Moja Crvena Zvezda
Најновије

70 година радости – Под сјајем Звезде

Пре тачно 70 година, 4. марта 1945. године основано је Спортско друштво Црвена звезда. Седамдесет година касније прослављени спортисти, легенде Црвене звезде, руководиоци, садашњи првотимци, будуће звезде окупили су се у Медија центру ФК Црвена звезда на обележавању великог јубилеја.

На почетку јубилеја присутне званице је поздравио Миодраг Малиша Петровић, учесник Оснивачке скупштине СД Црвена звезда.

Потом се присутнима обратио Иван Тодоров, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

На обележевању 70-годишњице по 50. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио каратиста Далибор Рајић од Владимира Јорге и Горана Голета.

За најбољу пионирку проглашена је тенисерка Јована Вуковић која признање примила од прослављеног атлетичара Драгутина Топића.

Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Рукометни клуб Црвена звезда, награду у име рукометне екипе примио је Алекса Туфегџић од Жикица Милосављевића.

Џудиста Немања Мајдов добио је наргаду за најбољег младог спортисту Црвене звезде. Признање и монографију „Под сјајем Звезде“ су му уручили Бојана Шумоња и Стојан Вујко.

За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је кошаркашица Александра Катанић која је признање добила од Јасне Милосављевић и Наташе Ковачевић.

Пливачи Црвене звезде добили су награду за најбољи кадетски клуб. Награду је у име клуба примио Матеја Марковића из руку Дејана Стаматовића и прослављеног пливача Предрага Милоша.

Капитен јуниорске екипе Кошаркашког клуба Црвена звезда Војислав Стојановић добио је признање за најбољег јуниора. Награду су му уручили легендарни кошаркаш Драган Капичић и Драшко Марковић, члан УО СД Црвена звезда.

Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је одбојкашица Бојана Миленковић. Признање је добила од Ање Спасојевић и Ане Аврамовић.

Кошаркаши Црвене звезде, победници јуниорске Евролиге, добитници су награде за најбољи јуниорски клуб. У име клуба признање је примио Војислав Стојановић од Драгана Капичића и Жељка Пешута.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер јуниорске кошаркашке екипе Слободан Клипа, награду је уместо Клипе примио Давор Ристовић, директор клуба из руку Зорана Аврамовића и Владана Ковачевића.

Специјално признање СД Црвена звезда ватерполисткињама које су у првој години такмичења под грбом Црвене звезде освојили шест трофеја. У име клуба награду је примила Јована Дујовић, капитен сениорске екипе од Виктора Јеленића, прослављеног ватерполисте и Стојана Вујка.

Одбојкаши Црвене звезде у две претходне године освојили су све домаће трофеје и догурали далеко у европском Купу изазивача, па им је додељено специјално признање за остварене резултате. Награду је примио Аца Марковић, председник Скупштине ОК Црвена звезда од Владимира Батеза, прослављеног одбојкаша и Срђана Рашковића.

Специјално признање СД Црвена звезда припало је и Тениском клубу који је протекле године освојио шест екипних титула. Председник клуба Данило Пантовић примио је награду од Игора Милојевића.

За освојену 26-ту шампионску титулу Специјално признање је припало и Фудбалском клубу Црвена звезда. Награду је примио Светозар Мијаиловић, председник ФК Црвена звезда од Душана Маравића.

Специјална награда Спортског друштва припала је и Дејану Радоњићу, тренеру кошаркаша, за историјски успех Црвене звезде, пласман у Топ 16 Евролиге. Радоњић је две године узастопно са црвено-белима освајао и Куп Радивоја Кораћа. Признање му је уручио Мишко Прелевић.

Три године за редом најбољи стручњак у нашем Спортском друштву је Дејан Савић, тренер црвено-белих ватерполиста. Са Црвеном звездом у прошлој сезони освојио је титулу и национални Куп. Награду најбољем тренеру предао је др Небојша Човић, председник КК Црвена звезда.

Од ове године установљена је награда „Црвено-бело срце“. За изузетан хуманитарни рад и допринос награду „Црвено-бело срце“ у име Делија примио је Љубомир Станковић – Крле, председник Удружења грађана „Делије – Север“, из руку Игора Милојевића, генералног секретара СД Црвена звезда.

Награда за Медијску личност године припала је Радовану Максимовићу, власнику и директору агенције Спорт Нетворк. Признање су уручили легендарни голман Црвене звезде, Стеван Дика Стојановић и Миодраг Симеуновић.

Признање за пословног партнера године припала је компанији Газпром. Награду је примио Евгениј Кудинов, заменик генералног директора компаније Газпром, а признање је уручио Иван Тодоров, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

Проф. Александар Шканата добитник је Награде за животно дело за изузетна остварења у Пливачком клубу Црвена звезда. Награду му је уручио Мирослав Поповић, председник Савета СД Црвена звезда.

Добтиник Награде за животно дело је и легендарни тренер кошаркашица Црвене звезде, Зоран Ковачић – Чивија. Награду Чивији су уручиле некадашње кошаркашице Снежана Зорић и Анђа Вукмировић-Радуловић.

Уследио је филм „Под сјајем звезде“ који је укратко испричао причу Спортског друштва Црвена звезда од свог оснивања до данас.

Уручене су и плакете под називом „70 година радости“ клубовима оснивачима Спортског друштва.

У име Шаховског клуба плакету је примио председник Управног одбора Љубомир Илкић, а плакету је предао Мирко Бутулија.

У име Стонотениског клуба плакету је примио председник Управног одбора Жељко Пешут, а плакету је уручио Слободан Тасковић.

Плакету у име Веслачког клуба примио је председник Управног одбора Владан Ковачевић, из руку проф. др Драгољуб Кавран.

Плакету у име Пливачког клуба примио је председник Дејан Стаматовић од Зорана Видаковића, дугогодишњег функционера Црвене звезде.

У име Атлетског клуба плакету је примио председник Срђан Рашковић, а плакету је предао легендарни атлетичар Ненад Стекић.

Плакету и име Одбојкашког клуба примила је Ана Аврамовић, генерални директор клуба из руку Александра Боричића, симбола српске одбојке

У име Кошаркашког клуба плакету је примио др Небојша Човић, председник клуба од прослављеног кошаркаша Драгише Вучинића.

У име Фудбалског клуба плакету је примио председник Светозар Мијаиловић из руку Драгана Џајића, почасног председника ФК Црвена звезда.

Поводом јубилеја 70 година, по први пут од свог оснивања, одлуком Управног одбора Спортског друштва Црвена звезда, додељују се јубиларне значке „70 година радости“ најистакнутијим спортистима и спортским радницима, чије је вишедеценијско трајање кроз играчку и спортску функционерску каријеру уткано у постојаност, припадност и приврженост вечном сјају наше Звезде.

Јубиларне значке „70 година радости“ предаће проф др Петар Шкундрић, председник Скупштине и Иван Тодоров, председник Управног одбора СД Црвена звезда.

Миодраг Малиша Петровић – Он врло добро зна како је Звезда изгледала на дан рођења. Заједно са још неколико изузетних људи помогао је њеном рађању. Испратио је и њен даљи развој, као и све оно што се у животу наше Звезде дешавало у минулих 70 година. Уосталом, у његовој биографији стоји изузетан податак  – а то је да је за црвено-беле је бранио од 4. марта 1945. Он је последњи живи фудбалер прве генерације Црвене звезде.

Срђан Калембер – Био је између фудбала и кошарке. На оснивачкој Скупштини фудбалског клуба срцу му је био ближи овај спорт, међутим, догодила му се кошарка. Био је члан петорке снова која је “објашњавала” кошарку на овим просторима и која је за десет година освојила исто толико титула. Погађао је из угла како је хтео и остао упамћен као изванредно крило које је у црвено-белом дресу одиграо 101 утакмицу.

Олга Ацић – Мало ко из атлетског света може да похвали податком да је у једном клубу провео више од 60 година. Ми у нашој Звезди имамо и такве кадрове. Заправо, реч је он жени, тачније Супер жени невероватних способности. Била је председник извршног одбора, председник председништва и председник Скупштине. Била је И секретар. Супер жена чије се мишљење тражи и цени. Супержена чије супермоћи су помогле Звезди да буде најтрофејнији атлетски клуб.

проф др Драгољуб Кавран – Упркос професорским обавезама на Правном факултету, упркос захтевнима високих функција које обавља, упркос свему што са собом носи чланству у најпрестижнијим европским и светским удружењима, он увек стиже да се посвети Звезди, он увек за њу нађе време. Некада је веслао за Звезду, за клуб који је од свог постојања под покровитељством краљевске породице Карађорђевић, а данас и као члан Крунског савета на месту је председника свог вољеног  клуба.

Драган Џајић – Нема фудбалског епитета који није стајао уз његово име. Нема избора за најбољег на чијем челу није стао он. Спортиста века Црвене звезде, најбоље лево крило света свог времена, најбољи фудбалер у историји српског и југословенског фудбала, директор најбољег клуба у Европи и свету, председник црвено-белих и по многима синоним за фудбалски клуб. Као играч, директор и председник освојио је 36 трофеја.

Вера Јефтимијадес – Од тренутка када је узела флорет у руке од ње једноствно више није било боље. Ма, ни данас јој нема равне. Уосталом,  најбоља је свих времена. Не да није знала за пораз, него је побеђивала и мушкарце. Припадала је европском крему, а иза ње је импресивана каријера од  27 година, током којиих је освојиа 16 титула првакиње државе, бронзану медаљу, као и још пуно одличја на Балканијадама и Медитеранским играма. Заправо, више од свих говори податак да је тријумфовала на чак 80 турнира у земљи и иностранству.

Александар Боричић – Његово име немало значи исто што и одбојка у Србији. У нашој Звезди прошао је онај наизглед логичан спортски пут. Логичан, али и тежак, и намењен искључиво великанима. Играо је за Звезду и освајао трофеје, водио је Звезду као тренер и освајао трофеје, водио је Звезду као председник и освајао трофеје… Освајао је трофеје и правио од одбојке спорт који гарантује резултате како Звезди тако и Србији.

Драган Капичић – Био је првак света… Крило непогрешивог шута.  Играо је за Звезду 12 сезона и упорно је погађао, погађао и погађао… Толико је био прецизан да је му у више наврата није било равног у држави. Уосталом,  он је и данас најбољи стрелац у историји клуба. У црвено-белом дресу убацио је чак 6.147 поена! Као капитен водио је Звезду до Купа победника Купова, њеног првог и за сада јединог европског трофеја.

Владимир Цветковић – Дао је много кошарци… Дао је пуно фудбалу. Заправо, све време несебично је давао својој Црвеној звезди. Један од најбољих кошаркаша Југославије играо је за Звезду 13 сезона  и освојио је два шампионата. Легендарни генерални секретар  са фудбалским клубом освојио је 18 трофеја за исто толико година и заједно са својим сарадницима од Црвене звезде направио највећи источноевропски клуб.

У име добитника значки „70 година радости“ присутне званице је поздравио Владимир Цветковић који је одржао врло емотиван говор који је поздрављен громким аплаузом.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години. Награду за најбољег спортисту примио је ватерполиста Сава Ранђеловић. Признање је предао Владимир Цветковић, први најбољи спортиста Црвене звезде.

Најбоља спортисткиња Црвене звезде у протеклој години била је атлетичарка Татјана Јелача која је освојила сребрну медаљу на Европском првенству. Награду Татјани је предала Вера Јефтимијадес, прва најбоља спортисткиња Црвене звезде.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда проглашен је Џудо клуб. У име клуба пехар је примио Стојан Вујко, председник Управног одбора Џудо клуба, а пехар је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скуштине СД Црвена звезда.

Свечану церемонију је затворио својим говором проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине Црвена звезда.

Рођенданску торту исекли су лауреати, а уследило је и заједничко фотографисање свих награђених спортиста и клубова СД Црвена звезда.

Повезане вести

Leave a Comment