Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаНајновијеФудбал

ФКЦЗ: Караџићу, одлази!

У Лав Медија центру стадиона „Рајко Митић“ одржана је конференција за медије, а представницима медија обратили су се високи функционери ФК Црвена звезда.

Конференцији нису присуствовали председник клуба, Светозар Мијаиловић, односно почасни председник Драган Џајић, који се са фудбалерима Црвене звезде налазе у Грачаници. Присутнима се први обратио члан Управног одбора, Божидар Церовић.

– Одржали смо седницу на којој смо анализирали стање наших обавеза, задатака које смо зацртали и оно што нисмо урадили. Једна од недовршених ствари је везана за стару иницијативу ФК Црвена звезда, а то су промене у ФСС. Не морам да помињем колико међу обичним гледаоцима, љубитељима фудбала, постоји дуго незадовољстви ониме што српски фудбал представља. Ми смо акцију повели пре годину и по дана, и као клуб са богатом традицијом више пута смо пристајали на неке договоре и компромисе, али, нажалост, резултати су изостајали. Сада имамо лоше стање и када је у питању фудбалска репрезентација Србије, и када је реч о домаћем такмичењу, и проценили смо да, будући да се ближи крај сезоне, је време да искористимо тај крај и да пре преласка на нову сезону, решимо питања везана за руковођење фудбалским савезом и да се то питање даље не одлаже. Као што сте видели, а то је можда и наша грешка због прихватања разних компромиса, ми смо то питање одлагали, а стање се није поправљало. Желимо да оживимо ту нашу иницијативу, да се обратимо свим клубовима, да спроведемо заједничку акцију да се ово питање стави на дневни ред онако како статут ФСС налаже, а ми очекујемо да ће се реализовати и старо обећање председника, да ће пре краја сезоне поднети оставку и расписати изборе на свим нивоима. Суочени смо са падом на међунарнодним лестиваца, са падом рејтинга наше лиге, и са све тежим унутрашњим међуљудским односима, неповерењем, саопштењима клубова, сталним жаљењем од стране клубова, а мислимо да је све то израз неповерења које се нагомилало, а које ово руководство не може да реши. Зато позивамо све клубове да нам се придруже, како бисмо добили ново, млађе руководство спремно да се ухвати у коштац са проблемима – рекао је Церовћ.

Генерални директор ФК Црвена звезда, Звездан Терзић, истакао је да инцијатива Црвене звезде није настала данас, и да би била настављена на крају ове сезоне без обзира на резултат клуба.

– Ко год воли фудбал у Србији и жели добро српском фудбалу, ако је искрен, мора да констатује да ситуација у српском фудбалу није добра. Црвена звезда је годинама уназад говорила о томе, упозоравала, покренула разне акције које се нису завршиле онако како је Црвена звезда желела. Акције кашњења почетка утакмица, прикупљања потписа услед незадовољства пре свега клубова, резултирала је тиме да је у августу месецу Томислав Караџић малтене поднео осавку, односно рекао да ће се повући у децембру. Црвена звезда је и тада упозоравала да је то само његов маневар, да купује време, и тако се и испоставило. Црвена звезда заговара оно што мисли читава фудбалска Србија. И да је Црвена звезда шампион ове године, исту процедуру бисмо покренули. У мају месецу прошле године смо освојили титулу, а онда је Караџић манипулисао јавношћу изјавама у августу како је помогао Црвеној звезди да дође до лиценце за такичење у домаћем првенству. Ја вам кажем да није помогао ништа, Црвена звезда је платила све своје обавезе. Српски фудбал је таоц једног човека и групе људи око њега, и српски фудбал иде стрмоглаво ка доле. Никога не радује треће пропуштено велико такмичење наше репрезентације, и постоји нешто што се зове командна, односно морална одговорност. Не бих желео да се све ово претвори у кукњаву због недосуђеног пенала за Војводину. Ништа ново не говоримо у односу на оно што смо говорили прошле и претпрошле године. Црвена звезда има своје место у српском фудбалу, а самим тим има и своју одговорност, и због тога ће у складу са статутом и предвиђеном процедуром учинити све да дође до промена у српском фудбалу. Рекао је да ће у случају да било који регионални савез поднесе захтев за расписивање избора, да ће он то радо и учинити. Ево, ми му шаљемо честитку да ћемо то током наредних дана и формализовати – рекао је Терзић, и изразио наду да ће и у руководству ФК Партизан наћи праве саговорнике за нове идеје, које иду у смеру боље будућности за српски фудбал.

konf2Терзић је рекао и да је клуб у претходном периоду урадио много ствари по питању ове иницијативе.

– После сваке наше акције, и када је биран председник заједнице, и касније када је биран садашњи председник, иако је господин Караџић оба пута имао свог кандидата, он није прошао. Од нашег последјег виђања и разговора на ову тему, Црвена звезда је много тога конкретног урадила на самом терену, да не буде да само пишемо саопштења. Дошло је до промена и у фудбалском савезу Београда, и у фудбалском савезу Војводине, а очекујемо током маја месеца и промене у фудбалском савезу западне Србије. Много ствари је урађено, и ствари су приведене крају. Уверени смо да је фудбалска Србија на страни идеја и концепта које заступа Црвена звезда – рекао је Терзић.

Небојша Човић, члан Управног одбора ФК Црвена звезда, рекао је да је потребно бавити се конкретним стварима, и никако ову иницијативу свести на лични ниво.

– Године 2013. када смо започели све ово, не видим да се било шта променило у амбијенту српског фудбала. Да ли било ко мисли да су резултати рада ФСС оно што сви очекују? Хајде да више не играмо на таласима на којима вешто игра Томислав Караџић. Први талас – неслога између Звезде и Пратизана, по систему да ли он некоме доноси титулу или не доноси, тај талас је истрошен. Ако он то заиста обезбеђује – онда је одавно требало да оде. Други – неспособна руководства Црвене звезде, као што су биле прозиване све управе, и тај талас је истрошен. Хајде да сада разговарамо о резултатима ФСС. Не причам о изградњи и кућама фудбала, него о томе какви су резултати онога што је централна фигура ФСС, а то су резултати репрезентације, као и око тога колико мандати треба да трају. Та ствар око доживотности мандата је релативна. Не видим разлог зашто би било који човек остајао на било којој функцији по сваку цену. ФСС постоји због клубова, а ја не мислим да је Црвена звезда као клуб толико небитан. Шта је то толико значајно у тој фотељи, да се избори никако не расписују? Пуно вас из медија имате директне или индиректне сукобе са Караџићем. Ако ви из медија можете да нам објасните да је стање у српском фудбалу добро, у реду, хајде, напишите. Потребне су нам промене, надам се да ће се Томислав Караџић сложити са тим, а посебно очекујем да ће се и Партизан сагласити са тим, јер Звезда и Партизан су кључне перјанице српског спорта, упркос томе што су неретко били завађени од стране председника ФСС, по систему „завади па владај“. То је само још један талас манипулативне – рекао је Човић.

Бранислав Ђурђевић, члан Управног одбора Црвене звезде, најавио да ће клуб истрајати.

– Оживели смо ову идеју о расписивању превремених избора на свим нивоима, а посебно желим да кажем, у своје име и у име свих чланова руководства и чланова уо црвене звезде да ћемо овога пута ићи до краја – рекао је Ђурђевић.

Члан Управног одбора, Славиша Кокеза, рекао је да ће фудбалски савез Београда поштовати све процедуре, и да ће сазвати седницу чим стигне захтев било ког клуба.

На крају, Звездан Терзић је одговорио и на питања која се тичу спортског аспекта клуба, односно лиценце за европска такмичења.

– Имамо и своје проблеме са којима се носимо, и велики сам оптимиста да ћемо све, или велику већину проблема решити у догледном временском периоду. Радимо интензивно. Првостепени орган ФСС је негативно одговорио на захтев Црвене звезде за лиценцирање, али врло добро знате да у свим претходним периодима, откад постоји систем лиценцирања, ниједан клуб лиценцу није добио у првом кругу. Радимо на томе, и велики сам оптимиста и могу са великом сигурношћу да кажем да ће Црвена звезда добити лиценцу за играње у такмичењима под покровитељством УЕФА. У наредних пет, шест дана компетираћемо све што је потребно. Упутили смо жалбу са свом потребном документацијом, и надам се најбољем – рекао је Терзић.

Повезане вести

Leave a Comment