Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаМлађе категоријеНајновије

Клипа: Основни циљ је прављење играча за први тим

Јуниори Црвене звезде Телеком на супериоран начин освојили су Адидас Неxт Генератион турнир – Марко Ивковић пети пут узастопно. Колико су црвено-бели били доминантни у квалификацијама за Фајнал-ејт Евролиге који се у мају одржава у Мадриду најбоље сведочи податак да су у пет утакмица забележили исто толико победа са просечном разликом од 29,6 поена.

Тренер Звездине селекције до 18 година Слободан Клипа и у најави турнира није крио да је Црвена звезда Телеком фаворит и да је амбиција освајање првог места. Оно што је најавио то је и остварио:

– Овај турнир је показао да и друге земље, осим оних за које стално говоримо да су традиционално кошаркашке, доста добро раде и пуно улажу у развој младих играче. Приметно је да се Немачка буди, али право освежење и веома пријатно изненађење је био тим из Данске Ваерлосе. Види се да је то добро селектирана екипа, да се одлично ради са тим момцима и да кошарка и те како живи у тој земљи. Недостаје им мало боља техничка и тактичка обученост, али они напредују крупним корацима – почео је причу Клипа и потом додао:

– Ово је трећа узастопна година како као тренер Звездиних јуниора учествујем на овом труниру и ово је наш трећи тријумф. И прошле године смо до првог места стигли прилично убедљиво и то је продукт нашег веома доброг и систематског рада. Имамо добру селекцију, са тим момцима се добро ради и последица свега тога је овај резултат.

На констатацију да је Војислав Стојановић поново изабран за најкориснијег играча турнира Клипа је рекао:

– Он има свој развојни пут који иде узлазном линијом. Још једном је потврдио свој квалитет. Међутим, морам да истакнем и уз Воју Стојановића похвалим Давида Миладиновића и Александра Аранитовића који су дали огроман допринос у нашем тријумфу. Као што је Стефан Лазаревић био везивно ткиво и покретач у сваком смислу јуниорског тима прошле године тако су Аранитовић и Миладиновић, наравно уз Стојановића, преузели ту његову улогу ове сезоне. Имали су немерљиву улогу у одбрани, најпозитивније су утицали на тимски дух и чинили су своје саиграче бољима.

На питање о планивима и амбицијама за наставак сезоне Клипа је одговорио:

– Жеља нам је да ови момци пре свега индивидуално напредују, да их даље развијамо у играчком смислу. У досадашњем току јуниорске лиге смо без пораза и у наредном периоду ћемо те утакмице користити да се припремимо за оно најважније што нас чека, а то је Фајнал-ејт у Мадриду. Све те утакмице послужиће нам за тимски напредак и уигравање.

Оно што свакако занима звездашку јавност је да ли у овом тиму који је доминирао на овом турниру има играча који ће у догледно време моћи да заузму своје место у сениорском тиму.

– Мислим да има и то темељим не само на основу њиховог талента већ и посвећености у раду и физичким предиспозицијама. Продукција играча из нашег омладинског погона за први тим је наш основни циљ и наша велика жеља.

Оно што је било приметно је чињеница да је тренер Клипа сваку утакмицу на Адидас Неxт Генератион турниру – Марко Ивковић водио прилично темпераметно иако је његов тим бележио веома убедљиве победе:

– У појединим ситуацијама било је мањих опуштања у одбрани, слабијег трчања . Све то може да представља стицање лоших навика, а ја то не дозвољавам – објаснио је Клипа.

Повезане вести

Leave a Comment