Moja Crvena Zvezda
АнализеВажноЕвропска такмичењаКлупска дешавањаНајновијеФудбал

Уефа повећава новчане награде за ЛШ и ЛЕ, Звездина шанса је играње у Европи

Није прошло ни недељу дана од реизбора Мишела Платинија и његовог новог мандата на челном месту Уефе, а он је одлучио да развесели, или се захвали, већим фондом новчаних награда за учеснике еврокупова. Повећани приходи Лиге Шампиона и Лиге Европе значе уносније премије већ од следеће сезоне, када ће се укупни наградни фонд Лиге шампиона повећати за 25%, а Лиге Европе за 64%!

Уколико буде тако, шампион Европе био би богатији за 54.5 милиона евра, а да притом има и максималан учинак у групној фази. Максимални могући износ у Лиги Европе је 14.8 милиона евра. У ове износе нису урачунате зараде од спонзора, тв права… тзв. „market poll“, који у Лиги Шампиона износе 483 милиона евра, а у Лиги Европе 152 милиона евра.

Шта ово значи за Црвену звезду?

Иако је све ово само у домену далеке теорије и жеље, дајемо пример. Хипотетички, уколико челни људи Црвене звезде успеју да се изборе са катаклизмичним периодом и изборе лиценцу за европска такмичења наредне сезоне, а наш тим успе да одбрани титулу шампиона Србије, то би била права дупла победа. Оптимистично размишљање нас води у смеру да би наш тим уколико избори лиценцу и освоји титулу, што је већ довољно и за оне максималне оптимисте, имао прилику да се после дужег времена бори и за себе и за клуб.

Уколико би Црвена звезда успела да избори пласман у групну фазу Лиге шампиона зарадила би 14 милиона евра, најмање, узимајући у обзир добит из плеј-офа и квалификација, као и велику стартну суму за улазак међу 32 најбоље екипе (8.6 милиона евра, минимум). Евентуална победа у групи вреди 1.5 милиона евра (милион евра до сада), нерешен исход је 500.000 евра. Уколико Црвена звезда дође до плеј-офа и ту стане, осим пласмана у групну фазу Лиге Европе, зарадиће 3 милиона евра.

Наградни фонд Лиге Европе је такође увећан са 232 на 380 милиона евра у наредне три сезоне. Сам пласман у Лигу Европе доноси 1.875.000 евра. За сваку победу у групној фази се добија 200.00 евра, за реми 100.00 евра. Прво место у групи доноси додатних 600.00 евра, а друго место 400.000 евра, док сам пласман у наредну фазу доноси додатних 200.000 евра, а пролазак међу 16 најбољих још 350.000 евра. Узећемо пример из региона. Ријека је прошле сезоне зарадила 1.8 милиона за 7 бодова у групној фази, плус стартну суму за улазак и победе у квалификацијама и плеј-офу, а за исти бодовни учинак у групној фази наредне сезоне била би богатија 3.2 милиона евра. Осим што је скинула скалп Штутгарту, Фејнорду и Стандарду, умало и актуелном освајачу Севиљи, одиграла 12 европских утакмица, продала је и Андреја Крамарића за 9 милиона фунти, несуђено појачање Црвене звезде. Ријека је наведена и као најпозитивнији пример ове сезоне, а ми можемо само да замислимо шта би било кад би Црвена звезда била учесник групне фазе.

Уколико урачунамо приходе од продатих улазница, ТВ права (Енглези и Немци плаћају добро за своје тимове, нпр), јасно колико је економски битно. Иако делује као првоаприлска шала, није. Довољно је поменути да се за победу у Евролиги добија 7.000 евра, а да шампион Евролиге добија 250.000 евра, вицешампион 125.000 евра. Јасно је да кошаркашки шампион Европе са максималном зарадом добије мање него један тим који у групној фази Лиге Шампиона одигра нерешено, не рачунајући бонусе за сам пласман у ЛШ. Односно, бонус за нерешену утакмицу у групној фази Лиге Шампиона је еквивалентан целокупном буџету за учеснике Ф4 Евролиге. Обзиром да власници А лиценце Евролиге морају да плате депозит од 300.000 евра, а власници Б лиценце 100.000 евра. Учесник Лиге Шампиона инкасира само 8.6 милиона евра за улазак у групну фазу. Тако да следећи пут када помислите да баците упаљач или било шта на паркет, да знате да тиме узимате директну зараду и једну победу кошаркашима.

_BTS9854_2На спортском плану је већ друга прича. И ту би Црвена звезда могла папрено да заради, али од њих зависи колико је реално надати економском добитку и целој причи. Рајковић и другари би у случају одбране титуле шампиона и добијања лиценце стартовали од 2.кола квалификација (14/15.јул) и до групне фазе делило би 6 европских утакмица. Пролазак у 3.коло квалификација доноси плеј-оф за Лигу Европе, а плеј-оф Лиге Шампиона доноси групну фазу Лиге Европе. Уколико Црвена звезда не успе да одбрани титулу шампиона стартовала би од самог почетка и 1.кола квалификација за Лигу Европе (2.јул) и до групне фазе делило би 8 утакмица. Некако изгледа да је пут до Лиге шампиона лакши, али данас су и шампиони Азербејџана, Казахстана, Литваније, Албаније… тешки противници. У прилог иде да сезона 2015/16 Јелен Супер лиге по новом систему такмичења почиње последње недеље јула, тако да би брзо дошле такмичарске утакмице и не би било празног хода. Мали проблем би представљала Лига Европе јер почиње доста раније, али отом-потом. Да ли Црвена звезда има квалитет за групну фазу такмичења, мислимо да има, али о томе у једној од наредних анализа, као и о томе шта би улазак Црвене звезде у Лигу Шампиона значило не само за српски фудбал, Београд, већ и за регион, уз да ли је реална сламка надати се у договор са Газпромом и колико је то исправно.

Шта би тек значило за Црвену звезду и за Рајковића, Јовића, Ристића, Грујића, Јовановића… да одиграју 6 плус утакмица у Европи. Јер, да се не лажемо, колико год да нам је драго што гледамо Звездину децу у првом тиму, Звезда живи од продаје играча, а сада су више него икад потребни добри, уносни трансфери. Једна велика сезона у Европи је пет корака напред. То нам се дугује од Пиксија, Ренџерса и Стразбура.

Пре свега овога, односно, све ово долази на ред после борбе за лиценцу. Тренутно нема, још увек, никаквих вести везаних за добијање лиценце и чека се одговор Газпрома, који кључан у подизању кредита и плана који су стаставили челници клуба. Црвена звезда је на ивици амбиса и спаса. Уколико буде негативан исход у покушају добијања лиценце сасвим је сигурно да би се суочили са тешком казном, која може да иде од 3-5 године забране играња у Европи. Уколико исход буде позитиван, добили би прилику да се боримо за нове шансе. Као у Монополу када извучете карту Шанса или Изненађење – не знате које је природе. У току је гласање да стадион Црвене звезде – „Рајко Митић“ буде једно од три места на мапи које ће представљати Београд у популарној игри нашег детињства, поводом 80 година постојања. Надамо се да ће и у стварном свету „Рајко Митић“ бити на светској мапи.

Како је рекао наш, чувени Љуба Тадић: „Фудбал је чудесна ствар, излаз у свет, а игра га Звезда. Е, онда има да волиш и Звезду. После кад то крене са колена на колено…“.

Повезане вести

2 comments

Oj lale јул 17, 2015 at 15:41

Haahaha…..umesto da dobijete par milina dali set 10 miliona za 2 utakmice i obe ste izgubili hahaha

Reply
realno јул 17, 2015 at 15:40

Masta moze svasta…..a bogme i Kairat….

Reply

Leave a Comment