Moja Crvena Zvezda
АлександарБлоговиВажноНајновије

Звезда – Жалгирис, некад: рођендан Делија, Дивац, Топић, победа над будућим шампионом Европе…

Кошаркаши Црвене звезде дочекаће вечерас Жалгирис, у оквиру 6. кола ТОП 16 фазе Евролиге. Овај меч један је од оних који су навијачи по формирању група видели као потенцијалну победу свог тима, па је јасно да су очекивања велика, као и против Албе.

Док чекамо овај, подсетићемо се претходног меча Звезде и Жалгириса, који је остао упамћен по много чему.

Утакмица је одиграна 7. јануара 1999. године. Поред првог јубилеја навијачке групе „Делије север„, која је славила 10 година постојања, памтиће се деби Владе Дивца за наш клуб, порука навијача ривалској навијачкој групи, фантастични потези и партија Миленка Топића, добар меч Златка Болића, одличан учинак тада младог Николе Јестратијевића… Поред тога, величина ове победе видела се касније, када су моћни Литванци дошли до титуле шампиона Европе.

Преко 6 000 навијача дошло је те вечери, на највећи хришћански празник, да помогне свом клубу у меч против литванског шампиона, за који су наступали Тајус Едни, М. Зукаускас, Стомбергас, Жидек, Е. Зукаускас, Адомаитис, Масиулис, Масколиунас, Ли Боуви, Шестокас… Литванци су са свега три странца, два Амера и једним Чехом, дошли до наслова шампиона Европе, газивши пред собом Ефес, Улкер, Олимпијакос, Таукерамику и у финалу моћни Виртус из Болоње… Ипак, те вечери нису могли више од часног пораза…

Владе Дивац дебитовао је за Звезду (касније ће се испоставити да је наш клуб због „плате“ легендарног центра од 250 000 долара по утакмици годинама био у проблему), а навијачи му скандирали… Постигао је шест првих поена на мечу, а на крају је сакупио 16, уз 6 скокова и по 2 асистенције и блокаде. Иако је тек дошао у клуб, због штрајка у НБА лиги, рекавши касније да је дошао да помогне југословенској кошарци, одлично се уклопио. Два значајна детаља била су његов лет у аут за лоптом, као и два промашена пенала, у финишу, која ипак нису утицала на исход.

divac

Поменут Дивчев „лет у аут“ десио се у тренутку када је Пионир прокључао и погурао Звезду ка победи. Наиме, љубимац Звездиних навијача и најбољи актер ове утакмице, Миленко Топић, изгубио је лопту у нападу, а онда на невероватан начин стигао да се врати и изблокира шут гостујућег играча, практично пославши лопту у партер. За њом је полетео Дивац, а онда… Пионир је експлодирао.

Никола Јестратијевић, млади центар Звезде забележио је свој први запаженији учинак у оваквим утакмицама, постигавши 8 поена, Оливер Поповић је погађао за три поена, а Златко Болић погодио у финишу веома битне поене и завршио меч са 12 кошева. На овом мечу играо је и Игор Ракочевић.

Делије су обележиле Божић, виђена је сјајна кореографија, подршка Дивцу и, наравно, Топићу, „пецкање“ навијача Партизана и песма посвећена Југославији, која се и данас може чути у извођењу групе 357. „И да водиш, десет нула…“ Транспарент је био „Док срце куца у нама, ти Звездо ниси сама“, а „промовисан“ је и нови грб Делија, са симболом Београда у средини…

zalgiris

Тако је било некада, а вечерас… Ново место, исти ривали и другачији однос снага и циљеви. Звезда жели победу и повратак у игру за ТОП 8! СВИ У АРЕНУ!

Повезане вести

1 comment

Djole-Jagodina-CZV феб 5, 2015 at 22:54

ok

Reply

Leave a Comment