Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Костић и Маравић за пето Куп славље црвено-белих 1959. године

На данашњи дан 1959. године фудбалери Црвене звезде освојили су пети трофеј победника националног купа тријумфом у финалу против Партизана резултатом 3:1.

Било је то у време велике доминације голгетера Боре Костића и младе звезде у успону Драгослава Шекуларца, иако је Звезда значајно подмладила своју екипу након повлачења Рајка Митића и доласка нових снага у екипу.

zzzzzzzzzzzzzzzuvoj2xj

Црвено-бели су повели већ у 11. минуту голом Душана Маравића и са том предношћу су и отишли на одмор. У наставку је Звездин бомбардер Боривоје Костић удвостручио вођство атрактивним поготком у 57. минуту, да би нешто касније смањио Милан Галић, голгетер црно-белих у 62. минуту. Незаустављиви Бора Костић практично је решио утакмицу и донео тријумф Звезди у 71. минуту поготком са беле тачке.

zzzzzzzzzsw0cY4H

Црвена звезда – Партизан 3:1 (1:0)

Београд, 23. мај 1959. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 50.000. Судија: Лемешић. Стрелци: Маравић у 11. и Костић у 57. и 71. минуту из једанестерца за Црвену звезду, а Галић у 63. за Партизан.

Црвена звезда: Беара, Дурковић, Зековић, Тасић, Спајић, В. Поповић, Шекуларац, Маравић, И. Поповић, Костић, Рудински. Тренер: Милорад “Миша“ Павић.

Партизан: Шошкић, Белин, Јусуфи, Јончић, Пајевић, Миладиновић, З. Чебинац (Блажић), Вукелић, Калоперовић, Галић, Б. Михаиловић. Тренер: Иљеш Шпиц.

zzzzzzzzzzz1yMCBc7

Трофеј је подигао Љубиша Спајић, капитен Црвене звезде, а Бора Костић је те сезоне постигао чак 11 голова на пет утакмица у најмасовнијем такмичењу и потпуно издоминирао на терену. Легендарни ас је у првој рунди против екипе Електростроја (4:1) затресао мрежу три пута, да би у осмини финала против Радничког у Сомбору (5:2) два пута матирао голмана. У четвртфиналу је са нова два поготка решио утакмицу против Локомотиве (2:1), а у полуфиналу је “частио“ и екипу Ријеке са две лопте у мрежи на њиховом стадиону, да би меру од најмање два гола задржао и у мечу за трофеј против вечитог ривала.

Феноменалну сезону Црвена звезда је крунисала освајањем дупле круне, а Бора Костић је у походу на шампионску титулу постигао чак 25 голова на 22 утакмице, тако да је у освајању два трофеја имао невероватан просек од 1,33 гола по утакмици (36 погодака на 27 мечева). Он је сам тада постигао голова скоро као цео данашњи састав Звезде, који ове сезоне, коло пре краја првенства има просек од 1,48 голова по утакмици.

https://www.youtube.com/watch?v=IZzd7Gqp3nU

Повезане вести

Leave a Comment