Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеСтолеФудбал

На данашњи дан: Рапсодија Звезде против дрезденског Динама

У походу на титулу шампиона Европе, фудбалери Црвене звезде су се 6. марта 1991. године састали са Динамом из Дрезедена, у првом мечу четвртфинала Купа шампиона. Црвено-бели су одиграли меч за памћење, и пред пуним трибинама додатно утабали пут ка европском трону.

Званично пред 80.000 гледалаца, незванично и пред више, Звезда је од почетка до краја меча диктирала темпо, и Немци су могли да буду срећни што су са „само“ три гола испраћени кући. Први је опасно запретио Синиша Михајловић, из слободног ударца, голман гостију је крајњим напором успео да одбије лопту у корнер. Убрзо је велику прилику имао и Дарко Панчев, али је био непрецизан. Након фаула над Михајловићем, лопту је поставио Роберт Просинечки, и прецизним ударцем „скинуо паучину“ из ракљи гола Динама. Играо се 22. минут. Наставиле су да се ређају шансе пред голом гостију, а у таквом односу снага, било је неминовно да лопта поново заврши иза леђа голмана Динама, Келера. Пред крај првог полувремена, Савићевић одлично упошљава Бинића, који спроводи лопту у мрежу – 2:0.

Црвена звезда није престајала са нападима ни у другом полувремену. Имали су Немци доста среће – Панчеву никако није био дан, Просинечки је још једном одлично извео слободан ударац, али је погодио стативу. Ипак, на пас Бинића, Савићевић прецизним ударцем са око двадесет метара постиже трећи погодак за наш тим, и поставља коначан резултат – 3:0.

Реванш меч одигран две недеље касније представљао је чисту формалност, иако је гол Динама на самом почетку утакмице донео мало стрепње у Звездин пласман. Савићевић и Панчев су прекоренули резултат, а навијачи Динама су прекинули утакмицу, која је на крају регистрована резултатом 3:0 у корист нашег тима.

Остаће упамћено да су црвено-бели тог 6. марта 1991. одржали фудбалски час представнику Источне Немачке, и направили нови корак ка освајању Европе.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ДИНАМО ДРЕЗДЕН 3:0 (2:0)

Београд, 06.март 1991. Судија: Алексеј Спирин (СССР). Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 80.000. Стрелци: Просинечки у 20, Бинић у 43. и Савићевић у 57. минуту.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојановић, Радиновић, Маровић, Шабанаџовић, Белодедић, Михајловић, Просинечки, Југовић, Панчев (Стошић), Савићевић, Бинић
ДИНАМО ДРЕЗДЕН: Келер, Шеслер, Либерам, Траутман, Битнер, Керн (Вагенхаус), Стибнер (Алијеви), Хауптман, Ратке, Реслер, Гичовс

Повезане вести

Leave a Comment