Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Црвена звезда – Војводина, субота 18 часова! СВИ НА МАРАКАНУ!

Фудбалери Црвене звезде прославиће 70. рођендан утакмицом 18.кола Јелен Суперлиге против Војводине, на стадиону „Рајко Митић.“ Рођендан и то 101, слави и Војводина.

У одличном расположењу црвено-бели улазе у дерби кола. Победа у Јагодини, много боље издање него у Нишу и помак на четири бода минуса у односу на Партизан су нешто што мора да се потврди против Војводине. Црвена звезда има незгодан распоред на самом старту пролећа, па само уз низ победа може до циља.

Војводина је у прва два кола забележила исти учинак као и Звезда, нерешена па победа. На старту су ремизирали са ОФК Београдом, док су у прошлом колу на „Карађорђу“ савладали Младост из Лучана 2:1. У прелазном року су остали без првог стрелца Лазара Веселиновића (Поханг Стилер, позајмица) и капитена Марка Полетановића (Гент), Игор Ђурић је прешао у Рад на позајмицу, а Енвер Аливодић у Аустралију, Њукасл Џетс. У Нови Сад су стигли Јовица Василић из ОФК Београда, Рогач из Волина, камерунски нападач Мери и Грузијац Кохиа. Додатно су подмладили тим који је сада најмлађи у историји клуба.

ЦЗ Н В

„Маракана“:           77  55 11 11   168:74

„Карађорђе“:         78  31 28 19   102:73

Укупно:                 157 88 39 30   289:157

* Два финала Купа одиграна су на неутралном терену. Црвена звезда је победила оба пута.

Први међусобни дуел одигран је 19.септембра 1948.године у Новом Саду, када је Црвена звезда савладала тада Слогу 2:1, головима Косте Томашевића и БанетаКенгураВукосављевића, док је гол за Новосађане постигао Каранфиловић. У Београду је први меч одигран 26.марта 1949.године, Црвена звезда је поново славила, овога пута са 3:1. Хеттрик је постигао прва Звездина звезда, господин Рајко Митић, док је гол за Војводину постигао Каранфиловић, поново. Под именом Војводина, први меч је одигран 1.априла 1951.године у Новом Саду, у сезони када је Црвена звезда славила прву титулу шампиона. Јесте играно 1.априла, али није шала – београдски црвено-бели су шампионски одиграли и савладали Новосађане са 6:0 и славили једну од најефикаснијих победа у међусобним дуелима два тима. Двоструки стрелац је био Јован Језеркић, а по један гол су постигли Коста Томашевић, Бранислав Вукосављевић, Бела Палфи и Тихомир Огњанов. Историја каже да је у продају било пуштено 17.000 карата, а да је на стадиону било много више гледалаца и да је Нови Сад био домаћин празника фудбала, црвено-белог, фудбалског балета. Црвена звезда је и убедљивије могла да слави против Војводине, за коју су наступали највеће легденде попут таквог стрелца као што је Тодор Веселиновић, затим Бошкова, Рајкова, Шереша, а податак који иде у прилог је да су у једном нападу наши играчи чак осам пута шутирали на гол! Ово је био почетак златне генерације Војводине, која је на крају сезоне изборила прво финале Купа. Црвено-бели су играли атрактивно, лепршаво, егзибиционо. Толико данас, понекад, имамо на целом мечу. По много чему се памти овај дуел. За Црвену звезду су наступили – Ловрић, Станковић, Тадић, Палфи, Ђурђевић, Ђајић, Језеркић, Митић, Томашевић, Огњанов, Вукосављевић, које је са клупе предводио Љубиша Броћић. Боје Војводине су бранили – Васић, Селена, Аврамовић, Бошков, Живковић, Рајков, Веселиновић, Хирман, Крстић, Шереш. И у другом дуелу Црвена звезда је славила 1:0, голом капитена, легенде, великог Рајка Митића.

Војводина је први пут победила Црвену звезду 19.септембра 1954.године, тачно шест година после првог међусобног дуела и после девет одиграних сусрета. У Новом Саду славили су 3:2, а победоносни погодак дело је Николића пред крај меча. Осим Николића, двоструки стрелац је био рођени голгетер, Тодор Веселиновић. Стрелци за Звезду били су Антон Рудински и Рајко Митић, који су вратили Звезду после дефицита од 2:0. У Београду, Војводина је први пут победила 19.маја 1963. године 1:0, стрелац је био Силвестер Такач.

Најефикаснија победа Црвене звезде је 7:1, и у Београду, и у Новом Саду. У Београду, на „Маракани“, 7:1 је било 5.августа 1979. године. На путу ка тринаестој титули шампиона, Војводину су демолирали Сребренко Репчић са два поготка и Владимир Петровић Пижон, Душан Савић, Милош Шестић и Радомир Савић са по једним. Стрелац за Војводину био је Мићановић.

Велики број заједничких играча је играо у Београду и Новом Саду, да би могли да саставимо малу књигу. Издвојићемо имена – Милош Шестић, Синиша Михајловић, Миодраг Пантелић, Мирослав Тањга, Лео Леринц, Александар Коцић, Срђан Бајчетић, Бранко Јелић, Марко Перовић (старији), Радован Кривокапић, Абубакар Оумару, Никола Лазетић, Братислав Живковић, Огњен Мудрински, Видак Братић, Никола Петковић, Игор Богдановић, Нино Пекарић, Никослав Бјеговић…и многи други. Данас дрес Црвене звезде носи Звездино дете и бивши капитен Војводине – Драган Мрђа, а „Звездаши“ у дресу Војводине су два изданка Звездине школе, Јагош Вуковић и Стефан Денковић и Андрија Калуђеровић. Тренери оба клуба били су Бранко Станковић и Љупко Петровић, који су донели једине две титуле Новосађанима, затим Гојко Зец, Љубиша Броћић, Владимир Петровић Пижон, Милован Рајевац, Милорад Косановић…

Лалатовић и Марић желе победу

Зоран Марић је истакао да Војводина жели победу и иде на три бода.

– Припремамо се за ову утакмицу као и за сваку другу иако сам свестан и ја и моји играчи да је утакмица са Звездом специјална и да има посебну тежину која доноси одређени набој, наравно онај позитиван. Против Звезде сам, с обзиром на моје године, имао прилике да славим више пута и као играч и као тренер. Циљ којем тежимо у овој утакмици је победа и три бода и тако ћу припремити моје играче“, рекао је шеф стручног штаба Зоран Марић.

Ненад Лалатовић тражи подизање форме и прославу рођендана.

– Свака победа пуно значи на пољу самопоуздања. Значила нам је против Јагодине јер је остварена против добре екипе, а значиће нам још и више и евентуална победа против Војводине. Зато, јер је то дерби кола. Надам се да ћемо на тој утакмици прославити рођендан онако како доликује, уз пуну подршку наших навијача јер очекујем да ће доћи у великом броју. Војводина је добар, млад, перспективан тим који има сјајне појединце и који је узео четири бода у прва два кола, као и ми. Ради се о добром тиму, и морамо максимално озбиљно да уђемо у ту утакмицу како бисмо узели нова три бода. Надам се да ћемо сваку наредну утакмицу одиграти боље него претходну. У последњих пет сусрета на Маракани, Војводина нажалост има више победа него ми, али, надам се да ћемо сутра поправити ту статистику, и да ћемо успети да забележимо победу и уједно обрадујемо све навијаче Црвене звезде – рекао је Лалатовић, који ће моћи да рачуна на све фудбалере, осим на Петковића и Луковића.

Враћа се Павићевић

Саво Павићевић се враћа у тим након паузе у Јагодини. Осим Луковића и Петковића, сви су спремни за дерби меч.

Војводина је данас прославила 101. рођендан, а Црвена звезда у среду 70. Слављеничка атмосфера на Маракани.

СВИ НА МАРАКАНУ!

Црвена звезда – Војводина, субота 7.март 2015. 18 часова , Јелен Суперлига 18. коло 2014/2015, стадион : „Рајко Митић“, Београд.

#27

Повезане вести

1 comment

rs мар 7, 2015 at 18:03

bracoo gdje ima prenos,moze link??? 

Reply

Leave a Comment