Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Голови Боре Костића за победу у опроштајном 38. вечитом дербију

На данашњи дан 1966. године одигран је 38. вечити дерби који је са два поготка решио Звездин бомбардер Боривоје Костић за победу Црвене звезде против Партизана резултатом 2:1.

Београдски ривали у овој сезони нису озбиљно конкурисали за титулу, али то није спречило публику да у великом броју испуни стадион Црвене звезде. Званично је било присутно 55.000 гледалаца, а по неким изворима и 70.000 људи. Оба тима су имала своје прилике и периоде добре игре, а до предности су први стигли црно-бели када је Бечејац избио испред искусног чувара мреже домаћег тима Србољуба Кривокуће и пласирао лопту у леви угао.

Није дуго потрајала радост Партизанових играча, јер је Бора Костић у 43. минуту снажним ударцем послао лопту у десну небрањену страну мреже за изједначење. Резултатом 1:1 завршено је прво полувреме, а буран наставак донео је сјајну шансу за Звезду, али је ударац Џајића одбранио Ћурковић из непосредне близине.

zzzzzzzzzzzzzbora-kostic

Убрзо је гостујући састав остао са играчем мање после искључења Михајловића, што је Звезда искористила и поготком Боре Костића стигла до вођства од 2:1. Звездина десетка је затресла мрежу Ивана Ћурковића главом. Био је то његов последњи, девети гол у првенственим вечитим дербијима, по чему је Звездин рекордер уз Драгана Џајића. Након овог Костићевог поготка Партизан је остао са девет играча на терену, јер је искључен и нервозни Велибор Васовић. Црвено-бели су мирно привели утакмицу крају и стигли до још једног тријумфа у дербију.

zzzzzzzzzzzzUntitled-9

38. вечити дерби, 28. коло шампионата Југославије 1965/66.

Црвена звезда – Партизан 2:1 (1:1)

Београд – 5. јун 1966. године. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 55.000. Судија: Бајић. Искључења: Михајловић и Васовић (Партизан). Стрелци: Костић у 43. и 84. минуту за Црвену звезду, а Бечејац у 37. за Партизан.

Црвена звезда: Кривокућа, Дурковић, Јевтић, Шкрбић, Чоп, Бекић, Алексић, Шекуларац, Милошевић, Костић, Џајић.

Партизан: Ћурковић, Вукелић, Јусуфи, Б. Ђорђевић, Љ. Михајловић, Васовић, Бајић, Хасанагић, Бечејац, Давидовић (С. Петровић), Пирмајер.

Фантастични голгетер Црвене звезде Бора Костић је и у својој 36. години био први стрелац клуба са 14 голова у првенству, а сезона 1965/66 била је његова последња у црвено-белом дресу, који је са великим успехом носио од 1951. године, са кратким прекидом почетком шездесетих, када је играо у Италији за Ланероси из Вићенце. Прву титулу првака у историји клуба те сезоне освојила је новосадска Војводина са осам бодова испред загребачког Динама. Црвена звезда је заузела пето место, док је Партизан био на 11. позицији када се спустила завеса на још један шампионат.

https://www.youtube.com/watch?v=dJMYnMKfte0

Повезане вести

Leave a Comment