Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаМлађе категоријеНајновије

Јуниори у одбрани европског трона

Јуниори Црвене звезде Телеком учествоваће на Евролигином Фајнал-ејту који ће се одржати у Мадриду од 14. до 17. маја. Црвено-бели јуниори пред собом имају тежак задатак јер у престоницу Шпаније путују као прошлогодишњи победници и браниоци титуле коју су освојили у Милану. Окосница тима није пуно промењена у односу на прошлу сезону. Требало би подсетити да су црвено-бели прошле године до великог подвига стигли као најмлађа екипа па велики број играча има право наступа и ове сезоне, а велика потврда квалитета екипе било је доминантно освајање Евролигиног квалификационог турнира који је у фебруару одржан у Београду.

Црвено-беле очекује веома тежак посао, ривали у групи биће им Уникаха из Малаге, литвански Жалгирис и сарајевски Спарси, док ће се у другој групи такмичити Реал, француски ИНСЕП, римска Стела Азура и Рига. Према пропозицијама такмичења првопласиране екипе из обе групе обезбебедиће пласман у финале.

Звездини јуниори у Мадрид путују у среду рано ујутру, а први меч заказан је у четвртак од 13 часова када ће изабраници Слободана Клипе снаге одмерити са Уникахом.

Капитен јуниора Црвене звезде Телеком Давид Миладиновић кратко је изнео своја очекивања пред пут у Мадрид:

Целе године смо се припремали за овај турнир. Биће јако тешко, али тамо не идемо на екскурзију или на туристички излет већ да освојимо пехар – истакао је Миладиновић.

Након центра црвено-белих јуниора реч је преузео Слободан Клипа. Клипа је предводио Звездину селекцију до 18 година и прошле сезоне на путу до евролигашког трофеја, а он истиче да се екипа целе године спремала за завршни турнир у Мадриду:

Овај турнир нам је круна сезоне. Селекција тима је била подређена овоме јер смо јуниорску лигу Србије играли са млађим момцима – 1997. и 1998. годиште. Учешће на овако престижном турниру пре свега значи за стицање искуства и као коначан корак за прелазак у сениорску кошарку. Играчи овде показују квалитет и знање, а моје мишљење је да можемо да играмо финале и да тамо равноправно играмо вероватно против Реал Мадрида који пуно улаже у своје млађе категорије. Не обећавам прво место, али заиста мислим да ћемо имати прилику да се боримо за трофеј – рекао је тренер црвено-белих јуниора који је потом детаљније причао о наредним ривалима:

Урадили смо добар скаутинг. Уникаха је била трећа на јуниорском турниру у Шпанији. Екипа је састављена од афричких играча из Сенегала и Конга, имају Црногорца, Руса… Они улажу много и имају тренажне центре који се не налазе само у Малаги. Сарајево Спарс је последња екипа која је добила позив. Евролига је препознала њихов рад који им је вероватно сличан нашем систему и препознат је велики број младих играча које они дају националним селекцијама. Жалгирис је освајач квалификационог турнира у Литванији и практично национална селекција те земље. Имају неколико играча који су можда понајбољи у Европи – на кратко је застао Клипа, а потом додао:

Ипак, мислим да су наши играчи најбољи. Осим појединачног квалитета, важно је да тамо покажемо тимски карактер и у том случају мислим да имамо добре шансе – закључио је Слободан Клипа.

Након тренера црвено-белих медијима се обратио и директор Црвене звезде Телеком Давор Ристовић:

Тренер Клипа је дао своја запажања и упоредио наш тим са осталима. Ова екипа је дуго на окупу. Остале екипе много улажу, а у прилог томе говори да Реал Мадрид има седам странаца у екипи. Познавајући карактер екипе мислим да ће се момци показати у најбољем светлу. Слику коју сте видели пре утакмице против ФМП-а је прави показатељ нашег рада у млађим категоријама. Објединили смо све трофеје у Србији, али нисмо завршили сезону – на кратко је застао Ристовић, а онда додао:

Један трофеј ћемо сигурно донети из Мадрида. То је признање које је добио Бобан Марјановић као члан идеалне петорке Евролиге, а сви се надамо да ћемо донети још један трофеј са пута у престоницу Шпаније – закључио је Ристовић.

Требало би истаћи да су Звездини јуниори били промотери друштвено одговорне акције „ONE TEAM“ која је у у суботу имала свој завршни спортски фестивал, организован заједно са Специјалном Олимпијадом Србије.

Повезане вести

Leave a Comment