Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Живина тактика и херој Симеуновић донели Звезди Куп 1993. године

Црвено-бели су пред сезону 1992/93 остали без комплетног тима који је покорио Европу и свет, имали су велики бодовни заостатак у првенству са скромним саставом, али су се у реваншу финала Купа јуначки изборили за трофеј тријумфом против Партизана од 1:0 и на пенале са 5:4, предвођени резервним голманом Миланом Симеуновићем, кога је тренер Милан Живадиновић увео у игру уместо Звонка Милојевића пред сам крај знајући да је мајстор за пенале.

Црно-бели су имали предност од 1:0 из прве финалне утакмице и Звезди нису даване велике шансе у борби за једини трофеј до кога је могла да дођу те сезоне. Иначе, било је то прво финале Купа скраћене Југославије, после распада СФРЈ. Санкције су увелико биле на снази, рат у пуном јеку, па фудбал и није био у првом плану као раније, али без обзира на то стадион Црвене звезде био је одлично попуњен, јер је дерби одувек био магнет за публику.

zzzzz1012144_405461419590769_138316002_n

Партизан је припретио у 20. минуту опасном акцијом Заховића, који је упослио Брновића, али се репрезентативац Југославије није снашао у изгледној шанси и лопту је послао поред гола. Црвено-бели су играли борбено и концентрисано у одбрани и честим атацима настојали су да анулирају заостатак из прве утакмице. Анто Дробњак је у финишу првог дела имао најбољу прилику за домаћи тим, али је шутирао поред гола, иако је испред себе имао само голмана Пандуровића.

Почетком другог дела Александар Кристић је у силовитом продору повучен у шеснаестерцу гостију, играчи Звезде су окружили судију Јокића, који није показао на белу тачку. У 50. минуту црвено-бели су стигли до вођства и анулирали предност ривала из првог меча. Капитен Горан Василијевић извео је слободан ударац са десне стране, на правом месту био је Анто Дробњак, који је правовременим скоком послао лопту у десни угао и матирао Пандуровића. И после водећег гола Звезда је наставила са нападима и практично сабила ривала у шеснаестерац великим притиском.

zzzzzzzzzimage (1)

Велика борба се водила на Маракани, а Партизан је преко Златка Заховића озбиљно припретио. Словеначки фудбалер је са неколико ефектних дриблинга дошао у позицију за ударац, снажно је шутирао у горњи леви угао, али је Звонко Милојевић сјајно реаговао и избио лопту у корнер, што је био први ударац из угла за Партизан тек у 73. минуту. Од 78. минута Звезда је остала са играчем мање после после другог жутог картона који је добио Анто Дробњак због играња руком у противничком шеснаестерцу приликом Аџићевог центаршута. Пред крај меча Живадиновић повлачи потез утакмице и уводи Милана Симеуновића уместо одличног Звонка Милојевића, а озбиљан ударац Рамба Петковић успео је некако да укроти Пандуровић.

Због великог улога није било много изгледних прилика. Звезда је била успешнија у дуелима и није дозволила противнику да развије своју препознатљиву игру. Ивица Момчиловић је у потпуности зауставио Предрага Мијатовића, који се није видео на овом мечу, а стигао је и да организује игру црвено-белих. Поред њега на висини задатка били су стрелац гола Анто Дробњак, без обзира на црвени картон, опасни Илија Ивић, који је правио велике проблеме противничкој одбрани, Митко Стојковски, који је доминирао у дефанзивној линији и исправљао грешке саиграча и наравно Милан Симеуновић, који је одбранио шут Мијатовића у пенал серији, а затим преузео одговорност и погодио одлучујући пенал за победу и освајање трофеја.

У пенал серији сви Звездини фудбалери били су прецизни, док је у трећој серији Милан Симеуновић одбранио шут Предрага Мијатовића, да би у петој и сам савладао Пандуровића за победу и освајање трофеја.

zzz11036382_569532729850303_273373467169179271_o

Реванш финала Купа СР Југославије 1992/1993.

Црвена звезда – Партизан 1:0 (0:0) – пеналима 5:4

Београд, 15. мај 1993. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 50.000. Судија: Здравко Јокић (Београд). Жути картони: Василијевић, Петковић и Дробњак два (Црвена звезда), Петрић, Вујачић, Заховић и Воркапић (Партизан). Црвени картон: Дробњак (Црвена звезда) у 78. минуту. Стрелац: Дробњак у 50. минуту.

Пенал серија: 0:1 Јокановић, 1:1 Ивић, 1:2 Крчмаревић, 2:2 Видаковић, 2:2 Симеуновић брани шут Мијатовића, 3:2 Василијевић, 3:3 Гудељ, 4:3 Стојковски, 4:4 Милошевић, 5:4 Симеуновић.

Црвена звезда: Звонко Милојевић (од 89. Милан Симеуновић), Ристо Видаковић, Митко Стојковски, Горан Василијевић, Ивица Момчиловић, Миодраг Божовић, Иван Аџић, Александар Кристић, Анто Дробњак, Ненад Масловар (од 81. Дејан Петковић), Илија Ивић. Тренер: Милан Живадиновић.

Партизан: Горан Пандуровић, Вујадин Станојковић, Небојша Гудељ, Славиша Јокановић, Гордан Петрић, Будимир Вујачић, Златко Заховић, Предраг Мијатовић, Љубомир Воркапић (од 51. Саво Милошевић), Бранко Брновић, Слободан Крчмаревић. Тренер: Љубиша Тумбаковић.

zzzzz10269359_528477913930994_2447261858540002553_n

Тренер Црвене звезде Милан Живадиновић повукао је потез утакмице када је на гол послао Милана Симеуновића, специјалисту за пенале и на тај начин директно утицао на освајање свог првог трофеја са црвено-белима:

– Показало се да сам био у праву кад сам прогнозирао да ће Делије бити наш највећи адут. Понела нас је величанствена атмосфера коју су приредили наши верни навијачи и као на крилима довела до коначне победе. Хвала Делијама, хвала мојим играчима, испунили су све оно што сам од њих тражио.

Милан Симеуновић је био јунак утакмице, иако је на терен ушао тек пред сам крај:

– Заслужено смо победили, драго ми је да сам баш ја био тај играч који је одлучио коначног победника. Знао сам да морам да одбраним бар један од тих пет једанаестераца.

Ивица Момчиловић је одиграо свој најбољи вечити дерби и био један од играча који су донели превагу Звезди после велике борбе:

– Једноставно, више смо желели победу од Партизана и то је одлучило.

Дефанзивац Миодраг Божовић пружио је партију на свом нивоу о чему сведочи и нетакнута мрежа црвено-белих током целе утакмице:

– Доказали смо да Партизан није толико бољи као што се прича и пише и како то сведочи бодовна разлика на првенственој табели. Овим успехом на неки начин смо им се реванширали за бројне можда и некоректне изјаве, по мало и потцењивачке, које су упућивали на нашу адресу. Ово је први трофеј који је ова генерација освојила, надам се да ће их бити још.

Повезане вести

Leave a Comment