Moja Crvena Zvezda
БлоговиВажноЕвропска такмичењаИсторијаНајновијеСтолеФудбал

На данашњи дан: Победа над Вест Бромвич Албионом, и наставак похода ка финалу Купа УЕФА

У првој утакмици четвртфинала Купа УЕФА, на данашњи дан 1979. године, фудбалери Црвене звезде победили су на „Маракани“ енглески тим Вест Бромвич Албион са 1:0, и на тај начин направили велики корак ка пласману у полуфинале.

До двомеча са екипом ВБА, црвено-бели су стигли избацивши прво Динамо из Берлина, након једног од највећих преокрета у историји нашег клуба (2:5, 4:1), затим су пали Шпанци (Спортинг Хихон – 1:0, 1:1), па Енглези (Арсенал 1:0, 1:1). Са друге стране, ВБА  је прво избацио Галатасарај (3:1, 3:1), па Брагу (2:0, 1:0), а меч са Звездом заказао је избацивши Валенсију (1:1, 2:0). Вест Бромвич Албион је тих година био константно у врху енглеског фудбала, и свакако није био лак задатак пред нашим тимом да елиминише још једног енглеског представника из такмичења.

Пред око 95.000 гледалаца, Црвена звезда је константно нападала, и стварала шансе, међу којима се издваја прилика Душана Савић, након комбинације са Муслином, али је Звездин нападач лоше захватио лопту. Ипак, такав мајстор не одустаје, и пред крај утакмице, у 87. минуту, феноменално изводи слободан ударац са око двадесетак метара, а голман гостију, Годен, није могао ништа да уради. До краја меча, Звезда је могла и да дуплира вођство, али остало је 1:0, што је био добар резултат пред меч у Енглеској.

У реванш мечу одиграном две недеље касније, Риџис је у 40. минуту анулирао предност нашег тима из Београда, али Звезда је као и много пута те сезоне у Купу УЕФА, одиграла сјано у завршници меч, што је резултирало голом Шестића у 87. минуту, чиме је наш тим елиминисао још један енглески тим и заказао дуел са берлинском Хертом.

Остаће запамћено да је Црвена звезда наставила да крчи пут до финала Купа УЕФА, и постајало је све евидентније да их мало ко може зауставити. Испоставиће се једино судија Микелоти у финалу, али то је нека друга прича.

Београд, 7. март 1979. Стадион: „Маракана“. Гледалаца: 95.000. Судија: Војтех Кристов  (ЧССР). Стрелац: 1:0  Душан Савић (87’).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: А. Стојановић, Н. Јовановић, Крмпотић, Муслин, Милетовић, Јуришић, В. Петровић (Милосављевић), Благојевић, Д. Савић, Миловановић, Шестић (Симић).

ВБА: Годен, Батсон, Стетам, Т. Браун, Вајл, Робертсон, Робсон, А. Браун, Риџис, Тревик, Канингем.

Повезане вести

Leave a Comment