Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Куп је наш! Пижонов тим поново дао Партизану три комада и узео трофеј 1996. године

На данашњи дан 1996. године Црвена звезда је одбранила трофеј у националном Купу победом у реваншу финала против Партизана резултатом 3:1. Голове за црвено-беле постигли су Предраг Станковић, Небојша Крупниковић и Дејан Станковић, док је стрелац јединог гола за црно-беле у двомечу био Дејан Вукићевић.

Звезда је већ имала огромну предност после убедљивих 3:0 из првог сусрета, тако да је са ових 3:1 у Хумској укупан резултат у 180 минута великог финала био чак 6:1 у корист екипе Владимира Петровића Пижона. Црно-бели због картона нису могли да рачунају на четворицу играча, па су покушали да изненаде Звезду убацивањем у тим младог Милана Јовића, који је у то време играо на позајмици у ваљевској Будућности. Ипак, то им није успело. Млади фудбалер је убрзо замењен у другом полувремену, а Звезда је још једном потпуно надиграла вечитог ривала и подигла велики пехар.

Партизан је у почетку имао неколико опасних јуриша, али без изгледне прилике, па је Звезда узвратила преко младог Дејана Станковића, који је главом покушао да савлада Ивицу Краља, али се лопта од стативе одбила у поље. Истом мером узвратили су домаћи играчи, па је и Ђорђе Светличић погодио стативу у 15. минуту. Само пет минута касније велику прилику је пропустио Томић, после додавања Ташевског, али је главом послао лопту преко пречке.

zzzzz1107182_heroa

Већ у 27. минуту Пижон је морао да мења повређеног Николу Радмановића, па је на терен ушао Ивица Миливојев. Управо је он имао прилику само неколико минута касније, али је одбрана црно-белих у последњем тренутку отклонила опасност. Притисак црвено-белих у финишу првог полувремена донео је резултат. Прво је Братислав Живковић после грешке Нише Савељића избио сам испред Краља, али је репрезентативни чувар мреже избацио лопту у корнер. Затим је и Крупниковић имао велику шансу, али је Краљ поново избацио лопту у корнер, али у наредном нападу није му било помоћи. Предраг Станковић је спремно дочекао лопту после центаршута из корнера и главом је закуцао у мрежу са око 12 метара у 45. минуту.

Партизан је рачунајући и прву утакмицу имао четири гола минуса и Тумбаковић је морао да повуче очајнички потез. Уместо Савељића и Јовића на терен је послао Дејана Вукићевића и Рахима Беширевића, који је већ у 51. минуту имао прилику да изједначи, али је послао лопту преко пречке. Црно-бели су поравнали резултат у 62. минуту голом Дејана Вукићевића после прецизног ударца са око 20 метара у десну страну Милојевићевог гола.

zzzzzzz11209750_933894946671402_4737016913088986094_n

Тај погодак је, уместо да улије додатну снагу домаћем тиму, утицао на Звезду да дотуче ривала. Контре црвено-белих биле су моћно оружје у овом двомечу, па је у 65. минуту Зоран Његуш одиграо дупли пас са Небојшом Крупниковићем, који је рутински послао лопту у мрежу за 2:1.

Тачку на ову утакмицу Звезда је ставила у 79. минуту после двопотезне акције. Иван Аџић је дугом лоптом пронашао младог Дејана Станковића, а талентовани фудбалер је на врло ефектан начин “боцнуо“ лопту и савладао истрчалог Ивицу Краља за коначних 3:1 и укупних 6:1 у двомечу. У финишу је Крупниковић могао да повиси резултат, али није био прецизан у стопостотној шанси после још једног муњевитог контранапада.

Реванш финала Купа СР Југославије 1995/1996.

Партизан – Црвена звезда 1:3 (0:1)

Београд, 15. мај 1996. Стадион: Партизана. Гледалаца: 30.000. Судија: Милан Видић (Ужице). Стрелци: П. Станковић у 45, Крупниковић у 65. и Д. Станковић у 79. минуту за Црвену звезду, а Вукићевић у 62. за Партизан. Жути картони: Мирковић, Савељић, Мијалковић, Беширевић и Крстајић (Партизан), Радмановић, Мариновић и Сакић (Црвена звезда).

Партизан: Краљ, Мирковић, Савељић (Вукићевић), Тешовић, Мијалковић, Ташевски, Светличић, Томић (Крстајић), Христов, Ћирић, Јовић (Беширевић). Тренер: Љубиша Тумбаковић.

Црвена звезда: Милојевић, Живковић (Огњеновић), Ђоровић, Радмановић (Миливојев), П. Станковић, Мариновић, Аџић, Д. Станковић, Сакић, Крупниковић, Његуш. Тренер: Владимир Петровић.

15.5.96 par-cz 1-3 10176

Тренер Црвене звезде Владимир Петровић Пижон радовао се много пута освајању трофеја као играч црвено-белих, а ово му је био првенац на клупи нашег најтрофејнијег клуба:

– Резултат је прави одраз стања у току меча. Заслужено смо освојили Куп. Оваквом игром можемо и у Европу. Честитам играчима на показаној вољи. Јовичић се повредио. Да је био здрав, играо би. Али, размишљао сам и пре тога да ставим Сакића у тим. Сакић је врло добро обавио задатак – истакла је четврта Звездина звезда уз сузе радоснице.

Небојша Крупниковић је погодио мрежу и у овом мечу против Партизана, а могао је у финишу поново да савлада Краља:

– Победе 3:0 и 3:1 све говоре, разбили смо Партизан и показали да смо најбољи. Публика нас је феноменално бодрила у ове две утакмице.

Млађани Дејан Станковић полако је крчио пут ка великим фудбалским висинама које ће убрзо и достићи:

– Ово је мој првенац у вечитим дербијима. Биће их још – обећао је Деки и касније се испоставило био потпуно у праву.

Ненад Сакић је прибележио још један трофеј у Звезди после дупле круне из претходне сезоне:

– Показали смо да смо јачи од Партизана, декласирали смо их. Сви смо потпуно професионално обавили задатке, чак нисмо ни искористили све шансе које смо имали.

Звонко Милојевић је као капитен подигао трофеј који му је уручио Миљан Миљанић, најтрофејнији тренер у историји Црвене звезде:

– Одавно Црвена звезда овако није надиграла Партизан. У последњих месец дана ми играчи смо нон-стоп били заједно и припремали се баш за ове утакмице. Резултат није изостао.

Зоран Његуш је био међу најбољим фудбалерима црвено-белих:

– Играли смо зрело. Срећан сам како због освојеног купа, тако и због ове две победе.

Винко Мариновић је изгарао у Звездиној одбрани:

– Ово ми је најсрећнији дан у животу, надам се да ћу још много пута овако да славим са Црвеном звездом – рекао је Мариновић, а затим се осврнуо и на варнице са Рахимом Беширевићем:

– Ма није било ништа страшно – одговорио је Звездин Крајишник.

Иван Аџић је у другом делу сезоне пружио најбоље партије од када носи црвено-бели дрес:

– Бриљантно смо одиграли у обе утакмице, декласирали смо Партизан. Победе су више него заслужене.

Братислав Живковић је истакао да нема дилему који тим је бољи у овом тренутку:

– Ове две утакмице говоре довољно ко је најбољи.

Горан Ђоровић је напоменуо и важан детаљ о предигри реванша финала Купа:

– Посебно су нас мотивисале изјаве из Партизана уочи утакмице. После свега нико не може да стави ни најмању примедбу. Партизанови фудбалери били су коректни на терену.

Повезане вести

Leave a Comment