Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Панатинаикос – Црвена звезда Телеком

Пре седам дана је деловало да је Звезда у великом налету, да је поново почела да личи на тим са почетка сезоне који је млео све пред собом у региону, а био трн у оку и најјачима у Европи. Међутим, десило се невероватно лоше шутерско вече против Жалгириса (постављен нови рекорд Евролиге од 19 промашених тројки), а три дана касније, у Новом Месту, Звезда није имала снаге да да настави тријумфални низ, а у другом полувремену је поново виђен низ готово почетничких грешака.

Оно што је највише запало за око свим симпатизерима црвено – белог тима јесте чињеница да нико од млађих играча није добио шансу у том мечу, упркос повредама Јовића и Дангубића и скраћеној ротацији. Да ли је то намера тренера или грешка и немоћ у тренуцима кризе, сазнаћемо на крају сезоне када су буде сравњавао рачун. До тада ћемо веровати да је ово прво и да ће дати резултате када буде најпотребније.

Што се тиче 7. кола ТОП 16 фазе Евролиге, Црвена звезда ће у Атини затворити први круг утакмица против још једног великана европске кошарке, Панатинаикоса. Главни град грчке ове године није био берићетан за наш тим, изгубили смо од Олимпијакоса на оба фронта, а исто то се може рећи и за Панатинаикос, ако се сетимо прошлогодишњих мечева. У одлучујућем мечу за пролазак у ТОП 16, екипа Дејана Радоњића није успела да изненади фаворита и доживела је пораз. У Београду се и данас прича о двоцифреној предности на полувремену, невероватном паду касније, сјајном Дијамантидису и протекцији коју има код судија, али и о Шилбовој тројци за екпслозију у Пиониру и одлазак у продужетке.

Панатинаикос је у првом делу сезоне завршио са скором 5-5, као и прошле сезоне. У ТОП 16 фази су подигли своју форму и тренутно имају 4 победе и 2 пораза. Оба пораза су забележили у Шпанији, од Барселоне и Реал Мадрида. На свом паркету су изгубили само једном, и то у последњем колу првог дела Евролиге, такође од Барселоне. Имају сјајну подршку навијача у ОАКА арени, која је била најпосећенија после Комбанк арене у првом делу сезоне.

Ово ће бити и дуел двојице црногорских тренера, с обзиром да ове сезоне екипа Панатинаикоса предводи Душко Ивановић, тренер који је највеће успехе имао водећи Таукерамику, сада познату као Лаборал Кућа.

Када се помене Панатинаикос, прво на памет пада жива легенда, Димитрис Дијамантидис. Рекордер Евролиге по броју асистенција, једини играч у историји који их је скупио више од 1000 у овом такмичењу. Играч који се по потреби додатно активира и преузме све на себе тек у другом полувремену. До тада не воли да се истиче, али када је тешко сваки напад иде преко њега. Они који су гледала Дејана Бодирогу некад, знају шта значи када играч или постигне кош или изнуди фаул, а са линије пенала је скоро непогрешив. У просеку постиже 7 поена целе сезоне, уз 41% шута из игре и 5,5 асистенција, с тим да су му сви статистички параметри знатно порасли у ТОП 16 што довољно говори о томе да апсолутно зна како и када да игра у овом такмичењу.

Најбољи стрелац екипе је у досадашњем делу био Еј Џеј Слотер. Постизао је 11,7 поена у просеку уз 42% шута из игре. У ТОП 16 игра нешто слабије, чак је имао и лакшу повреду након које се вратио прошле седмице, тако да чека своју прву жртву како би означио повратак у форму. Узима доста шутева, нарочито за три поена, често уме да крене и ка кошу и увек у тим ситуацијама тражи кош уз контакт. Игра на позицији бека шутера. У спољној линији велику улогу игра и момак који ће овај сусрет доживети на посебан начин, Демаркус Нелсон. Како је сезона одмицала добијао је све веће поверење тренера Ивановића и узвраћао на прави начин. Постиже 7,7 поена у просеку, уз 3,7 асистенција. Углавном тражи поене из продора или након пика са полудистанце, не шутира често за три поена. О његовој игри у одбрани сви у Црвеној звезди знају довољно, и колико је агресиван и колико добро користи свој распон руку и брзе ноге. Јанис Блумс је одличан шутер, углавном чека чисте позиције након повратних пасова, али у ТОП 16 фази погађа испод свог просека од 40%, мада када се узме у обзир број шутева који узме то донесе велики број поена за његов тим. Добра вест је да је у ТОП 16 имао само једно такво шутерско вече када је погодио 4 од 7 тројки. Ту је и Елефтериос Бохоридис, али је он углавном играо као принудно решење у ротацији док је Слотер био повређен. Никос Папас ће због повреде пропустити и овај меч.

На позицији крила ове сезоне игра Владимир Јанковић, син преминулог Бобана Јанковића, бившег кошаркаша Црвене звезде. Притом, ни он није класична „тројка“, често улази у рекет и тражи поене из рекета, није играч који се испуцава за време утакмице. Због своје конституције игра добро у одбрани и то је један од његових главних адута. У просеку даје 8,7 поена уз 3,5 скокова. Ту је и 17-годишњи Харалампопулос, али од њега не треба очекивати велику минутажу у овој фази такмичења.

На позицији крилног центра игра искусни Антонис Фоцис, којем је ово четврти по реду боравак у атинском клубу. Његова форма је константна целе сезоне, постиже 8 поена у просеку уз 5 ухвачених лопти и чак 70% шута за два поена. Најбољи је офанзивни скакач у екипи, изузетно покретљив, а често се извлачи на шут за три поена. На тој позицији замена му је Џејмс Гист, играч који ове сезоне често мами уздахе својим закуцавањима. Скочан, одличан атлета, али нешто слабији шутер и лошији дефанзивни играч. Због тога има мању минутажу од ветерана Фоциса. Естебан Батиста је први центар екипе. Игра одлично целе сезоне. Након више покушаја у Европи, коначно је пронашао праву форму у Атини. Постиже 10,7 поена у просеку уз 8 ухваћених лопти, што га чини најбољим скакачем тима. Сличне је конституције као играчи на позицији „четири“, с тим што је његов задатак у нападу везан искључиво за рекет. Изузтено је снажан на ниском посту, јако је тешко бранити његову леђну технику и нашим центрима ће требати и игра са стране помоћи да би га зауставили. Лукас Маврокефалидис игра у ротацији са њим и свој посао „бекап“ центра одрађује одлично са 6 поена у просеку и 3,5 скокова. Он се вратио у прошлом колу након повреде.

Екипа Панатинаикоса има доста високу спољну линију и не тако високу центарску, што тренеру Ивановићу омогућава велики број ротација и опција у нападу, а у одбрани покретљивост и агресивност на противничким шутерима. У овом мечу ће Звезда играти против екипе којој одговара агресивна и конакт игра, а која ће притом имати на својој страни фактор „Дијамантидис“. У овом мечу неће бити довољна само агресивна одбрана, као на већини мечева, јер ће нас таква сачекати и на другој страни паркета. Мораће играчи Црвене звезде да верују у свој шут, да опусте руке и смање број грешака на минимум. Ако буду на правом нивоу имају реалне шансе против екипе која им је по већини статистичких параметара најсличнија у овом тренутку у групи. Звезда има слабији проценат шута за три поена, али више ухваћених лопти.

ОАКА арена ће бити пуна, атмосфера ће бити врела и веома непријатељски настројена. Али оно што је најважније јесте да наши играчи поново нађу веру и заједништво из првог дела сезоне и сви као један крену храбро на фаворизованог противника. Промашени шутеви из чистих позиција, залетања у противничке играче и пасови под ноге саиграчима морају престати да се понављају. Тек кад елиминишемо те грешке, можемо очекивати и бољу реализацију и већу концентрацију и у нападу и у одбрани.

А ми ћемо увек бити ту, да навијамо за наш тим и да верујемо у нову победу.

Панатинаикос – Црвена звезда Телеком, петак, 20:45, ОАКА арена

Повезане вести

Leave a Comment