Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Рапсодија црвено-белих у 58. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде су 28. марта 1976. године до ногу потукли вечитог ривала у 58. вечитом дербију у комшилуку, славили са 4:1 и пробили се на прво место првенствене табеле. Два поготка постигао је фудбалски виртуоз Срба Стаменковић, а по једном су мрежу погађали Сеад Сушић и Дуле Савић.

Дерби на стадиону ЈНА пратило је око 60.000 гледалаца по сунчаном, али прохладном времену са слабим ветром, а црвено-бели су по игри коју су тог дана пружили могли до врха да напуне мрежу ривала, који је уочи 22. кола био бод испред Звезде на врху табеле.

Већ у почетним минутима шансе на обе стране су се ређале. Прво је фудбалер домаћег тима Перовић у четвртом минуту пропустио прилику, а два минута касније Сушић није успео да стигне једну лопту. Голман Црвене звезде, Огњен Петровић, у првих 10 минута имао је три интервенције и није допустио противничкој навали да дође у прилику за ударац код два центаршута. У 14. минуту Звезда је оштећена за једанаестерац, јер је Стаменковића оборио Арсеновић после центаршута Јована Аћимовића. Судија Фресл из Загреба се није огласио, као ни касније у ситуацији када је Владислав Богићевић пре времена истрчао из живог зида црвено-белих приликом слободног ударца за Партизан.

zz19

Звезда је повела у 20. минуту. Богићевић је центрирао у шеснаестерац са леве стране, Савић је пропустио лопту која је стигла до Сушића. Он се варком тела ослободио свог чувара Рефика Козића и послао лопту под пречку. Звезда је имала феноменалне играче у навали – такозвани трио “С“ који су чинили Савић, Сушић и Стаменковић. Душан Савић је био сјајан стрелац, разбијач противничких одбрана, који је ишао главом где многи не би ногом, док су Сеад Сушић и Србољуб Стаменковић важили за праве уметнике на терену, феноменалне дриблере, непредвидиве играче, који су могли да ураде скоро све што пожеле са лоптом, али им је велика мана био ноћни живот, због чега нису направили велике каријере као што су могли.

Екипа Милована Ћирића је сваки напад црно-белих ломила на половини и одмах кидисала на противнички гол, али је Радмило Иванчевић одбранио покушај Драгослава Степановића четири минута након првог гола. Урагански напади фудбалера у црвено-белим дресовима нису престајали, тако да је већ у 30. минуту било 2:0. Дуле Савић је на десној страни преварио Владу Пејовића и упутио се ка голу домаћих, Иванчевић је истрчао како би скратио угао, закачио је лопту приликом Савићевог шута, али се она одбила према празној мрежи, где се нашао Стаменковић, који је потврдио погодак.

zz savic-djurovic parcz1-4

У 36. минуту мрежа Иванчевића се затресла и по трећи пут. Куле Аћимовић је центрирао са леве стране, лопта је прелетела све играче домаћих и стигла до Дулета Савића на другој стативи, који је рутински захватио главом, а лопта се од стативе одбила у мрежу за 3:0! И Партизан је имао прилику да затрсе мрежу, али је Иван Голац погодио само стативу у првом делу сусрета.

zz novkovic-keri-kunovac-par-cz-1-4Изабраници Томислава Калоперовића успели су а смање у 50. минуту, када је Ненад Бјековић смањио на 1:3. Након тога су се ређале шансе Богићевића, Бјековића и Голца, који је из даљине снажно шутирао, али је Оља Петровић са задршком успео да ухвати лопту. Све дилеме око победника отклоњене су у 61. минуту, када је Срба Стаменковић још једном матирао Иванчевића и испоставило се поставио коначних 4:1 за Црвену звезду. Партизан је и у другом полувремену погодио оквир гола. Овога пута пречку је уздрмао Бошко Ђорђевић, али били су то ретки случајеви када је домаћи састав могао до поготка. Звезда је до краја могла да слави и убедљивији тријумф да су њени играчи били концентрисанији у неколико ситуација.

Црвено-бели су господарили средином терена, а Куле Аћимовић и Блеки Богићевић давали су тон Звездиној игри. Душан “Стаја“ Николић је потпуно избацио из ритма Момчила Вукотића. Пратио га је у стопу, није му дао да дише, па је узданица Партизана на 58. дербију била потпуно немоћна. Слично је било и са Бјековићем, кога је Михаљ Кери потпуно неутралисао. Сигурна одбрана, доминантна средина терена и ефикасан напад потпуно су надвисили ривала, а искусни градитељ игре Јован Аћимовић је био играч утакмице. Одмах уз њега били су Савић, Богићевић, Оља Петровић, Николић, Кери, Сушић и Стаменковић. Игра је била врло коректна, па судија Фресл није показао ниједан жути картон.

58. вечити дерби, 22. коло првенства Југославије 1975/76

Партизан – Црвена звезда 1:4 (0:3)

Београд, 28. март 1976. Стадион: ЈНА. Гледалаца 60.000. Судија Фресл (Загреб). Стрелци Сушић у 20, Стаменковић у 30. и 61. и Савић у 36. минуту за Црвену звезду, а Бјековић у 50. за Партизан.

Партизан: Иванчевић, Арсеновић, Козић (Стојковић), Пејовић, Ђуровић, Куновац, Завишић, Голац, Бјековић, Вукотић, Перовић (Ђорђевић). Тренер: Калоперовић.

Црвена звезда: О. Петровић, Новковић, Степановић, Баралић, Кери, Богићевић, Николић, Сушић, Д. Савић, Аћимовић, Стаменковић. Тренер: Ћирић.

Без обзира што су оба дербија те сезоне црвено-бели решили у своју корист и овом победом избили на чело табеле, у наставку сезоне су потпуно посустали. Забележили су чак пет пораза у низу од 25. до 29. кола, три на домаћем терену: Челик (0:1), Слобода Тузла (1:3), ОФК Београд (0:1) и два на гостовањима: Хајдук Сплит (0:1), Сарајево (1:2) и сезону завршили на четвртом месту. Грешке су исправљене наредне 1977. године, када је Звезда под вођством новог тренера, Гојка Зеца, све ривале оставила далеко иза себе и убедљиво стигла до титуле.

https://www.youtube.com/watch?v=ySD5r8LgqM8

Повезане вести

Leave a Comment