Moja Crvena Zvezda
ВажноВатерполоНајновије

Драгана Ивковић: Утакмице у Лиги шампиона биће велико искуство за наше младе играчице

Драгана Ивковић, најискуснија ватерполисткиња Црвене звезде, говорила је за портал ватерполо вести о претходној години, освајању трофеја са црвено-белима, предстојећем учешћу у Лиги шампиона, репрезентацији Србије, регионалној лиги и плановима у 2015. години. Најзанимљивије детаље преносимо у целини.

По чему ћеш памтити 2014. годину?

– У 2014. години сам освојила са Звездом титулу и играла сам у Холандији, у Де Хаму. Сезона у Холандији је била једно велико искуство за мене, с обзиром да је њихова лига једна од најјачих у свету, да као држава имају Олимпијско злато из Пекинга и бројне медаље са европских и светских такмичења у свим категоријама. За Де Хам сам наступала у првенству и Купу. Што се тиче титуле са Звездом у прошлој сезони, завршница такмичења је била занимљива и било је појачања у лиги што је свакако утицало да ниво играња буде озбиљнији, што је неопходно, како би се наш женски ватерполо подигао на место на ком треба да буде.

Звезда је доминантна у домаћим такмичењима, а у јануару вас очекују јаке утакмице у Лиги шампиона. Каква су твоја очекивања?

– Тако је, 15. јануара у Лилу са Звездом играмо квалификације за Лигу шампиона, и кроз неке пријатељске утакмице са клубом Дунаујварош из Мађарске пробаћемо да подигнемо ниво игре. Утакмице које нас очекују у квалификацијама биће тешке и са искусним екипама које имају учешће у лиги или су некадашњи освајачи, што значи да у сваку утакмицу морамо ући концентрисано и сваки потез мора бити паметан. На Лигу шампиона идемо у доста подмлађеном саставу и верујем да ће утакмице тамо бити врло корисне и једно велико искуство за наше младе играчице. Без обзира на резултат који Звезда направи у овим квалификацијама, да би се подигао квалитет нашег ватерпола морамо бити присутни на европској сцени константно, што кроз клубове или репрезентативне селекције. Имали смо велике паузе од по пар година, што нас је коштало резултата у квалификацијама са репрезентацијом прошле године у Лилу.

Да ли мислиш да је женски ватерполо код нас мало популарнији у односу на неки ранији период? Ту су неки нови клубови, пре свега Црвена звезда…

– Тренутна ситуација у женском ватерполу јесте много боља него раније, стварају се нови клубови, и долазе нове девојчице, али је то још увек јако далеко од онога како би требало да изгледа. Држава смо са јако дубоком школом ватерпола, наши тренери су јако цењени свуда у свету, имамо традицију спорта уопште, која не може баш свуда да се види, али опет тај спорт, сем фудбала, није довољно испраћен. Имамо пуно потенцијала за велике резултате и у ватерполу. Са школом коју имамо стварно можемо да достигнемо и престигнемо велике силе као што су Шпанија, Холандија и Русија. Ипак, још увек много људи ни не зна да постоји женски ватерполо, а на те утакмице дођу тек родбина и пријатељи. После сезоне у Холандији, где су на женском ватерполу пуне трибине, било ми је јако тужно да финале првенства Србије за даме гледа свега шездесетак људи.

Од ове сезоне наши клубови учествују у регионалној лиги за ватерполисте, а помињала се и регионална лига за даме. Да ли би можда то могло да помогне и да донесе бољитак женском ватерполу?

– Да, било је више покушаја да се регионална лига организује и у женском ватерполу, а одиграна су и два пробна турнира. Један у Београду, а други у Сплиту. То би било, уз можда још неку државу, као што је Мађарска, пун погодак, али пројекат није успео да се реализује из финансијских разлога и велика је штета што неке фирме не виде спорт као право место за рекламу и улагање у будућност, јер је од многих данас успешних људи направио то што јесу.

Београд ће 2016. године бити домаћин Европског првенства, на којем ће учествовати и наша репрезентација.

– На том првенству 2016. године ће по први пут у женској конкуренцији да учествује 12 екипа. Наша селекција је већ на неки начин почела припреме за то првенство. Имамо честа окупљања и до сада смо играли пријатељске утакице са селекцијама Хрватске и младом екипом Мађарске. Подмлађена нам је национална селекција и једино бројним утакмицама можемо да уђемо у корак са конкурентима.

Да ли би наша репрезентација могла да направи неки значајнији резултат?

– Циљеви на такмичењу у Београду су бројни, али морамо бити реални и рано је сада за било какве прогнозе. Све зависи колико ћемо припремних утакмица изборити, а верујем да у Београду ни једној екипи са нама неће бити лако, и да ће свака, па и најмлађа, пружити најбоље и оправдати место у тиму.

Какви су ти планови у 2015. години?

– Ову сезону сам започела у Звезди са циљем да, поред учешћа у Лиги шампиона, у домаћим такмичењима поновимо резултат од прошле године. Такође, повратком из Холандије сам се вратила у ВК Стари Град, где радим као тренер млађих селекција и у томе планирам да се усавршавам, да би се једног дана, када завршим играчку каријеру, томе потпуно посветила.

Повезане вести

Leave a Comment