Moja Crvena Zvezda
ВажноЗвездаши широм светаНајновијеФудбал

Учинак Звездаша широм света: Стрелци Милијаш, Мрђа, Баркос, Ракић, Мудринић и Мезенга

Завршетак европских лига нису обележили некадашњи чланови Црвене звезде, који пружају запажене партије на азијском континенту. Ненад Милијаш је постигао нови гол за Хебеи у Кини, где је Ернан Баркос у елитном рангу поготком довео Тјанђин у горњи део табеле, док је Ђорђе Ракић донео трећу победу екипи Ћингао Хаиниуа у другом рангу. Драган Мрђа улази у голгетерску серију и шестим голом хита са екипом Омије ка повратку у јапанску Џеј лигу, док је Бруно Мезенга у последњем колу турског шампионата био стрелац гола за Акхисар. Владимир Мудринић је био стрелац гола у тријумфу Златибора у четвртом рангу такмичења. Милан Вилотић је изабран у идеални тим швајцарске лиге, Лацио Душана Басте и Филипа Ђорђевића је изборио пласман у квалификације за Лигу шампиона, док су Иван Татомировић и Милош Стојчев освојили Премијер лигу БиХ са екипом Сарајева.

Италија

Серија А

Верона – Јувентус 2:2

Верона је до ремија стигла голом Аргентинца Хуана Гомеза Талеба у 93. минуту. Први гол је постигао Лука Тони у 48. минуту на асистенцију Исланђанина Халфредсона. На тај начин је бивши репрезентативац Италије по други пут постао голгетер лиге са 22 поготка ове сезоне и то у својој 38. години. Први пут је био најбољи стрелац у дресу Фиорентине у сезони 2005/06, када је постигао чак 31 гол, а то је најбољи учинак у последњих 56 година. Тони је поделио прво место на листи стрелаца са Мауром Икардијем из Интера, који је такође постигао 22 поготка. Бошко Јанковић је играо против финалисте Лиге шампиона до 74. минута, када га је заменио Матија Валоти. Некадашњи репрезентативац Србије ове сезоне је одиграо 18 утакмица у Серији А (17 у стартној постави), постигао један гол и зарадио четири жута картона за 1260 минута у игри.

Торино – Ћезена 5:0

Никола Максимовић је одиграо цео меч за Торино у убедљивој победи којом су заузели девето место на крају првенства. Макси Лопез је са два гола и једном асистенцијом обележио сусрет последњег кола, а Максимовић је ове сезоне у дресу Торина забележио 27 одиграних мечева (све као стартер) уз неколико асистенција и четири жута картона за 2402 минута у игри.

Каљари – Удинезе 4:3

Екипа Андрее Страмаћонија и његовог помоћника Дејана Станковића завршила је сезону на 16. месту после четири пораза у низу. Рекордер по броју утакмица у дресу репрезентације Србије памтиће овај шампионат и по црвеним картонима које је добио због протеста.

Рома – Палермо 1:2

Гости су славили на Олимпику у мечу без такмичарског значаја, а Милан Милановић ни у последњем колу није добио прилику да уђе у игру са клупе. Тако је ове сезоне остао без минута у игри. Чак 21 пут је био на клупи, а тренер Ђузепе Јакини му ниједном није указао поверење. Палермо је заузео 11. позицију на табели.

Интер – Емполи 4:3

Тим Роберта Манћинија имао је сезону за заборав коју су завршили на осмом месту, па град Милано следеће године неће имати представника у европским такмичењима. Немања Видић није био у протоколу, а Здравко Кузмановић је остао на клупи домаћих. Мауро Икарди је бриљирао са два гола и две асистенције, што је било довољно да подели титулу првог стрелца лиге са Луком Тонијем. Видић је одиграо 23 утакмице у Серији А ове сезоне, сваку од почетка уз један постигнут гол, шест жутих и један црвени картон за 2050 минута у игри. Утисак је да се није најбоље прилагодио стилу игре у Италији, јер је био далеко од некадашњих славних партија у дресу Манчестер јунајтеда, а често није био на истим таласним дужинама са Манћинијем. Кузмановић је због повреде одиграо само 14 мечева (10 у стартној постави) и на терену провео 858 минута.

Сампдорија – Парма 2:2

Сампдорија је ремијем окончала шампионат на седмом месту и играће у квалификацијама за Лигу Европе обзиром да градски ривал Ђенова није добила лиценцу за наступ у Европи. Михајловић је на мети Наполија, па ће свакако следеће сезоне предводити један тим у другом најквалитетнијем фудбалском такмичењу на Старом континенту.

Наполи – Лацио 2:4

Велики преокрети обележили су сусрет на Сан Паолу у Наполију у мечу где је улог било треће место и квалификације за Лигу шампиона. Лацио је повео са 2:0, али је Игуаин са два гола у наставку изједначио, да би Онази и Клосе донели небеско-плавима треће место које су играма у другом делу сезоне и заслужили. Филип Ђорђевић је у 19. минуту добио жути картон, а у 78. је уступио своје место Мирославу Клосеу, док је Душан Баста одиграо целу утакмицу за госте из Рима. Ђорђевић је ове сезоне одиграо 24 меча за Лацио (15 у стартној постави) и постигао осам голова уз два жута картона за 1480 минута у игри. Одлично је почео сезону и био један од најбољих стрелаца лиге, али су га повреда и операција одвојиле од терена на неколико месеци, па се тек у финишу шампионата вратио на терен. Душан Баста је био стандардан члан првих 11 екипе Стефана Пиолија. Одиграо је 27 сусрета (све од почетка) и за 2383 минута добио пет јавних опомена.

Русија

Премијер лига

Зенит – Локомотива Москва 1:0

Победу шампиону Русије донео је Хозе Саломон Рондон из Венецуеле у 61. минуту, а Немања Пејчиновић је за госте одиграо цео меч. Некадашњи дефанзивац Црвене звезде је ове сезоне пропустио много утакмица због повреде, али се у финишу сезоне вратио на терен и усталио у екипи која је на крају заузела седмо место. Пејчиновић је одиграо 14 лигашких утакмица од којих је 10 почео у стартних 11. На терену је провео укупно 1040 минута и добио два жута картона. Локомотиву су ове сезоне водила тројица тренера, а највише бодова освојили су под вођством Миодрага “Грофа“ Божовића, новог стратега најтрофејнијег српског клуба.

Уфа – Рубин 1:1

Рубин је ремизирао на гостовању у Саранску и на крају заузео пето место које води у Лигу Европе. Благој Георгијев је за тим из Казања био на терену до 27. минута, када га је заменио Илзат Ахметов. Некадашњи бугарски репрезентативац је био стандардан у Рубину ове сезоне са 22 одигране утакмице (све од старта). Постигао је један гол и за 1917 минута у игри зарадио чак 11 жутих картона.

Холандија

Плеј-оф за Лигу Европе

Витесе – Херенвен 5:2

Екипа Витесеа је изборила пласман у Европу, а Урош Ђурђевић је добио прилику од 88. минута уместо Бертрана Траореа, док Абиола Дауда није био у протоколу. Ђурђевић се ове сезоне једном уписао у стрелце на 18 сусрета од којих је само једном био стартер и за 303 минута зарадио жути картон, док је Дауда одиграо 16 мечева, постигао шест голова, 11 пута почео утакмицу уз један жути картон за укупно 938 минута, али је у другом делу сезоне потпуно пао у други план.

Белгија

Плеј-оф за Лигу Европе

Шарлроа – Мехелен 2:0

Екипа Александра Јанковића је овим поразом остала без пласмана у Лигу Европе, а толико су утакмица одиграли и победили да би уопште дошли у прилику да се боре за излазак на међународну сцену, па се поставља питање колико је овакав систем такмичења фер према клубовима који не заврше у првих шест. Диомерси Ндонгала је у 89. минуту разрешио све дилеме и донео домаћем тиму пласман у европско такмичење.

Турска

Супер лига

Бешикташ – Генчлербирлиги 2:1

Генчлербирлиги је имао лош финиш сезоне са четири узастопна пораза, али су на крају заузели солидно девето место. Душко Тошић је пропустио утакмицу последњег кола, али је ове сезоне био стандардан у овој екипи. Одиграо је 28 утакмица у Супер лиги (27 од почетка), постигао један гол за 2442 минута и добио пет жутих картона. Био је врло запажен, па ће у прелазном року највероватније појачати неки од најбољих клубова са Босфора.

Бурса – Коња 0:0

Коња је са два ремија завршила сезону на осмом месту, а Јагош Вуковић је на гостовању против Бурсе одиграо свих 90 минута. Српски дефанзивац је био стандардан ове сезоне са 21 одиграном утакмицом у елитном рангу, од којих је у 20 играо од почетка и за 1799 минута зарадио је само један жути картон.

Ескишехир – Акхисар 1:3

Бруно Мезенга је у 68. минуту повисио на 2:0, па је екипа коју са клупе предводи легендарни Роберто Карлос прекинула серију од шест утакмица без победе и сезону завршила на 12. месту. Мезенга на 31 мечу у елитном рангу ове сезоне постигао свега три гола. На 24 утакмице је био стартер и зарадио седам жутих картона за 2094 минута. У тиму Ескишехира није било Горана Чаушића, који је на 27 утакмица ове сезоне три пута затресао мрежу уз четири жута картона. Одиграо је укупно 1905 минута и 22 пута почео утакмицу, а његов тим је шампионат завршио на 11. позицији.

https://www.youtube.com/watch?v=qhVmPdnG66w

Швајцарска

Супер лига

Јанг Бојс – Вадуз 2:1

Милан Вилотић је пропустио овај сусрет, али је изабран у идеални тим сезоне по избору листа Блик заједно са још двојицом својих саиграча Ренатом Штефеном и Гијомом Оароом. Иако је због повреде пропустио први део сезоне, Вилотић се у наставку вратио у великом стилу и допринео великој серији Јанг Бојса од 13 утакмица без пораза којом су стигли до другог места и квалификација за Лигу шампиона. Некадашњи дефанзивац црвено-белих је свих 20 одиграних утакмица почео у стартној постави и за 1768 минута у игри постигао четири гола уз четири жута картона у Супер лиги Швајцарске ове сезоне.

Арау – Тун 3:2

Арау је на крају забележио пирову победу, јер су првенство завршили на последњем месту и испали из лиге, а Огњен Мудрински ни на овом мечу није био у протоколу. Није био по укусу тренера Арауа, па је ове сезоне одиграо 12 утакмица (четири од почетка) и за само 345 минута није могао да дође до изражаја, па није ни постигао гол.

Мађарска

НБ 1

Хонвед – Папа 2:0

Милан Богуновић није играо у последњем колу за госте, који су сезону завршили на последњем месту и испали из лиге. Дефанзивац Папе је ове сезоне одиграо 27 лигашких мечева (26 у стартној постави) и за 2334 минута зарадио шест јавних опомена.

Диошђер – МТК 1:0

Драган Вукмир није играо за МТК у последњем колу, али је ове сезоне био стандардан у тиму одигравши 27 утакмица од старта у којима је зарадио и 10 жутих картона за 2376 минута у игри. Његов тим је заузео треће место и изборио се за пласман у квалификације за Лигу Европе.

Дебрецин – Ђер 5:0

Никола Трајковић није играо за Ђер у дебаклу на гостовању у Дебрецину. Искусни везиста је ове сезоне на осам мечева улазио са клупе и добио два жута картона за 166 минута на терену, а Ђер је заузео осмо место.

Белорусија

Премијер лига

БАТЕ – Минск 1:0

Михаил Гордејчук је донео тријумф домаћем саставу голом у 74. минуту, а Филип Младеновић је одиграо свих 90 минута за шампиона Белорусије, који води на табели после осмог кола са 20 бодова.

Динамо Минск – Нафтан 2:1

Немања Николић је пропустио сусрет 8. кола, али су његови саиграчи наставили пробој ка врху, па су ова три бода стигли до трећег места на табели.

Казахстан

Премијер лига

Жетису – Окжетпес 0:1

Гости су однели три бода голом Луке Ротковића у 30. минуту, а доскорашњи нападач Црвене звезде, Ђорђе Деспотовић, ушао је у игру од 36. минута уместо Гедиминаса Вичиуса. Жетису је и даље претпоследњи на табели после 14. кола.

Астана – Атирау 0:0

Милош Трифуновић је још једном одгледао са клупе утакмицу свог Атирауа. Најбољи стрелац из прошле сезоне није у првом плану код тренера Владимира Никитенка, па остаје да се види да ли ће тако остати и у наредном периоду. За Астану није играо Немања Максимовић, који се са Омладинском репрезентацијом Србије припрема за Светско првенство на Новом Зеланду.

Азербејџан

Премијер лига

Нефчи – АЗАЛ 1:1

Саша Стаменковић је у последњем колу био на клупи, а његов Нефчи је сезону завршио на четвртој позицији. “Стамени“ ове сезоне није био стандардан на голу. Бранио је на 12 утакмица и зарадио два жута картона.

Хазар Ланкаран – Симурк 0:0

Марко Станојевић није играо на гостовању против Хазара, а Симурк је шампионат окончао на петој позицији. Некадашњи омладинац црвено-белих пружио је добре игре у дресу Симурка ове сезоне и на 27 утакмица (24 у стартној постави) постигао пет голова уз пет жутих картона.

Украјина

Премијер лига

Зорја – Ворскла 1:1

Јован Маркоски је ушао у игру за Ворсклу од 88. минута уместо Турсунова, а његов клуб је заузео пето место и изборио пласман у Лигу Европе. Искусни везиста је ове сезоне одиграо 14 мечева за Ворсклу (пет у стартној постави) и за 382 минута зарадио два жута картона.

Черноморец – Металист одложено

Јован Крнета је био стандардан у дефанзивној линији Черномореца од доласка из Црвене звезде. Одиграо је 11 утакмица (све од почетка) и за 940 минута добио два жута картона, а његов клуб је заузео 11. позицију на табели.

Србија

Српска лига – Београд

Телеоптик – Земун 2:2

Земунци су још раније обезбедили пласман у други ранг такмичења, па је голгетер Душан Ђокић одмарао, а Миланко Рашковић је ушао у игру од 65. минута.

Зона Дрина

Златар – Златибор 0:2

Искусни Владимир Мудринић је још једном био играч утакмице постигавши водећи гол за Златибор ефектним ударцем са око 25 метара у доњи угао, па је његов тим на деоби другог места после 28. кола.

БиХ

Премијер лига

Сарајево – Слобода Тузла 3:1

Сарајлије су победом против Слободе освојиле шампионску титулу са три бода испред Жељезничара, а на терену су били Иван Татомировић и Милош Стојчев. Некадашњи чланови млађих категорија црвено-белих били су стандардни чланови новог првака Премијер лиге. Татомировић је одиграо 27 утакмица (све као стартер), док је Стојчев на 28 мечева (23 од почетка) постигао и три гола.

Олимпик Сарајево – Радник Бијељина 2:3

Јадранко Богичевић није играо за Олимпик у последњем колу, али је ове сезоне био стандардан са 24 одигране утакмице у стартној постави уз један погодак и четири жута картона за 2147 минута на терену.

Хрватска

1. ХНЛ

Осијек – Славен 3:2

Осијечани су у самом финишу голом са беле тачке стигли до осмог места опстанка у лиги, док је тим из Копривнице врло добру сезону завршио на шестој позицији. У екипама није било некадашњих играча Звезде. Драгомир Вукобратовић је од доласка у Осијек одиграо осам лигашких утакмица (пет у стартних 11) и за 508 минута добио један жути картон, док је Марко Мирић имао одличну сезону у дресу Славена. Одиграо је 30 мечева и са 10 постигнутих голова био први стрелац клуба, а осми у шампионату. На 24 сусрета је почео меч у стартној постави, забележио 2032 одиграна минута и добио три жута картона.

Динамо – Ријека 4:0

Ријека је убедљивим поразом на Максимиру завршила сезону, а Марко Вешовић је играо за госте са Кантриде до 83. минута. Ријека је заузела друго место и играће у квалификацијама за Лигу Европе, а Вешовић је на 17 утакмица (осам у стартној постави) постигао један гол.

Кина

КСЛ

Тјанђин – Гвангжу 2:0

Ернан Баркос је после краће паузе поново био стрелац за Тјанђин. У 43. минуту довео је свој тим у вођство и тако трасирао пут ка победи за скок Тјанђина до шестог места. Баркос је са шест голова тренутно пети стрелац лиге.

https://www.youtube.com/watch?v=yCny2MJ1aG8

Лига 1

Хебеи – Ћингдао 3:1

Ненад Милијаш је наставио да тресе мреже у кинеској другој лиги. Овога пута је постигао гол из једанаестерца у 45. минуту, а у 73. минуту добио је и жути картон. Био је то осми погодак Милијаша у сезони, по чему је тренутно други стрелац лиге, а екипа Радомира Антића има само бод мање од три клуба који деле водећу позицију.

https://youtu.be/ESjf46B6Sls

Ћингдао Хаиниу – Неи Монгол Жонђу 1:0

Ђорђе Ракић је донео тријумф свом клубу голом у 72. минуту за скок на девето место после 11. кола са 13 освојених бодова.

Јужна Кореја

К – Лига Класик

Сеул – Улсан 0:0

Филип Касалица је играо за Улсан до 85. минута, док је на клупи Сеула остао Маурисио Молина. Улсан држи седмо, а Сеул 10. место на табели после 13. кола.

Јапан

Џеј лига

Шимицу – Кавасаки 5:2

Хидеки Ишиге и Питер Утака су постигли по два гола, па је екипа Шимицуа, за коју је цео меч одиграо Дејан Јаковић, прекинула низ од два пораза у првенству.

Џеј 2 лига

Омија Ардија – Ависпа Фукуока 2:0

Омија је у надокнади времена стигла до нова три бода и тренутно држи чело табеле у другом рангу. Најпре је Шинтаро Шимицу у 91. минуту постигао водећи гол, а Драган Мрђа је три минута касније оверио тријумф својим шестим поготком у сезони.

https://www.youtube.com/watch?v=77pje18PiKo

Теспакусацу – Џеф Јунајтед 2:0

Тим из Чибе, за који је до 71. минута играо Нејц Печник, налази се у лошој форми, па је другим узастопним поразом склизнуо на четврто место. Печников саиграч Такајуки Сузуки није улазио са клупе, а оба гола за домаћи састав постигао је Атару Есака.

Кјото Санга – Роасо Кумамото 2:1

Милош Бајалица је одиграо целу утакмицу за Кјото уз жути картон у 93. минуту. Други узастопни тријумф његовом тиму донели су Јошијаки Комаи у 53. и Шуња Суганума у 65. минуту за скок на 16. позицију.

САД

МЛС – Западна конференција

Њујорк – Хјустон 1:1

Изједначење домаћем тиму донео је славни шпански нападач Давид Виља у 45 минуту из пенала, а Луис Гаридо је за Хјустон одиграо цео меч и добио жути картон у 54. минуту. Његов тим је тренутно на осмој позицији која не води у доигравање.

Повезане вести

Leave a Comment