Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Ристовић: Досадашњи циљеви испуњени, најважније тек следи

Кошаркаши Црвене звезде Телеком у досадашњем делу сезоне 2014/2015 остварили су фантастичне резултате. У то нема никакве сумње. Звезда је пласманом у Топ 16 фазу Евролиге остварила први овосезоснки циљ. Такође, црвено-бели су лидери регионалног такмичења и само су на корак од обезбеђивања првог места пред старт плеј-офа АБА лиге што је био други краткорочни циљ. За то им је потребно још само једна победа у преосталих шест кола. Уз то, треба додати да је Звезда од ове сезоне и рекордер регионалног такмичења са 20. узастопних победа и једини је непоражени тим у досадашњем току АБА лиге. Међутим, оно најважније тек предстоји, а тога су и те како свесни у Црвеној звезди:

Све ово што је КК Црвена звезда Телеком остварила до сада можемо да посматрамо као најбољу могућу увертиру за све оно што нам следи, а то је борба за трофеје. Резултати које је Звезда постигла, квалитетне утакмице и врло добре партије које је пружала су доказ да смо на правом путу. Међутим, свесни смо да одлучујуће утакмице тек предстоје и да у наставку сезоне неће бити нимало лако. Нико се лако и без борбе неће одрећи ниједног пехара и зато ће наша концентрација бити још већа, а наш рад још напорнији и то у свим сегментима клуба – почео је причу директор црвено-белих Давор Ристовић и потом додао:

– Морам да нагласим да је Звезда ове сезоне остварила феноменалан успех у Евролиги. Први пут у историји Звезда је изборила учешће у Топ 16 фази. Пласман међу 16 најбољих тимова Европе остварен је на сјајан начин освајањем другог места у Д групи, одмах иза Олимпијакоса, што до сада није пошло за руком ниједном нашем тиму. Колики значај има тај успех најбоље се може сагледати кроз призму да је Звезда убедљиво најмлађи тим Евролиге са просеком од 23 године, и да је клуб са најмањим буџетом у Топ 16 фази. Поређења ради Барселона има буџет од 30 милиона евра, Реал три милиона мање, а рецимо Олимпијакос буџет од 18 милиона евра. Од 24 клуба учесника Евролиге ове сезоне Звезда је на 22. месту по висини буџета – наглашава Ристовић.

Када је реч о АБА лиги, Ристовић је имао занимљив коментар:

Сматрам да се необјективно гледа на резултате које је Звезда до сада остварила у регионалном такмичењу. Приче да је АБА лига слаба, да нема квалитет једноставно нису тачне и стиче се утисак да је жеља да се тиме омаловаже Звездине победе. Понављам, све то је мање битно јер се оно најважније дешава у плеј-офу, али је некоректно да се каже да 20 узастопних победа није резултат за поштовање – рекао је Ристовић.

Свему овом треба додати да је Звезда убедљиво најгледанији тим Евролиге, да има најкориснијег играча и најбољег скакача елитног такмичења као и другог на листи најбољих асистената Евролиге…

Све то као да некима и даље није довољно па поред свих ових чињеница можемо да читамо и слушамо њихове критике које су потпуно неосноване. Поента је да се међу критичарима стално појављују исти ликови и ту се не ради о конструктивној критици, јер какву критику можете да изрекнете за тим који има 20 узастопних победа у лиги и пласирао се међу 16 најбољих екипа у Европи, већ је у питању зла намера. Да се на неки начин наруши хармонија и да се тиме по сваку цену дестабилизује клуб. Просто је невероватно да критику упућују тренери који немају ама баш никакво искуство у раду са сениорским тимовима, а својим критикама желе само медијску пажњу ради сопствене рекламе. Крајње подло се напада тренер Дејан Радоњић, чији се печат у раду јасно види и који има максимално поверење свих људи у клубу. Те нападе на Радоњића могу да тумачим само на тај начин да се они који критикују нуде за место тренера у Звезди. То пре свега није колегијално, а право питање је ко су уопште ти људи, шта су урадили и освојили у својим досадашњим тренерским каријерама и одакле им кредибилитет за нападе такве врсте – застао је Ристовић и додао:

Имамо ситуацију да када Звезда побеђује искусније и богатије клубове од себе као што су Валенсија, Лаборал Кућа, Галатасарај и Алба те победе се подразумевају, а када се изгуби од екипа као што су Макаби који је првак Европе, Реал Мадрид вицешампион Европе или Барселона трећепласирани тим са минулог Фајнал фора, онда је то катастрофа. Ништа се у спорту не подразумева, јер сваку победу мораш дебело да заслужиш на терену, а исто тако не може бити смак света ако изгубиш утакмицу од екипе каква је Реал која је у стању сваког противника да декласира великом разликом.

Ристовић је посебно желео да нагласио следећу ствар:

Сви ти који неосновано критикују као да су заборавили где је била Црвена звезда у лето 2011. године. Подсетићу их, клуб практично није постојао. Од те сезоне 2011/2012 Звезда је сваке године правила одређени искорак, ишла је само напред и данас је лидер у региону и учесник Топ 16 фазе Евролиге. То је чињенично стање коме нема шта да се дода.

Прва прилика за освајање трофеја је предстојећи финални турнир Купа Радивоја Кораћа коме ће од 19. до 22. фебруара Ниш бити домаћин.

Већ је почела да се ствара клима да је Звезда апсолутни фаворит и да ће све осим тријумфа црвено-белих бити равно сензацији. То би по ко зна који пут требало да буде психлошка и медијска замка за Звезду, коју желимо да избегнемо по сваку цену. Ми не кријемо амбицију да желимо трофеј Жућкове левице трећи пут узастопно, али само наше појављивање у дворани Чаир не подразумева и аутоматски тријумф. Звезда је у пакленом ритму утакмица, док ће све остале екипе бити одморне, максимално концетрисане и силно мотивисане. Куп је специфично такмичење, играће се дан за даном и често се дешава да фаворити не оправдају очекивања. Поновићу још једном, силно желимо трофеј вероватно као и све екипе које буду дошле у Ниш, а да бисмо га освојили мораћемо жестоко да се помучимо и на терену покажемо да смо најбољи. Надам се да ћемо у тој фер и спортској борби имати регуларне услове и очекујем да ће Кошаркашки савез као организатор завршног турнира националног Купа то обезбедит – закључио је Ристовић.

Повезане вести

1 comment

Божа феб 8, 2015 at 19:03

Слушај ти Ристовићу.Све то што причаш у вези рекорда је ок и ту ништа није спорно. Али да је тим у прманетном паду форме, е то је такође неоспорна чињеница. а вечерашњи пораз од Крке је само увертира краха који нам следи у колико не смените Радоњића. Он ако остане на месту тренера ја ти тврдим да ми нећемо освојити АБА лигу, ни домаће првенство. А Бога ми нећемо ни квалификовати се за Евро лигу наредне сезоне. Ако све ово што наводим овде буде тачно, поштено би било и да се ти склониш са места на коме си. Јер си ти скочио у одбрану највећег проблема а то је Дејан Радонјић.

Reply

Leave a Comment