Moja Crvena Zvezda
ВажноВатерполоЕвропска такмичењаИсторијаНајновије

Две године од освајања Лиге шампиона у ватерполу

Ватерполисти Црвене звезде постали су 1. јуна 2013. године у Београду прваци Европе победом у финалу Лиге шампиона против дубровачког Југа резултатом 8:7. Црвено-бели су направили подвиг, који је мало ко могао да очекује, јер им је то био први наступ у најелитнијем клупском такмичењу у историји клуба (сезону раније су играли у квалификацијама).

Амбициозна управа на челу са председником клуба Виктором Јеленићем и директором Игором Милојевићем уз помоћ пријатеља решила је да у лето 2012. године направи респектабилан тим који би Звезди донео титулу у Србији. У клуб су као појачања стигли асови светског ватерпола и репрезентативци Андрија Прлаиновић, Душко Пијетловић, Денис Шефик и Никола Рађен, као и талентовани Борис Вапенски. Међутим, појавио се и тек основани Раднички из Крагујевца, који је направио подједнако снажан тим, па су црвено-бели имали јаку конкуренцију у домаћим оквирима. Почетак такмичења у Лиги шампиона није ни у сновима наговештавао да ће Звезда на крају постати владар Старог континента. У Београду је Југ из Дубровника славио са 10:6 у оквиру првог кола групе Б, ипак почетни пораз није поколебао ватерполисте црвено-белих. Како је сезона одмицала екипа је била све боља и уигранија. Иако су се појавили финансијски проблеми на половини сезоне, сви до једног су одлучили да остану у клубу и боре се као лавови за црвено-беле боје. Заузели су друго место у групи са пет победа и три пораза, касније у осмини финала срушили мађарски Егер, а у четвртфиналу и Сегед и пласирали се на завршни турнир, чију је организацију добио управо Београд. То је била велика предност Звезде, па су у полуфиналу срушили шпанску Барселонету и стигли на корак од несвакидашњег успеха, јер Звезда у ватерполу није имала трофејну историју као у осталим спортовима.

zzzzzzzzzzz1383790_334268430043402_1431698706_n

У финалу пуне трибине Делија, велика подршка и снажан противник, који је у групној фази два пута савладао изабранике Дејана Савића. Блистао је Звездин чувар мреже Денис Шефик, који је бранио немогуће шутеве ватерполистима хрватског клуба. Звезда је поготком Пијетловића на асистенцију Аврамовића стигла до вођства од 5:3. Mеђутим Југ је преокренуо погоцима Бошковића, Добуда и Јановића на 6:5. Ипак, и трећа деоница је као и претходне две завршена нерешеним резултатом, јер је Виктор Рашовић матирао Бијача у последњем нападу. Борис Вапенски је на почетку последњег периода игре донео Звезди вођство од 7:6. Трибине су прокључале, Звезда је била близу великог подвига, али је Југ изједначио преко Михе Бошковића на три минута пре краја. Већ у наредном нападу Марко Аврамовић шаље лопту у мрежу за 8:7 и испоставиће се постиже погодак за освајање титуле, јер до краја играчи Југа нису успели да пошаљу лопту иза леђа Звездине хоботнице Дениса Шефика. Остаће у сећању и тајм-аут, који је у одлучујућим тренуцима затражио тренер Црвене звезде Дејан Савић, који је играчима рекао: “Ништа, само да се мало одморите“. Ватерполисти Југа су покушавали да постигну гол, али без успеха. Против црвено-белих, који су победници у души, нису могли да дођу до изражаја у гротлу отвореног базена на Бањици, иако су били први фаворити за освајање пехара. Трофеј је завршио у рукама великог Звездаша и капитена екипе, Андрије Прлаиновића, који је проглашен и за најбољег играча финалног турнира. Велика радост уследила је до дубоко у ноћ. Навијачи су прослављали титулу шампиона Европе на Тргу републике. Бакљада и песма присталица црвено-белих боја орила се градом, а затим су се навијачи придружили играчима у кафани и прослави великог успеха није било краја.

zzzzzzzzzzzztitula-prvaka-evrope

Финале Лиге шампиона 2013.

Црвена звезда – Југ  8:7 (2:2, 1:1, 3:3, 2:1)

Београд, 1. јун 2013. године – Базен: Бањица. Гледалаца: 5000. Судије: Капути (Италија), Ставридис (Грчка). Играч више: Црвена звезда 8 (5), Југ 7 (2). Два играча више: Југ 1 (1).

Црвена звезда: Денис Шефик (14 одбрана), Страхиња Рашовић 1, Никола Рађен 1, Петар Ивошевић, Михајло Милићевић, Душко Пијетловић 2, Марко Аврамовић 1, Виктор Рашовић 1, Сава Ранђеловић, Борис Вапенски 1, Андрија Прлаиновић 1, Ненад Стојчић, Марко Драксимовић. Тренер: Дејан Савић.

Југ: Марко Бијач (5 одбрана), Тихомил Врањеш, Михо Бошковић 2, Никола Јановић 3, Маро Јоковић 1, Ентони Азеведо, Паво Марковић, Андро Бушље, Франо Карач, Никша Добуд 1, Александар Ивовић, Марко Мацан, Борис Павловић. Тренер: Веселин Ђухо.

zzzzzzzzzz971746_287447731392139_7685747_n

Звездин пут до европског трона

Група Б

Црвена звезда – Југ 6:10, Црвена звезда – Кројцлинген 26:7, Црвена звезда – Монпеље 10:8, Олимпијакос – Црвена звезда 9:8, Црвена звезда – Олимпијакос 11:9, Монпеље – Црвена звезда 8:16, Кројцлинген – Црвена звезда 12:24, Југ – Црвена звезда 10:5. Укупно: 2. место у групи, пет победа и три пораза, гол разлика 106:73 и 15 освојених бодова.

Осмина финала

Црвена звезда – Егер 13:6, Егер – Црвена звезда 8:8

Четвртфинале

Сегед – Црвена звезда 5:7, Црвена звезда – Сегед 10:11

Полуфинале

Црвена звезда – Барселонета 9:5

Финале

Црвена звезда – Југ 8:7

У освајању титуле шампиона Европе учествовало је 14 ватерполиста Црвене звезде: Денис Шефик (голман),Страхиња Рашовић (22 гола), Никола Рађен (осам голова),Петар Ивошевић (пет голова), Михајло Милићевић (три гола), Душко Пијетловић (18 голова), Марко Аврамовић (девет голова), Виктор Рашовић (17 голова), Сава Ранђеловић (11 голова), Борис Вапенски (26 голова), Андрија Прлаиновић (33 гола), Никола Ешкерт (један гол), Марко Драксимовић (голман) и Ненад Стојчић (осам голова). Чланови тима су током сезоне били и Драгослав Савић, Душан Балаћ и Душан Томић, али они нису играли у Лиги шампиона. Тренер: Дејан Савић, помоћни тренер: Ристо Маљковић, председник клуба: Виктор Јеленић, директор клуба: Игор Милојевић, генерални секретар: Горан Јездић.

У незаборавној сезони 2012/2013 освојена су сва три такмичења у којима је клуб учествовао: Првенство Србије, Куп Србије и Лига шампиона, а мајсторије Звездиних људина ће се још дуго препричавати, јер је ова генерација играча направила Звезду великим клубом у светским ватерполо оквирима, донела Спортском друштву нову титулу првака Европе, коју су раније освајале кошаркашице 1979. године у Ла Коруњи, атлетичари 1989. године у Београду, фудбалери 1991. у Барију и каратисти у Прагу 1997. и у Софији 1998. године.

Повезане вести

Leave a Comment