Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Раднички Ниш – Црвена звезда

Фудбалери Црвене звезде утакмицом у Нишу, против Радничког, започињу пролећни део Јелен Суперлиге. Скоро три месеца без фудбала, месец и по дана припрема, Словенија и Турска, појачања и одласци, све стаје у једно, почев од сутрашњег дуела. Почиње најлепше годишње доба, почиње Звездино пролеће.

За Звезду, почиње одлично. Ремијем Вождовца на стадиону „ЈНА“, Црвена звезда има прилику да већ на старту смањи заостатак за првопласираним Партизаном и добије додатни ветар у леђа у трци за одбрану шампионске титуле. Један по један меч, али оно што је најбитније Црвена звезда мора да побеђује и да пажљиво и стрпљиво прати дешавања испред себе. Ниш је дефинитивно у жижи јавности и спортска дестинација број 1 у Србији протеклих дана. Да подсетимо да је дуел померен за понедељак због одржавања завршнице кошаркашког Купа Радивоја Кораћа. Црвена звезда је у финалу, где ће бранити трофеј против истог противника, Мега Лекса, а фудбалери ће имати прилику да заокруже „продужени викенд“ у Нишу. Црвена звезда има тежак распоред на самом старту другог дела шампионата, два узастопна гостовања, дерби против Војводине, па гостовање у Суботици. Али на то треба гледати да су то 12 бодова које морамо освојити за наредни ниво.

Милош Цветковић, Александар Луковић, Душан Анђелковић, Саша Стојановић, Џошуа Паркер, Гболахан Салами, Петар Орландић су нови чланови Црвене звезде. Са позајмице из Крушевца се вртио Мамаду МБођ. Нејц Печник, Никола Мијаиловић, Ђорђе Ракић, Горан Гогић, Предраг Ђорђевић, Никола Антић, Никола Караклајић, Милан Јокић и Петар Ђуричковић више нису у клубу, док су Богдан Планић и Ђорђе Деспотовић прослеђени на позајмице. Највише промена је претрпео статистички најбољи део тима, одбрана.

Раднички из Ниша је јесењи део завршио на 15.месту, претпоследњем, са 12 бодова. У прелазном року у клуб су стигли Петар Ђуричковић, који је претходних годину дана био на позајмици у Нишу, репрезентативац Канаде и доскорашњи голман Лудогореца, Милан Борјан, Милан Ћулум, Радош Булатовић, нападач из Киргистана Земљанухин, нападач Грбља Никола Ашћерић и дефанзивац Немања Лакић-Пешић. Уговоре са клубом су продужили Марјановић и Пејчић, а на проби на „Чаиру“ био је и млади репрезентативац Обале Слоноваче и бивши члан резервног тима Олимпика из Марсеља, Анани Марселин Ашил, али није остао у Нишу. Нови шеф стручног штаба је Милан Раставац, бивши помоћни тренер Војводине. Клуб су напустили Бранко Пауљевић, млади Петар Петровић, Владимир Ђилас, Братислав Пуношевац и Аугусто Батиоха.

ЦЗ Н Р

„Маракана“:  43 36 5 2      113:29

„Чаир“ :          44 18 13 13   54:37

Укупно :         87 54 18 15  167:66

• укључујући и утакмице у Купу Србије и Југославије

Први међусобни меч одигран је 23.септембра 1962. године одигран је у Нишу, а Црвена звезда је славила 1:0, а навијачи Радничког по први пут развили транспарент „Реал са Нишаве“. Прошли меч Црвена звезда је решила у своју корист мајсторијама капитена Ненада Милијаша. У прошлом дуелу у Нишу, 26.октобра 2013. било је 1:1, а меч је остао у сенци повреде главе Милоша Нинковића и поништеног гола Горана Гогића за Звездину победу. Раднички је повео голом Хаџибулића, а Звезда је изједначила преко Абиоле Дауде. У тиму Радничког тада је био Саша Стојановић, који би у Звездином дресу требало да дебитује у родном граду, против матичног клуба.

Од заједничких играча довољно је да поменемо највећег – Драган Стојковић Пикси. Дресове оба клуба носили су и Дејан Рамбо Петковић, Стеван Остојић, Драгиша Бинић, Горан Стоиљковић, Иван Ранђеловић, Дејан Пешић, Владимир Ђорђевић, Горан Василијевић, Милан Ивановић, Александар ТришовићСиниша Гогић је био играч Радничког, а тренер Црвене звезде. Данас дрес Радничког носи Петар Ђуричковић, а дрес Звезде Саша Стојановић.

ЧАИР

Дом фудбалера Радничког је легендарни „Чаир“. „Чаир“ је био понос као „Пољуд“, „Максимир“, „Људски врт“ или „Кошево“. Отворен је 1963. године и примао је 40.000 гледалаца. После дугог времена, чекао је да га неко примети и да његову старост маскира реконструкцијом. Реконструкција „Чаира“ почела је 2011. године и завршена је званично 2013.године, а коштала је око 11 милиона евра. Данас је капацитета 18.115 места. Уз стадион „Чаир“ поседује и халу са 5.000 места и базен, па је град Ниш добио савремени комплекс. Спортски комплекс Чаир је прошле године био домаћин завршнице Купа у рукомету, ове године је завршнице Купа Радивоја Кораћа, после три године (2012. године последњи пут).

На конференцији за медије, Раставац је изјавио да ће покушати да искористи мане Црвене звезде и анализирао је виђену игру нашег тима.

– Увек је најлепше играти велике утакмице јер са собом носе бројне пропратне ствари. Верујем да смо се добро припремили и да ћемо бити део лепе фудбалске представе са срећним крајем по наш тим. Пратио сам припреме Црвене звезде. Они имају велику дозу агресивности, брзе офанзивне играче као што су Паркер, Гаврић и Лазовић који врло добро нападају простор. Бекови су нешто агресивнији него што су били у претходној полусезони. Ми ћемо покушати да анулирамо њихове предности и искористимо мане.

Ненад Лалатовић је похвалио Нишлије и истакао да су опасна екипа.

– Раднички је јако опасна екипа, нарочито на свом терену. Биће веома мотивисани,опасни су у прекидима од којих нам прети највећа опасност. Имају четири двометраша и морамо да обратимо посебну пажњу на овај сегмент игре. Ипак, као што увек истичем, нека они више брину о нама, ми смо Црввена звезда. Рекао сам играчима да не морају да добију свих 15 утакмица до краја, али да морају да на сваком пруже 120%. Квалитет имамо, али он ће доћи до изражаја само ако дамо максимум. Верујем да ће моји играчи дати све од себе, и зато верујем у победу, иако је први меч у сезони увек јако тежак, каже се да су први и последњи најтежи. Показали смо да припремама да можемо да се носимо и са клубовима који учестују у Лиги Шампиона, али заборавили смо тријумфе на припремама, то је иза нас, а ово сада је важније – рекао је Лалатовић, и додао да зна ко ће заиграти у стартној постави и да му је жао што ће појединци остати ван протокола за меч, иако то нису заслужили својим радом и трудом на припремама.

33 године без пораза на пролећној премијери

Ако нас је бринуо сам почетак сезона и његова премијера онда пролећне премијере једва чекамо. Црвена звезда је последњи пут поражена на првој пролећној утакмици 14. фебруара 1982. године против Жељезничара из Сарајева на „Маракани“. Од тада до Ниша, Црвена звезда је славила 25 пута, а седам мечева је одиграно нерешено. У последњих пет мечева, Црвена звезда је уписала пет победа (Јагодина, Смедерево, Спартак, Јавор, Јавор). Први дуел после „Вечитог дербија“ 2009. године ван Маракане, а први дуел после девет година и Чачка, који ће Црвена звезда играти ван Београда. 26.фебруара 2005. године, головима Бошка Јанковића и Марка Пантелића, Црвена звезда је славила 2:0. Александар Луковић је тада био у тиму, али није наступао због картона на у Чачку. Душан Анђелковић је био у саставу наредне две године против Вождовца и Бежаније. Црвена звезда је у поменуте 33 године освојила 11 титула.

26.фебруара 2003. године, Црвена звезда и Раднички су на Маракани отворили пролећни део сезоне. Тада је у тиму био и садашњи тренер, тада капитен, Ненад Лалатовић, а Звезда је славила 3:0, уз два гола Михајла Пјановића и један Бошка Јанковића.

Без Саламија у Нишу

Оно што је сигурно је да ће Црвена звезда цео пролећни део бити без Александра Луковића, као и већи део без Марка Петковића. Због проблема са сертификатом у Нишу неће путовати ни Гболахан Салами. Предраг Рајковић ће дебитовати као капитен Црвене звезде, пети ове сезоне. Очекује се састав : Рајковић, Цветковић, Павићевић, Лазић, Анђелковић, Ковачевић, Савићевић (Ристић), Стојановић, Гаврић (Катаи), Лазовић и Паркер.

Карте за ову утакмицу од данас су у продаји у инфо-центрима Туристичке организације Ниша; у Обреновићевој улици 38, Улици Вождовој 5, као и у тврђави. За јужну и северну трибину потребно је издвојити 400 динара, улазнице за источну и западну трибину коштају 600 динара, а за ложу 1200 динара. 

Да почнемо. Јер свако пролеће на тебе мирише.

Раднички – Црвена звезда, понедељак 23.фебруар 2015. 16:00h , Јелен Суперлига 16. коло 2014/2015, стадион : „Чаир“, Ниш. 

#27

Повезане вести

3 comments

Dejo феб 22, 2015 at 19:04

E, sada bi trebalo da prevazidjete sebe, situaciju u klubu i krenete…i za Zvezdu i za sebe!!!

Reply
ivanovic stefan феб 22, 2015 at 17:56

zar nista napravili gresku nije petkovic nego rajkovic 😉 

Reply
Nikola M. феб 23, 2015 at 01:37

Управо је исправљена, хвала. 🙂

Reply

Leave a Comment