Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Захуктала Звезда славила у 114. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде су 2. априла 2000. године славили у 114. вечитом дербију против Партизана резултатом 2:1 и изједначили се са вечитим ривалом на челу табеле. Тим Славољуба Муслина је до победе стигао голом Михајла Пјановића и аутоголом дефанзивца ривала Бранка Савића, док је пораз црно-белих ублажио Матеја Кежман.

Црвено-бели  су тог пролећа 2000. године била у великом налету, забележили рекордан низ победа, престигли Обилић и Партизан и вратили титулу на Маракану после четири сушне године. Дерби је имао и предигру окршајем навијача два сата пре почетка, а све се завршило лакшим повредама тројице присталица најтрофејнијег српског клуба Ивана Цветића, Дражена Игњатовића и Давида Томића и навијачем Партизана Браниславом Качаром. Приликом контроле навијачима је одузет велики број пиштоља, ножева и другог наоружања.

Славољуб Муслин је одлично поставио тактику и потпуно зауставио везни ред екипе Миодрага Јешића. Дејан Илић је пружио сјајну партију, био је играч утакмице и успео је да заустави свог презимењака Сашу Илића, са којим је тих година водио много дуела у међусобним окршајима. Лео Леринц је одузео на десетине лопти противничком тиму, спречио их да развију пас игру и “преорао“ терен, док је Иван Дудић господарио по десној страни вршећи велики притисак на Ђорђа Томића. Дудић је ту сезону одиграо у великој форми, што му је донело место у репрезентацији на Европском првенству у Белгији и Холандији и трансфер у лисабонску Бенфику.

zzzdo

Црвено-бели су имали теренску иницијативу и покушаје Пјановића и Дејана Илића, док су на другој страни Владимир Ивић и Матеја Кежман безуспешно покушали да затресу мрежу. Домаћи састав је стиго до вођства у 42. минуту. Дудић је главом избио једну лопту дубоко у поље црно-белих, чији су дефанзивци били неопрезни, тако да је лопта пала баш испред Михајла Пјановића, а голгетер домаћих је у незадрживом трку закуцао у мрежу Радише Илића за 1:0.

Уздрмани Звездиним вођством у финишу првог дела, противнички играчи се још нису опоравили од шока, после паузе, а екипа из Љутице Богдана је већ у 51. минуту дуплирала предност. Иван Гвозденовић је направио сјајан продор по левој страни, није насео на офсајд замку, већ је чекао до последњег тренутка, а затим центрирао, да би путању лопте пресекао дефанзивац црно-белих Бранко Савић и у жељи да је што пре избије ван шеснаестерца спровео у сопствену мрежу.

FK Crvena Zvezda

Црвено-бели су имали жељени резултат, али бранилац титуле није мислио тек тако да се преда, па је Пековић у 73. минуту проиграо Кежмана, који је искористио непажњу Глоговца и волеј ударцем смањио на 1:2. Лопта се од стативе одбила у Коцићеву мрежу.

Играчи оба тима били су врло нервозни, улог је био велики, тако да је судија Мирослав Радоман поделио велики број картона, да би у 86. минуту Игор Дуљај добио црвени картон, али му се четири минута касније придружио и Стево Глоговац, па су у самом финишу екипе поново биле бројчано изједначене. Пјановићу и Крстајићу су током меча поништени голови због офсајда, а Звезда се освајањем три бода изједначила са Партизаном, иако је у једном тренутку током јесењег дела сезоне заостајала и девет бодова за првопласираним тимом. Стартна постава Црвене звезде награђена је за победу у дербију са 110.000 немачких марака, које су поделили, а за резервисте је обезбеђен други фонд.

114. вечити дерби, 33. коло шампионата Југославије 1999/2000

Црвена звезда – Партизан 2:1 (1:0)

Београд – Стадион: Црвене звезде. Гледалаца 50.000. Судија: Мирослав Радоман. Црвени картони: Дуљај (Партизан) у 86. и Глоговац (Црвена звезда) у 90. минуту. Стрелци: Пјановић у 42. и аутогол Савић у 51. минуту за Црвену звезду, а Кежман у 73. минуту за Партизан.

Црвена звезда: Коцић, Дудић, Лалатовић, Д. Илић (од 86. Вукомановић), Глоговац, Буњевчевић, Гвозденовић, Леринц (од 74. Гојковић), Пјановић, Стевановић, Бошковић. Тренер: Славољуб Муслин.

Партизан: Р. Илић, Савић, Крстајић, Стојаноски, Дуљај, Тробок, Ивић (од 55. Ћирковић), С. Илић, Ђ. Томић, Кежман, Илијев (од 71.Пековић). Тренер: Миодраг Јешић.

После дербија вечити ривали су били бодовно изједначени, али је Партизан имао бољи међусобни скор захваљујући голу у гостима. Међутим, то им није много помогло до краја маратонског првенства, јер су кикснули против Железника (1:1) и крагујевачког Радничког (1:1), а Звезда тријумфовала у свим утакмицама и освојила титулу првака са рекордних 105 бодова, четири више од противника.

https://www.youtube.com/watch?v=3BwcFOt2J6I

Повезане вести

Leave a Comment