Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаНајновије

Жеравица ван животне опасности

Легенда наше кошарке, Ранко Жеравица (85), доживео је у уторак нешто пре 19 часова срчани удар у шпанској Сарагоси, али, према последњим информацијама, његово стање је стабилно и није му угрожен живот.

Жеравицу је у стану пронашла супруга Зага и одмах позвала Хитну помоћ. Легендарни стручњак је имао лакшу интервенцију на срцу и уколико све прође према очекивањима, требало би да кроз три или четири дана буде пуштен на кућно лечење.

– Причао сам са Загом, Ранко се осећа добро, нема потребе да се диже беспотребна тензија. Чак је тражио и да му се донесе ајпед да прочита најновије вести, али шпански лекари нису дозволили због електронике, која би могла да утиче на бај пасове – изјавио је за дневни лист “Спорт“ Милорад Ђурић, породични пријатељ Ранка Жеравице.

Ранко је са Југославијом освајао златне медаље на Светском првенству 1970. у Љубљани и Олимпијским играма 1980. године у Москви. У колекцији има и четири сребрне медаље (СП 1967, ОИ 1968, ЕП 1969. и 1971. године), као и бронзу са Светског првенства 1982. Црвену звезду је као тренер предводио од 1979. до 1986. и кратко током 1997. године. За то време остварио је рекордних 167 победа у 272 утакмице, али није успео да освоји трофеј. Од 2007. године члан је ФИБА куће славних у шпанском Алкобендасу.

Планирао је да 25. фебруара допутује у Србију на премијеру филма “Бићемо прваци света“, који је посвећен освајању прве златне медаље репрезентације Југославије на великим такмичењима 1970. године на Светском првенству у Љубљани. Tребало је да се појави на сцени “Сава центра“, али су после срчаних тегоба мале шансе да ће се то догодити.

Повезане вести

Leave a Comment