Moja Crvena Zvezda
ВажноЕвропска такмичењаКошаркаНајновије

Најава: Реал Мадрид – Црвена звезда Телеком

Након две недеље паузе, најјаче европско такмичење поново је на програму. Национални купови су широм Европе добили своје освајаче, а овог четвртка ће се у Мадриду сусрести освајачи Купа Радивоја Кораћа и шпанског Купа краља – Црвена звезда и Реал Мадрид.

Затворен је први круг утакмица у ТОП 16 фази Евролиге, а у групи Е Црвена звезда тренутно има најлошији скор и заузима зачеље табеле са само једном победом. Наспрам себе ће имати екипу са другог краја табеле, Реал Мадрид, који је у првих седам мечева доживео само један пораз, и то у Тел Авиву од Макабија. То им је тек трећи пораз у Евролиги ове сезоне, а на свом паркету су изгубили једино од Уникса у првој фази.

Што се домаћих такмичења тиче, као што је већ речено, освојили су Куп краља, где су у финалу били бољи од Барселоне резултатом 77:71. У АЦБ лиги тренутно заузимају друго место, иза Уникахе, са једном победом. Реал је гладан трофеја, најтрофејнији је клуб у Шпанији (31 титула), али су у последњих десет година, само три пута били прваци, док Евролигу нису освојили још од 1995. године, када су по осми пут подигли највреднији европски трофеј. Прошле сезоне их је у финалу Евролиге зауставио Макаби након продужетка, а у финалу АЦБ лиге, сасвим неочекивано изненадила Барселона. Међутим, тренер Пабло Ласо је ипак остао на клупи и добио још једну шансу.

Што се играча Реал Мадрида тиче, ту не треба трошити превише речи. Екипа је одлично попуњена на свим позицијама, а када им оставите мало простора и не искористите ретке шансе које вам дају, као Звезда у Арени, заспу вас рафалном паљбом са свих страна.

На позицији плејмејкера доминира Серхио Љуљ, лидер Евролиге по односу асистенција и изгубљених лопти. Постиже у просеку 10 поена, уз 45% шута из игре и 5,6 асистенција, по чему је 6. у Евролиги. Ништа мање опасан није ни Серхио Родригез, једнако убојит шутер, са нешто већим просеком асистенција. Познат је по томе што воли контакт игру и често врши притисак на судије.

На позицији бека играју Руди Фернандез и Џејси Керол. Први је доста разноврснији играч, напада на више начина, иде у продор и разиграва саиграче. Американац је класичан шутер, тројкаш, али још није наместио руку у ТОП 16 фази, још увек је на мање од 40% за три поена. Руди у просеку постиже 12 поена, Керол 8.

Кеј Си Риверс и Јонас Мачијулис представљају сличан микс, само на позицији крила. Риверс је доста снажнији играч, бољи скакач и бољи дефанзивац, док је Литванац више офанзивно оријентисан и прети углавном далекометном паљбом. До сада, ниједан од њих није показао много, обојица у просеку постижу 4 поена по мечу.

На позицији крилног центра већ десет година доминира капитен Фелипе Рејес, тренутно најбољи офанзивни скакач у Евролиги. Игра у одличној форми, упркос томе што је у 35. години, подигао је све параметре у ТОП 16 фази тако да сада постиже у просеку 15,6 поена уз 57% шута за два поена и 7 скокова. Маркус Слотер је у јануару био на излазним вратима клуба, међутим у ТОП 16 фази је заслужио поверење Пабла Ласа, тако да сада у просеку игра чак 14 минута и постиже 4,4 поена уз 2 скока. Физички је веома јак и његова игра у одбрани је додатно отупила Звездину нападачку оштрицу под кошем у првом мечу. Последњи, али не и мање важан на овој позицији је је још један ветеран, Андрес Ноћиони. Постиже 8 поена у просеку уз 4 ухваћене лопте, али повратком Слотера у тим, он је више пао у други план, тако да не треба превише од њега очекивати, нарочито у дефанзивним задацима.

Јоанис Бурузис је најзвучније име када су центри у питању, али је његова минутажа доста мања у ТОП 16 фази. Очигледно је жртва одлуке тренера Ласа да игра више са ниском петорком. У ТОп 16 игра 10 минута у просеку и успева да скупи 4,3 поена и 2 ухваћене лопте. Знатно већу минутажу има Мексиканац, Ајон Густаво. Целе сезоне игра константно добро, из игре шутира 67%, постиже 6,6 поена по мечу уз 3,6 скокова. За разлику од Бурузиса, у питању је класичан центар који се не извлачи на шутеве са спољних позиција.

Реал Мадрид је један од офанзивно најјачих тимова у Евролиги, постижу у просеку чак 11 поена више од Црвене звезде, имају боље проценте шута у свим категоријама, више асистенција, а мање изгубљених лопти. Једини параметар где је Звезда боља јесу скокови, укупно 4 више у просеку.

Кроз ове статистичке податке се чини да за ову машинерију нема лека, међутим, као и сваки тим може да упадне у лошу серију, изазвану пре свега јаком одбраном противника. Уосталом, тако су прошле сезоне остали и без лиге и без Евролиге. Звездини играчи ће морати да пркосе умору и пражњењу након Купа и да френетичном игром у одбрани покушају да баце „Краља“ на колена.

Реал Мадрид – Црвена звезда Телеком, четвртак, 20:45, „Барклејкард центар“

Повезане вести

Leave a Comment