Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноВатерполоНајновијеРегионална лига

Резиме учинка ватерполиста у Регионалној лиги; у четвртфиналу домаћег плеј-офа против Наиса

Ватерполисти Црвене звезде премијерно учешће у Регионалној лиги завршили су на 8.месту друге фазе такмичења, групе за шампиона и плеј-оф. У првој фази такмичења црвено-бели су заузели четврту позицију. У домаћем првенству, Црвена звезда ће стартовати са редним бројем 3 у четвртфиналу, а противник ће бити Наис, другопласирани из Прве А лиге.

Доста буре је било летос око тима за текућу сезону. После освојене друге узастопне дупле круне, црвено-бели дрим тим се распао због финансијске ситуације, најбољи ватерполисти су појачавали Про Реко, Олимпијакос, Егер, Галатасарај, Орадеу, Марсељ… уз капитена Андрију Прлаиновића, клуб су напустили Никола Рађен, Борис Вапенски, Филип Кљајевић, Никола Вукчевић, Марко Аврамовић, Џон Ман, Петар Ивошевић, док је млади Михајло Милићевић отишао у Америку. Денис Шефик је остао у клубу, док се тим градио око новог капитена Саве Ранђеловића и браће Рашовић, Страхиње и Виктора. Клуб су појачали талентовани Драшовић из Београда, из Партизана су стигли Обрадовић, Рацков и Томашевић, из Војводине Његован, у клуб су се вратили Ешкерт са позајмице из Италије и Бијелић, а пристигли су и Танкосић (Сингидунум), Шормаз, Димитријевић (Београд), Тришић и Јовић (Бањица). Колашинац, Јовановић, Тодоровски, Кнежевић и Никачевић су прикључени из омладинског погона.

Млад и још неприпремљен тим је ушао у једну специфичну лигу, али за своју снагу у том тренутку довољну за изазов. Од првог меча против Морнара, 8.октобра 2014. на 11.априлу до последњег дуела на Јаруну, у Загребу против Младости 28.марта било је доста успона и падова, осцилација. Регионална лига је битна због новог система такмичења у домаћем шампионату. Четири првопласирана тима из Прве А лиге ће се састати са четири учесника Регионалне лиге у четвртфиналу плеј-офа, али битан је поредак, пласман који се преноси у домаће првенство. Стартовало се победом против Морнара, поразом од Јадрана, затим победа над Медвешчаком и пораз у Дубровнику, док се први део завршио победама у Новом Саду и против Приморца, скор 4/2. Мали пад форме уследио је крајем године. Пораз у Сплиту од Морнара, тежак пораз од Јадрана у Београду и испадање у полуфиналу Купа Србије. Нова година је почела победом у Загребу над Медвешчаком, тесним поразом од Југа у Београду, а групна фаза се завршила новим победама над Војводином и у Котору над Приморцем. Скор од 7 победа и 5 пораза довољан за 4.место у групи и преношење три бода у другу фазу.

Друга фаза је била озбиљна, противници прејако Приморје, Раднички, Младост и Партизан, али се стартовало одлично. Искључујући тежак пораз у Ријеци, када су играли јуниори без Ранђеловића, Рашовића, Његована, Рацкова, Драшовића, Шефика и тренера Дејана Савића. Уследили су нерешен исход у „Вечитом дербију“, затим победа у Крагујевцу и победа над Младости. Од минималних шанси, Звезда је постала озбиљан кандидат за пласман на Ф4. Када се Приморје заиста провукло у Београду, Звезда је успоном форме имала прилику и да учврсти 4.место и да обезбеди позицију број 2 пред четвртфинале домаћег плеј-офа, што значи и предност домаћег терена, победом над Партизаном. Управо у том мечу на Бањици, црвено-бели су одиграли најлошију утакмицу у сезони, а да несрећа буде већа Партизан можда и најбољу, иако је пре тога везао 4 меча без победе, убедљиво је славио у дербију страшном серијом у другој четвртини. Иако је неправедно да све стане у један меч, то је спорт. Реми са Радничким и пораз у Загребу за крај премијерног учешћа. Скор 2-2-4 у 8 мечева групе за шампиона и плеј-оф и последње 8.место са 11 бодова. Тај један меч је како се испоставило био битан, пре свега, због предности домаћег базена у плеј-офу, а позиција више на табели Регионалне лиге би донела самопоуздање.

Оно што је красило Црвену звезду претходних година је игра у одбрани, коју су до сада показали у неколико мечева и то је одмах донело резултат. Иако је од почетка године подигнута форма, у једном мечу је изгубљено све, у на Бањици. У тиму више нема капитена и мајстора Прлаиновића, нема Николе Рађена, за кога се тек видело колико је заправо био битан, Ивошевића и Кљајевића као непрелазног дефанзивног тандема и центре који се одлично допуњују. Морамо да узмемо у обзир и да је Црвена звезда кренула од нуле и да су остале екипе Регионалне лиге или комплетирали тимове или се додатно појачали, укључујући противнике у другој фази. Звездина слабост највише је била видљива на центарској позицији.

На домаћем базену се осим Јадрана из Херцег Новог нико није наиграо, чак ни много, много квалитетнији Приморје и Југ, који су морали свим снагама и искуством да долазе до бодова. У првом делу домаће утакмице су се играле на 11.априлу, у другом на 25.мају. Показало се да 25.мај „више лежи“, више одговара нашим момцима, иако није прављен за ватерполо, није класични ватерполо базен. Ипак, тим скромног квалитета је пружао и више од могућности у неким мечевима. На страни, осим победе у Крагујевцу, слабо. Славило се у Новом Саду и Котору што је било и очекивано, али у Сплиту и на Бањици је екипа стала, док се у Ријеци и Дубровнику ништа није ни очекивало, осим борбе. У Сплиту је Звезда изгубила меч у последњој четвртини, на 3 минута до краја. Пораз од Јадрана јесте био тежак, али Јадран није мењао цео тим, већ се и додатно појачао, за разлику од Црвене звезде.

_BTS1938Статистички гледано, и уопштено највећи утисак је да је Страхиња Рашовић потврдио класу. Звездин бомбардер је постигао 44 гола на 19 утакмица, уз проценат шута 34.4% (31/90), просек од 2.3 гола по мечу и 6.место на листи стрелаца. Из игре је погодио у 33.3% (20/60), а са играчем више 8/22 (36.4%). Пет голова је постигао против Морнара на премијери, и Југа у Београду, док је оба пута против Приморца постигао по 4 гола, а против Радничког по 3. На четири меча није постигао гол (Војводина у Новом Саду, Медвешчак, Јадран и Приморје у Београду), од којих је против Приморја искуључен са правом замене у трећој четвртини, а у Новом Саду је био асистент, освојио 3 лопте и изнудио 4 искључења. У Крагујевцу је донео победу.

Други стрелац је екипе је Виктор Рашовић са 28 голова, Ранђеловић је постигао 19, Његован 17 а Рацков 15. Стрелци су били и Драшовић 13, Обрадовић 12, Бијелић 11, центри Томашевић и Ешкерт по 10, Јовић 6, Танкосић 4 и Тришић 1 гол.

Црвено-бели су постигли 190 голова, а примили 196. Највише на то је утицао пораз у Ријеци од 118:3, који је најубедљивији, а најубедљивија победа је остварена против Војводине на 11.априлу – 17:7. Проценат шута црвено-белих укупно је 35.4% (161/456), а из игре 27.9% (89/319). Црвено-бели су ситуације са играчем више користили у 49% (51/104), по чему су на четвртом месту иза Приморја, Морнара и Војводине. У контри црвено-бели су користили 59.3% (16/27). Осим слабије одбране од оне на коју смо навикли, Звездина слабост је била на позицији центра, као и изгубљене лопте. Ни проценат шута није био на очекиваном нивоу, али треба узети у обзир тим и квалитет тима. Што се тиче пливања за лопту Црвена звезда је изгубила 42 освојене лопте, освојила 33. Страхиња и Виктор Рашовић су освојили по 13 лопти на почетку четвртина. Страхиња Рашовић је и изгубио 13 лопти у пливању.

Индивидуално, Сава Ранђеловић има најбоље параметре. Звездин капитен и универзалац постигао је 19 голова из 37 покушаја, 51.4%. Из игре је био успешан 41.7% (10/24), а са играчем више 75%, (9/12). У шест наврата је имао 100% учинак, једино је против Војводине промашио – 1/2, и у последњем „Вечитом дербију“ 0/2. Против Медвешчака је одиграо статички перфектно, 4 гола, 4/4 шут, 3/3 из игре, 1/1 са играчем више, поновио је то и оба пута против Приморца.

Од новајлија доста очекивало од Александра Његована. Његован је имао слабији почетак сезоне, али се пробудио у последњим мечевима и подигао форму. Против Радничког је одиграо одличан меч, када му је прорадио и шут. Млади Драшовић је и дебитовао за репрезентацију. Одиграо је солидно за своју прву сезону, показао таленат, али је због младости прави доста фаулова, па је три пута због три искључења завршио меч пре краја, што је после Обрадовића највише. Димитрије Обрадовић је одиграо одличан меч против Приморја у плеј-офу за Лигу Шампиона, па се у Регионалној лиги доста очекивало од њега. Шест пута је раниоје завршавао меч због три искучења, што је међу врху у лиги. Рацков је играо доста рационално, у последњим мечевима је и поправио шут, па је 6 од 15 голова постигао на последњих 5 мечева. Бијелић

Црвена звезда ће у четвртфиналу плеј-офа домаћег шампионата стартовати са редним бројем 3 и чекаће другопласирану екипу Прве А лиге, екипу Наиса У полуфиналу, пар црвено-белих чека бољег из дуела Партизан – Стари Град. Остали парови четвртфинала су Раднички – Жак и Војводина – Бањица. Плеј-оф почиње наредног викенда. У финалу Регионалне лиге, неприкосновено Приморје је савладало Југ 15:9 и одбранило титулу шампиона по други пут. Трећи трофеј Регионалне лиге у низу за тим из Ријеке.

Повезане вести

Leave a Comment