Moja Crvena Zvezda
АлександарБлоговиВажноНајновије

Дарко Лазовић – највећа жртва Звездине деценијске анархије

Дарко Лазовић – момак о којем се много писало од почетка 2015. године. Нажалост, не због игара и онога што је показивао на терену, јер за то услед паузе није било прилике. Овај момак прошао је све и свашта од доласка у наш клуб, а јучерашња информација да ће клуб тражити од њега да до јуна игра бесплатно или ће пролећни део сезоне одгледати са трибина, била је само повод да се присетимо Дарковог боравка у Звезди.

laki1

Дошао је 2009. године. Из другог покушаја. Добро се сећамо саге која је створена у медијима и приче тадашњег директора Ивића, који је пожелео Лазовићу „титуле са Борцем“. Пре тога, пролазио је кроз кампове Тотенхема, Ајакса и Херте, за коју замало није потписао. Ипак, на Маракану стиже 2009. године, као осамнаестогодишњак и један од најперспективнијих фудбалера у држави. Међутим, у екипи Пижона Петровића, у конкуренцији Блажића, Богдановића, Кадуа, Савија, Цветковића за њега није било места, и поред велике кризе и подмлађивања екипе. „Звездини војници“ тада су чинили екипу која је била на прагу титуле, до смене тренера. Лазовић је гурнут у ватру против Jавора, када је Звезда пред празним трибинама Маракане практично изгубила титулу. Довољно је то било да на наредну шансу чека готово колико и на прву.

Први део приче завршићемо овде. Практично годину и по дана Дарко није играо за Црвену звезду. 

Међутим, онда у клуб долази Роберт Просинечки.

laki i robiВелики Жути није волео менаџере, проценте и састављање екипе. Зато је и рехабилитовао Бајковића, створио Мијаловића, од Кадуа направио љубимца навијача од најомраженијег играча… И пружио шансу Дарку Лазовићу, код којег је видео „нешто“. Након тога, Маракана је видела голчину из слободњака против Вентспилса, касније и на ЈНА гол између ногу противничког голмана… И Дарка су навијачи заволели, иако је пре тога само чекана његова грешка како би би критикован… Остаће мистерија да ли је заиста сузних очију након тог гола викао ка северу „Ко навија за њих?!“, алудирајући на причу да је навијач вечитог ривала.

laki derbi

Против Бордоа одиграо је вероватно партију живота, наговестивши свој максимум, а онда се једноставно није уклопио у Јанковићев систем. Пре тога, Роби је захтевао да му оставе Дарка који је имао понуде Грасхоперса и, сада већ ону антологијску, Салцбургову од 5 милиона евра. Занимљиво је да је тада руководство одлучило да послуша тренера. А то нису чинили онда када је требало, а било је много таквих ситуација (погледај под „штопер“)… Дарко, коме је истицао уговор, потписује тада још један, нови, трогодишњи, наводно се супротставивши менаџеру који је хтео да га води „напоље“…

Рекао је тада: „Желим да одем из Звезде са титулом!“

А онда, долази 2013. година. Два дербија су обележила његов боравак у Звезди. Први је представљен сликом изнад. Други је упамћен по злу.

Долази тај мај, долази тренутак да се одлучи ко ће бити шампион Србије. Против Спартака из Суботице, Звезда осваја три бода, а Дарко се повређује, за бригу навијача и Са Пинтуа. И поред повреде, клуб одлучује да ризикује здравље играча и шаље га на терен против Партизана. Колено није издржало. Лазовић је већ на почетку утакмице у сузама, на рукама лекарског тима Звезде морао ван игре. Уследила је операција у Риму и дуг опоравак.

Звезда је зарад титуле одлучила да ризикује здравље свог играча. Дарко Лазовић је доживео најтежу спортску повреду јер је повређен послат на терен. Треба ли рећи да титула није освојена?

darko

Након тога, док се опорављао од повреде, вихорни крилни играч одлучио је да се ожени, у септембру, а јавност сазнаје да му клуб дугује 400 000 евра и да Лазовић моли Звезду за новац за организацију венчања. Говорило се чак и да ће због безобразног односа у тим околностима тражити раскид уговора.

Клуб је још једном био непоштен према њему, а он је остао.

Опоравио се и у фебруару против Јавора на Маракани подсетио на некадашње игре. Трк по десној страни поред три противничка играча након једног прекида у близини Звездиног шеснаестерца памтићу дуго, иако у питању није био ни гол, ни трофеј, ни велики противник. Једноставно, након свега што је прошао, људски је било обрадовати се што је успео да се врати.

Успео је и у ономе што је желео када је потписивао нови уговор – постао је нови шампион са Звездом! За све то време, иако о томе није говорио, нити подизао тензију, клупски дуг према њему је незадрживо растао…

Могао је и тада да оде, информације које су се шириле око клуба говориле су да је све завршено и да ће Дарко у Генк или Стандард… Наводно, договори, менаџери, комбинације… И све је стало. Лазовић је почео своју шесту сезону у клубу. Када је Милијаш отишао, и комплетирао одласке шампионске екипе (Нинковић, Бајковић, Келхар, Мрђа, Дауда…), остали су практично само он, Печник и Мијаиловић. Имао је најдужи стаж, сматран најбољим играчем екипе… Али је траку добио Мијаиловић. Ипак, на утакмици против Радничког из Крагујевца Дарко је понео епитет капитена Звезде и носио га је до краја полусезоне – месец дана.

Након тога, Александар Луковић се враћа у клуб, а Звезда одлази на јануарске припреме. Лалатовићев стручни штаб траку додељује повратнику и најискуснијем играчу.

10392362_842393632488201_5023985531087852230_n

Не би било проблема да Звезда још једном није „пљунула у лице“ Дарку Лазовићу, коме то није ни саопштено, већ је сазнао из новина да је „ражалован“.

Он је потписао предуговор са Ђеновом, након што је дошао на шест месеци од истека другог трогодишњег уговора са Звездом и отићи ће у Италију у јуну.

У овом тренутку, клуб му дугује 550 000 евра. Јуче се појавила информација да би требало да опрости плате и игра бесплатно до јуна, или ће завршити на трибинама. 

Да ли је Дарко Лазовић то заслужио? Да ли је Никола Јовановић, легендарни бек Звезде доживео нешто слично, када је договорио сарадњу са Манчестером и постао први Србин у енглеском великану? Не, њему је стадион скандирао након тога. Да ли је поштено говорити колико је Лазовић коштао Звезду у тренутку када Звезда дугује Лазовићу преко пола милиона евра? Да ли је људски помињати допринос Дарка Лазовића клубу који је директно утицао да угрози каријеру, пославши га повређеног на терен у утакмици у којој је Звезда два пута прешла центар након његовог изласка? Да ли је поштено рећи да Звезда није зарадила ништа на њему и да би требало овако да се одужи када се зна да је клуб одбио великих 5 милиона евра за њега?

Погледајте Дарково колено након операције.

Darko Lazovic, Crvena Zvezda, fudbal

Након годину и по неиграња, тешке повреде, дуговања, срамног односа у тренутку када је одлучио да се ожени, а није имао новца за то, одузимању траке преко новина, останку и новом уговору када је могао да оде, логично је да се запитамо: „Да ли је Дарко Лазовић нешто добио од Звезде и ко је коме више дао у љубави између Дарка и клуба?“ Као и: „Да ли је Дарко Лазовић више добио или изгубио боравком у Звезди?

10171647_773738746020357_7434718980783811589_n

Провео је овде готово шест година, доживео све ово што смо поменули и дочекао на крају овакав однос клуба према њему.

Да ли је Дарко Лазовић највећа жртва анархије која у Звезди влада готово десет година?

Процените сами.

Повезане вести

3 comments

Igor мај 20, 2015 at 01:19

Sramota!

Reply
cz феб 10, 2015 at 22:08

Sta se radi….bez komentara sam! Puna podrska Lazovicu

Reply
ivanovic stefan феб 10, 2015 at 17:07

bas mi je zao decko je mnogo pruzio za zvezdu i vise nego neki iz nase skole bas je sve cinio trudio se sve znaci bas sve a ovako mu uzvracaju e sta ti je zivot cinis za jedan klub i oni te posle tako ucenjuju da ne poverujes treba svi na njega da se ugledaju e terzicu unistices moj voljeni klub kako si krenuo nadam se da ce ga neki skinuti inace ne pise nam se dobro 🙁

Reply

Leave a Comment