Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Црвено-бели великим преокретом у дербију стигли до финала Купа 1990.

Славна генерација Црвене звезде коју је са клупе предводио Драгослав Шекуларац савладала је Партизан у реваншу полуфинала Купа Југославије 2. маја 1990. године резултатом 3:2 на гостовању у Хумској. Овај дерби је био међу најквалитетнијима у надметањима вечитих у најмасовнијем такмичењу, а остао је упамћен и по великом преокрету црвено-белих, који су од 0:2 стигли до 3:2 и пласирали се у финале Купа.

Звезда је могла да поведе већ у другом минуту, али се Панчев није најбоље снашао. Прву велику прилику домаћи играчи имали су после шута главом Слађана Шћеповића у 11. минуту након одличног центаршута, али је лопта прошла поред леве стативе Стојановићевог гола. Црвено-бели су узвратили после слободног ударца капитена Драгана Стојковића, али је лопта била бржа од Илије Најдоског који се убацивао из другог плана. Након тога је Горан Јурић одлично центрирао по десној страни, али Дарко Панчев је главом послао лопту преко пречке.

Црно-бели су повели у 32. минуту. Предраг Мијатовић је извео корнер са десне стране, лопту је Будимир Вујачић главом вратио до Горана Стевановића, који ју је из волеја послао у мрежу за 1:0. Четири минута пре краја првог полувремена Горан Милојевић, бивши играч Црвене звезде, направио је сјајан продор по левој страни, дошао до петерца и као на тацни послужио Шћеповића, коме није било тешко да пласира лопту иза леђа Стевана Стојановића.

zzzz11174432_931940626866834_2766063378208571629_o

У финишу првог дела Партизановим играчима је понестало снаге, а црвено-бели су зналачки стигли до поготка у 45. минуту после сјајне акције. Пикси је у маниру правог плејмејкера организовао акцију и упутио пас ка Дејану Савићевићу, који је главом спустио лопту до Роберта Просинечког, а Велики Жути је топовски шутирао по земљи у доњи леви угао и донео црвено-белима резултат који је гарантовао пролаз у финале, јер је у првом сусрету Звезда славила голом Панчева.

У наставку утакмице гостујући тим није желео да чува резултат, па је већ у 55. минуту Савићевић сам себи створио шансу када је пресекао једну лопту после грешке Петрића. Дејо је предриблао и голмана Омеровића, али су се дефанзивци домаћих вратили назад, лопта се одбијала као у билијару, покушао је и Панчев у гужви да је пошаље у мрежу, али се Партизан одбранио. Притисак Звездиних фудбалера се наставио. Просинечки је упутио још један оштар шут, али је Омеровић крајњим напором избацио лопту у корнер. Затим је Драги Канатларовски погодио спољни део мреже након додавања агилног Савићевића.

Знатно боља игра Црвене звезде у другом полувремену морала је да резултира изједначењем. То се догодило у 76. минуту, када је Панчев на рубу шеснаестерца покушавао да се избори за позицију, а лопта се одбила до Рефика Шабанаџовића, који је рутински пласирао у десни угао Омеровићевог гола и поравнао на 2:2. Било је јасно да ће црно-бели тешко до финала, јер су им након овог гола репрезентативца Југославије требала два поготка за пролаз.

zzzz10423938_933987306662166_4006193697989042428_n

Звездаши су тачку на ову утакмицу ставили у 80. минуту. Пикси је извео слободан ударац са леве стране. Убацио је лопту у срце шеснаестерца, а репрезентативни дефанзивац Предраг Спасић је у жељи да отклони опасност неспретно захватио лопту и матирао свог голмана.

Гости су могли да стигну и до убедљивије победе. Владан Лукић је упослио Просинечког, који је у незадрживом продору шутирао у десну страну, Фахрудин Омеровић је врховима прстију одбио лопту до Панчева који је практично промашио празан гол са неколико метара, а затим се одмах извинио навијачима. У финишу је Мијатовић могао да изједначи, пребацио је голмана црвено-белих, али се лопта од пречке одбила у гол-аут.

Меч је одигран у брзом ритму, а црвено-бели су у других 45 минута потпуно надиграли вечитог ривала и заслужено стигли до победе у занимљивој и квалитетној утакмици.

Реванш полуфинала Купа Југославије 1989/90.

Партизан – Црвена звезда 2:3 (2:1)

Београд, 2. мај 1990. Стадион: ЈНА. Гледалаца: око 35.000. Судија: Зоран Петровић (Београд). Стрелци: Стевановић у 32. и Шћеповић у 41. минуту за Партизан, а Просинечки у 45, Шабанаџовић у 76. и аутогол Спасић у 80. за Црвену звезду. Жути картони: Шћеповић и Станојковић (Партизан).

Партизан: Омеровић, Станојковић (Јоксимовић), Бајовић, Спасић, Петрић, Вујачић, Мијатовић, Милојевић, Шћеповић, Ђорђевић, Стевановић. Тренер: Бјековић.

Црвена звезда: Стојановић, Јурић, Маровић, Канатларовски (Радиновић), Белодедић, Најдоски, Просинечки, Савићевић, Панчев, Стојковић (Лукић), Шабанаџовић. Тренер: Шекуларац.

Тренер Црвене звезде Драгослав Шекуларац још једном је надмудрио вечитог ривала и однео нову победу у дербијима:

– Успели смо да угасимо гласине и приче о намештању полуфинала Купа, о наводном договору Партизана и Црвене звезде… То ме чини најсрећнијим тренером. Због тога сматрам да је ово моја најдража победа над Партизаном. Сматрам такође да је Партизан имао својих лепих тренутака, али да смо у целини гледано ми били бољи и да заслужено идемо у финале.

Капитен Црвене звезде Драган Стојковић Пикси одиграо је свој последњи дерби, јер је још тада било познато да ће после четири сјајне сезоне наставити каријеру у иностранству:

– Ово је мој најлепши опроштај од вечитих дербија, победити Партизана. Надиграти га па још после те победе отићи у финале Купа! Има ли лепшег опроштаја пред одлазак у иностранство? Честитам и црно-белима на срчаној игри, али ми заслужено идемо даље.

zzzz11178213_931924423535121_6294897776345656436_n

Роберт Просинечки је био најбољи играч утакмице, а након нове победе и гола против црно-белих задовољно је констатовао:

– Био је то страшан преокрет, замислите од 0:2 до 3:2! То може да режира само фудбал, али само Црвена звезда може да направи такав преокрет. Ми смо ипак бољи тим од Партизана. Нека се не љуте наши љути ривали, али имају још много да раде да би нас сустигли у квалитету.

zzzz11173351_928915780502652_553692662868341199_n

Сјајна генерација Црвене звезде је под вођством Драгослава Шекуларца освојила дуплу круну у сезони 1989/90. У финалу Купа касније је савладан је сплитски Хајдук са 1:0 голом голгетера лиге Дарка Панчева у 12. минуту и једини велики београдски клуб је наставио своју доминацију која је достигла врхунац у наредној сезони 1990/91.

Повезане вести

1 comment

dusan мај 2, 2015 at 13:58

bio sam na severu na ovoj utakmici. zvezda u odlicnom sastavu, fenomenalan tim, sjajni dresovi. partizan mnogo slabiji, u odvratnim dresovima, na onom stocnom stadionu. par dana pre toga su smenili trenera i na klupu vratili crnog bika (tacnije bi bilo crno-belog majmuna) nenada bjekovica. nalozeni su cekali zvezdu koja je na marakani u prvom mecu imala 1-0. na ovoj utakmici trebalo je da im damo sest-sedam komada, ali se pancev zezao. a onda nas je preuzela banda nesposobnih propalica i to jos traje…

Reply

Leave a Comment