Moja Crvena Zvezda
ВажноНајновијеОсталоШах

IN MEMORIAM: Слободан Мартиновић

Јуче је у Смедеревској Паланци у 70. години изненада преминуо шаховски велемајстор Слободан Мартиновић “Шоћа“, који је последњих година био члан Црвене звезде.

61922512_SLOBODAN_MARTINOVIC01Спада у шахисте који су највише допринели развоју ове игре, која му је била главна професија. Са 15 година је дебитовао за ШК Јасеницу, која је у то време била међу најјачим екипама у Југославији, а својевремено је на Омладинском првенству Смедеревске Паланке тријумфовао је са 17 поена из 17 партија.

Као члан Студентске репрезентације Југославије учествовао је у освајању другог места на шаховској Олимпијади у Дрездену 1969. године. Титулу је освојио у родном граду 1977. године, а две године након тога постао је велемајстор. Био је и 15 година шахиста немачког Сарбрикена, а од многобројних успеха издвајају се његови трофеји на турнирима у Смедеревској Паланци 1977, Зрењанину 1980, Бору 1984. и француском Лилу 1986. године.

Посебно је био поносан на два ремија са светским прваком Анатолијем Карповом на турниру шесторице у Амстердаму 1985. године. Специјалност су му биле брзопотезне партије и цугери, па је својевремено важио за незваничног шампиона Југославије за овај темпо игре.

На екипном шампионату Србије прошле године био је члан екипе Црвене звезде која је заузела запажено шесто место у повратничкој сезони у елитном рангу. Слободан Мартиновић је данас сахрањен у Смедеревској Паланци.

Повезане вести

1 comment

Nenad Stojanovic мај 15, 2015 at 23:43

Shole, kako smo ga uvek zvali, je bio izuzetno uspesan kao sahovski trener i veoma omiljen kao komunikativan i duhovit covek, nosilac pozitivne energije i fantastican pedagog. Zahvaljujuci njemu, sahovski klub Mladenovac je dospeo do vrha II savezne lige. Mi koji smo imali srecu da ga poznajemo i da se druzimo s njim secacemo ga se sa osmehom dokle god znamo za sebe.

Reply

Leave a Comment