезде, главом, након прекида, Жигић расечене главе уступа место Пуровићу, а Ле Пен не успева да погоди из „слободњака“… Ипак, на десет секунди до краја судијске надокнаде, десила се нова Звездина спортска трагедија. Ле Пен је опет центрирао, Гамеиро остао сам на другој стативи, Бишевац несрећно захватио лопту главом, таман толико да она дође до омаленог Француза, који је шаље у гол, а Звезду кући, а године које су дошле, показаће – и на дно.

dudic strazbur

Остало је толико времена да се изведе ударац са центра и судија је означио крај.

Шта би било да је овакав тим, који је декласирао Рому пре тога, са Зенгом на клупи и сигурно неким звучним појачањем на пролеће, прошао у наредну фазу нећемо сазнати никада. Да ли би Звезда дошла до овога до чега је дошла након тога, такође нећемо сазнати.

biske strazbur

Како год, Стразбур остаје једна од највећих спортских трагедија, када је Звезда у питању, у најмању руку, у ближој историји.

Наш тим играо је након тога у Француској још два пута, али се провео лоше. Рен је декласирао Робијеву екипу (4:0), а против Бордоа… Знате и сами. Две сличе приче у једном тексту биле би превише.

Повезане вести

Leave a Comment