Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћа такмичењаЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Статистички пресек КК Црвена звезда Телеком за јануар

И овог пута, на крају месеца, у сарадњи са нашим другарима са сајта www.czbgtv.com доносимо вам статистички пресек, када је реч о нашим кошаркашима. Уживајте!

ТОП16 фаза Евролиге је почела, док се са друге стране регуларни део Јадранске лиге још увек игра. Црвена звезда је у јануару одиграла 9 утакмица, победила је на 5, изгубила је на 4 утакмице. Нажалост ова фаза такмичења у Европи не прашта. Све то се поклопило са мало слабијом формом црвено-белих, али су у последње две утакмице против Будућности и Албе, показали да на најбољи могући начин излазе из неке мале кризе (пад форме) у коју су можда ушли.

Резлтати у месецу јануару:

1. Црвена звезда – Реал Мадрид 72:79
2. Унион Олимпија – Црвена звезда 81:91
3. Макаби – Црвена звезда 78:67
4. Мега Лекс – Црвена звезда 75:77
5. Црвена звезда – Галатасарај 65:74
6. Црвена звезда – Задар 93:66
7. Барселона – Црвена звезда 92:77
8. Будућност – Црвена звезда 76:77
9. Црвена звезда – Алба Берлин 86:69

У јануару, тимска статистика кошаркаша Црвене звезде изгледа овако:

Timska-statistika

Пад форме одразио се и на статистичке параметре овог месеца. Један од разлога слабијих параметара су сигурно и озбиљнији противници у ТОП16 фази Евролиге. Оно што је ипак и даље константа, јесте офанзиван скок црвено-белих. Оно на шта треба обратити пажњу јесте проценат шута за два поена. Изабраници Дејана Радоњића немају више онако високе проценте као ранијих месеци. Све чешће бивају блокирани, како сезона одмиче. Три месеца уназад, проценат за два поена био је на 55%, првог месеца 2015. године, тај проценат је 50%. Проценат за три поена се минимално поправио, али може се рећи да је утисак навијачима покварила утакмица са Галатасарајем, где Звезда једноставно неке шутеве није погодила. Асистенције су нешто што је и овог месеца красило Звездину игру. Маркус Вилијамс је у неким утакмицама опет био на свом нивоу, и показао свој сјајан преглед игре. Број украдених лопти је заиста велики, али то је донекле можда и у оволикој мери изражено због слабијих противника у Јадранској лиги. Нешто, на шта се такође треба обратити пажња јесу изгубљене лопте. Први пут ове сезоне, Црвена звезда је на једној утакмици имала једноцифрен број изгубљених лопти. То се десило на утакмици против Задра. Неретко се дешавало да Црвена звезда управо због превеликог броја изгубљених лопти, поготово у Евролиги допушта свом противнику велике серије. То се посебно видело у досадашњем току сезоне, када црвено-бели нису имали двоцифрен број офанзивних скокова.

Стаститика противника Црвене звезде у последњих 9 утакмица изгледа овако:

protivnik

Оно што вероватно прво упада у очи, јесте велики број изгубљених лопти на које црвено-бели терају своје противнике. Агресивна одбрана је нешто што сигурно томе доприноси. Ипак, из месеца у месец, проценти шута за три поена противничких екипа се повећавају. На то је скренута пажња и у “Децембарском пресеку”. Навијачи Звезде у шали увек говоре: “Против нас сви погађају.” Агресивност бекова, поготово на преносу лопте, као да се негде у одбрани изгуби. Противничке екипе у доста ситуација у последње време имају отворене шутеве за три поена. Пад форме, сигурно утиче и на концентрацију играча. У овом случају проценат шута са периметра противника, не може да се гледа кроз уску одбрану коју игра Црвена звезда. Звезда овог месеца дозволила и 10 офанзивних скокова по утакмици противнику. Најизраженије је наравно било у утакмици у Барселони, где је Блауграна имала практично у сваком трећем поседу дупли напад. Оно што такође треба споменути, а тиче се Звездине дефанзиве, јесу неке варијације које су одигране. Примера ради против Будућности у последњој четвртини, одиграна је класична 2-3 зона, која није својствена тренеру Дејану Радоњићу.

Полако на ред долази и индивидуална статистика. Као и прошли пут почећемо од капитена.

#9 Лука Митровић

lukaНакон сјајних првих неколико месеци, уследио је мањи пад форме у игри Звездиног капитена. Проценти шута су драстично пали, поготово у шуту за три поена. Ипак, не треба заборавити да Митровић има тек 21. годину, и да сигурно још увек није у тим годинама где на неком констаном нивоу може играти у дужем временском периоду. Против Албе, показао је велику жељу за излазак из кризе у коју је запао. Иако је имао проблеме са личним грешкама, на терену је изгледао много боље него у последњих неколико утакмица. Да ли је то најава повратка у форму у којој је био, остаје да се види.

#3 Маркус Вилијамс

markusКао и Митровић, Вилијамс је такође у једном периоду упао у мању кризу. Након утакмице са Кућом Лаборал, Вилијамс није изгледао сјајно на терену. Ипак, тројка на крају првог полувремена против Галатасараја као да је све променила. Против Барселоне је најавио повратак у форму, да би у последње две утакмице показао своје право лице и тако оставио нешто лошије партије иза себе. Лоше партије, које су послужили многима да доведу у сумњу његов играчки квалитет. У Морачи је својим тројкама уз помоћ Чарлса Џенкинса у трећој четвртини вратио Звезду са -15, да би против Албе поделио чак 10 асистенција. Можда и полако може да се каже – Маркус се вратио!

#4 Никола Ребић

rebicРебић је и у овом месецу успео да забележи минуте за први тим. Нажалост, за њега, био је део ротације само на једној утакмици, против Задра. У тој утакмици је добио пристојну шансу и минутажу. На њему је да се и даље бори за место у ротацији.

#6 Немања Дангубић

dangubicДангубић је неко од кога су навијачи по доласку очекивали заиста доста. На неким утакмицама је показао свој таленат и физикалије које поседује. Добија све више простора у последње време, да би против Албе провео чак 22 минута на терену. И даље од Радоњића често добија задатке да чува противничке плејмејкере и тако користи своје дуге руке и физикалије. Проценти шута су нешто што током читаве сезоне упада у очи. Поготово проценат са периметра. Нешто на шта се треба скренути пажња јесте да он, као и Звездин капитен има 21. годину, и да му је ово можда и прва права озбиља сениорска сезона, где игра у темпу две утакмице недељно.

#10 Бранко Лазић

lazicУ последњих неколико утакмица, улога Бранка Лазића на терену се променила. Његово место узео је Чарлс Џенкинс. Кроз сезону, Лазић је драстично подигао своје проценте шута за три поена. Проценти су далеко већи, него што су били ранијих сезона. Из популарних спотуп ситуација ретко се дешава да промаши. Нешто мања минутажа у последње време је и због тога што Џенкинс у последње време игра заиста сјајно. Лазић, ипак своје време на паркету користи сјајно, у оба смера. У утакмици против Албе имао је сјајну ролу.

#11 Јака Блажич

blazicБлажич је још један од оних играча чији је пад форме био видљив на терену. Као и код многих, проценти шута су пали. Изгубљене лопте на неким утакмицама су биле честа појава. Један је од већих потрошача у екипи, тако да сигурно његови проценти свима упадају у очи. Такође, са линије слободних бацања, далеко је од 90% са почетка сезоне, како је тада шутирао. Утисак је и да на последње две утакмице, када је екипа показала раст форме, он и даље није на том нивоу. Навијачи, од њиховог љубимца сигурно очекују далеко више.

#12 Никола Калинић

kalinaПоследњих пар утакмица, за Калинића су били као видео игрица. У једном периоду, изгледало је као да не може да промаши. Проценти шута, били су заиста сјајни. донекле и несвакидашњи. Изгледало је као да сваки шут може да погоди. Када су многи играчи “пали”, популарни Калина је повукао и затрпавао кош противника. Проценте шута, можда је покварила ова последња утакмица, али то не мења осећај за Калинић можда и игра најбољу кошарку у својој каријери до сада. Присутан је на ове стране терена. У неким утакмицама, поделио је и приличан број асистенција. Уосталом, он је играч који је у месецу који је за нама провео највише минута на терену.

#13 Бобан Марјановић

bobiБобан Марјановић, иако “на око” игра слабије, статистички је и даље најбољи играч Црвене звезде. Против Албе је забележио и дабл дабл. Шут из игре, је нешто на шта треба обратити пажњу. У последње време, ти проценти шута нису на нивоу ранијих месеци. Против Макабија и Будућности се посебно мучио. Са линије пенала, и даље има изузетно висок проценат шута. Тренер Радоњић успева кроз неке утакмице да га одмори и да му мању минутажу. Овог месеца он је био и највећи потрошач лопти у екипи.

#15 Марко Тејић

tejicМарко Тејић је у јануару постао равноправни члан ротације. Практично је коришћен у свакој утакмици, с изузетком против Реал Мадирда. То можда није нека велика минутажа, али је за 19-годишњег кошаркаша сасвим задовољавајућа. Честе су биле и ситуације где почиње у стартној петорци. Један је од најталентованијих играча у својој генерацији, и остаје да се види да ли ће и колико ће свој таленат развијати ове сезоне.

#22 Чарлс Џенкинс

djenkaНавијачи као да су напокон дочекали старог Ђенку. Џенкинс у последње време као да је ухватио залет, а све је почело од утакмице са Задром. Шутеви из дриблинга, са капице, из пика, понека тројка и лопта у рукама. Све је ту, а навијачи напокон уживају у његовој игри после дуго времена. Напокон је на одличну одбрану коју игра ове сезоне, надовезао и нападачки арсенал који поседује. Игра у стартној петорци, као да му је улила неопходно самопоуздање. Полако узима све више шутева и нападачки је све присутнији у игри Звезде. У неком каснијем периоду то може изаћи доста добро, јер у досадашњем току сезоне, Звезда није имала овако нападачки расположеног Џенкинса.

#24 Стефан Јовић

jovicЈовић у последње време игра доста добро. У периоду док је Вилијамс играо слабихе, морао је да искорачи, и можда одигра и који минут више. У последње две Евролигашке утакмице, показао је свој квалитет. Везао је заиста две одличне утакмице за тај ниво такмичења. Број асистенција се повећао у овом месецу. За то су пре свега заслужне утакмице против Реала и Задра. Нажалост, у Морачи није добио можда толико простора, због сјајне утакмице коју је имао Вилијамс. На утакмици са Албом, доживео је незгодну повреду леђа, и остаје да се види да ли ће бити потребна мања пауза и мировање.

#33 Маик Цирбес

cirbesЦирбес је у неким утакмица овог месеца можда био и најбољи играч Звезде. Црвено-бели су у Немцу добили заиста доброг бекап центра, иако се понекад по минутажи не чини да је бацкуп. Проценти шута су вероватно и највећи у екипи. Разлог томе је што доста тога из пикенрол акција завршава закуцавањем. Губи заиста мало лопти читавим током сезоне. Али, нешто на чему треба можда порадити јесте преглед са ниског поста, када добије лопту. Има заиста мали број асистенција, и повратан пас Цирбеса је нешто што додатно може унапредити Звездин напад и проток лопте.

Повезане вести

Leave a Comment