Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбалФудбал

Дан када је пред Звездом пала и Барселона

На данашњи дан пре 52 године Црвена звезда је у мајсторици осмине финала Купа сајамских градова, на неутралном терену у Ници, савладала Барселону са 1:0 и елиминисала славни каталонски клуб из такмичења. Гол одлуке постигао је Бора Костић из једанаестерца, а играч утакмице био је голман црвено-белих Мирко Стојановић (на слици).

6JX4V18Фудбалери Црвене звезде су у првом колу Купа сајамских градова за сезону 1962/63, били бољи од бечког Рапида (1:1 у Бечу и 1:0 у Београду), а у осмини финала су за противника добили славну Барселону, која је сезону раније играла финале овог такмичења, а на том путу је у полуфиналу избацила Звезду са две победе (2:0 у Београду и 4:1 у Барселони). Била је то идеална прилика за црвено-беле да им се освете за поразе из 1962. године.

У првом мечу осмине финала Звезда је у Београду савладала Шпанце са 3:2, а прва два гола су постигли играчи који су за црвено-беле наступили као гости из ОФК Београда – Спасоје Самарџић и Јосип Скоблар. Трећи погодак био је дело Радивоја Огњановића. У реваншу је Барса славила са 1:0 и по тадашњим правилима играла се и трећа утакмица на неутралном терену, а одлучено је да то буде француски град Ница и то у зимском периоду 2. јануара 1963. године.

Терен на стадиону у Ници био је натопљен водом и веома тежак за игру, а у финишу меча играчи су се мучили и да погоде лопту услед лоших услова. Ипак, и поред свега био је то одличан меч. Смењивали су се лепи потези, дриблинзи, атрактивне голманске интервенције, продори, центаршутеви, а техника фудбалера је била на високом нивоу. Шпански играчи су били надмоћни у том погледу, приказали су префињен фудбал и разноврсну игру, а Звезда је издржала све атаке Барселоне и сналажљивом, колективном игром стигла до победе.

IzedA3G

На голу црвено-белих бриљирао је Мирко Стојановић од првог до последњег минута. Одличну партију приказао је непрелазни Милан Чоп, који је својом оштром игром у границама дозвољеног спречио противничке играче да дођу до већег броја шанси. Истакао се и живахни халф Владица Поповић, спретни Војкан Мелић, и агилни Звездин бомбардер Бора Костић, који је и одлучио победника из оправдано досуђеног пенала, после старта голмана Садурнија на центарфору црвено-белих Прљинчевићу.

Барселона је од 53. минута играла са фудбалером мање на терену, после искључења Бенитеза, који је до тада био међу најзапаженијима на терену. Он је направио неспортски испад, што није промакло француском судији Шозефу Барберану, који му је показао пут у свлачионицу.

По многим оценама иностраних листова, победу Звезди на овом мечу је донела колективна игра, за разлику од Барселониног индивидуализма, као и интервенције голмана Стојановића, које су биле на врхунском нивоу.

Црвена звезда – Барселона 1:0

Ница, 2. јануар 1963. Стадион: Лео Ла Гранж. Гледалаца: око 6,000. Судија: Жозеф Барберан (Француска). Црвени картон: Бенитез (Барселона) 53. минут. Стрелац: Костић у 72. минуту из једанаестерца.

Црвена звезда: Мирко Стојановић, Новак Томић, Томислав Милићевић, Лука Малешев, Милан Чоп, Владимир Поповић, Јован Анђелковић, Сретен Ђурица, Зоран Прљинчевић, Војислав Мелић, Боривоје Костић. Тренер: Милорад Павић.

Барселона: Салвадор Садурни, Алфонсо Марија Родригез, Енрике Мерола, Зигфридо Ројо, Мартин Маса, Хуан Ирачета, Педро Баркин, Кајетано Ре, Хулио Сезар Бенитез, Хозе Марија Фусте, Луис Алберто Кубиља.Тренер: Ладислав Кубала.

После елиминације славног клуба из Шпаније, Звезда је за наредног противника добила Рому. По црвено-беле је кобан био први меч у Риму, који су изгубили резултатом 0:3. У реваншу је тим Мише Павића победио са 2:0, али то није био довољно за још једно Европско полуфинале. Ипак, и данас остаје записано да је Црвена звезда побеђивала и пролазила најбоље клубове у историји фудбала, где Барселона заузима једно од водећих места, а Звезда је у већем делу своје историје била раме уз раме са најбољима.

Повезане вести

Leave a Comment