Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Председник СД Галатасарај: Марко је симбол, наш клуб су основали и Срби!

Председник спортског друштва Галатасарај Дојгун Јарсуват одржао је, заједно са председником КК Црвена звезда Телеком Небојшом Човићем, емотивну и више него занимљиву конференцију за медије уочи новог евролигашког дуела ових клубова (петак, 21 сат, београдска Арена), а трагичан део повода било је и убиство Звездиног навијача Марка Ивковића у Истанбулу, управо учи претходног меча ових тимова, пише Блиц.

Цењени председник КК Црвена звезда Небојша Човић и ја као председник Галатасараја имамо изузетно важну и историјску дужност, а то је да игра мора да се настави. Фанатизам ће изгубити, а победиће толеранција. Обојица смо у прилици да покажемо важнсост и одговорност коју од нас захтевају челници наших држава и да пред светском спортском заједницом ујединимо навијаче Црвене звезде и Галатасараја, који воле своје клубове као и да одржимо дух фер игре„, рекао је Јарсуват и додао:

У писму које сам раније упутио господину Небојши Човићу, изложио сам предлог сарадње, он га је уважио и успео да превазиђе полотичке препреке. Желео бих да се захвалим господину Човићу од свег срца и најискреније, јер показује пример одважности. Посебно желим да изразим захвалност премијеру Србије Александру ВУчићу који је омогућио долазак наше екипе и да се овде одигра меч Евролиге. Личном интервенцијом господина Вучића пружена је прилика да играмо утакмицу и превазиђемо тензије. У име навијача Галатасараја амбасадору Турске желим да се захвалим у Београду за све што је учинио да се одржи мир у Београду„, рекао је први човек „Галате“.

Он је нагласио да је заједнички циљ у спорту да навијачи одрже и усвоје дух фер плеја и да га уравнотеже са својим страстима.

У спорту нема места дискриминацији, непријатељстви, нити расизму. Највећа победа у спорту је да се игре и такмичење наставе у духу фер-плеја. Данас је спорт постао индустрија, забава и спектакл. Што је лепши спектакл, то је боља забава. Што су веће и лепше спортске арене, привлаче све више талента. Спорт је уметност шоуа. Талентовани млади људи различитих вера и етничког порекла окупљају се носећи исте или различите дресове. Галатасарај је основан 1905. године од стране студената, међу којима су били и српски студенти Мило и Павле Бакић. Галатасарај је дом мира испуњен љубављу и братством„, изјавио је Јарсуват и потом се осврнуо на трагичну смрт Марка Иваковића.

Марко Ивковић који је изгубио живот у Истанбулу, није само навијач, он је сада симбол. Ми делимо са вама дубоку тугу због овог болног инцидента, оно што нам даје утеху је да је Марков убица ухваћен и приведен правди за тако кратко време. Необична је подударност да је то суђење почело баш данас, не сумњамо ни мало да ће то бити праведно суђење. Пре него што сам дошао у Беорад, јавили су им из Истанбула, да је овог петка први део суђења завршен, али је други део 12. фебруара и оптужени ће још увек до тада бити у притвору„, рекао је Дојгун Јарсуват, председник спортског друштва Галатасарај.

Он се на крају обратио и на тему понашања публике на предстојећем мечу у Београду:

Навијачи имају визију и поуздање, у свима њима ће нарасти осећање љубави. Не сме се дозволити да њихов ентузијазам прерасте у лоше последице, господин Александар Вучић је рекао амбасадару Турске да су преузете све мере безбедности. УВерили смо се какво је обезбеђење, све што је речено да ће бити, то смо и видели. Свима нам је потребан мир, а такође и нашим спортистима. Они су жељни да чују ваше аплаузе ако буду добро играли. Цењени играчи оба тима ће се појавити у арени и показати своје знање и зној, једни ће победити, други изгубити, али игра се завршава у Арени без обзира ко је победио, а ко изгубио. Гледаоци у Арени треба да уживају у утакмици и да буду свесни да није битно да ли ћете победити или изгубити. Као што сви знамо, успех не припада само победницима, данас сви који су омогућили да се ова утакмица одигра, могу да сматрају да су успели и победили. Када почне утакмица, заузећу своје место на трибинама и уживати у игри„, закључио је Јарсуват.

Повезане вести

Leave a Comment