Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Тријумф у 16. вечитом дербију од 4:1 и златни пехар У НУ-а за црвено-беле

На данашњи дан одигран је 16. првенствени вечити дерби у коме су фудбалери Црвене звезде савладали Партизан резултатом 4:1. Сусрет је био специфичан по атрактивним головима и пехару од чистог злата који је победнику наменио премијер Бурманске уније У НУ.

Фудбалери оба тима имали су велики мотив да поред два бода, тријумфа над највећим ривалом и престижа у финишу сезоне подигну и трофеј од чистог злата, који је високи гост наменио победнику у свечарској атмосфери пред чак 55.000 гледалаца на стадиону ЈНА.

Црно-бели су боље почели сусрет и градили опасне нападе преко свог ударног трија фудбалских зналаца Милутиновића, Зебеца и Чајковског. Круна такве игре био је и водећи погодак који је у 14. минуту постигао Првослав “Боба“ Михајловић. Додатни проблем за Црвену звезду била је повреда десног бека Бранка Станковића у 17. минуту, због које је практично до краја меча статирао на десном крилу, јер тада још увек нису биле дозвољене измене, али је “Амбасадор“ и у таквом стању уз Цокића, Митића, Миљанића и Зековића био један од најбољих на терену, што довољно говори о његовом ратничком карактеру.

Ипак, Звездиној екипи није требало много времена да се прибере и заигра у препознатљивом стилу. У размаку од само пет минута црвено-бели постижу два поготка и праве преокрет за вођство од 2:1. Играо се 27. минут, Партизан је био у нападу, када се лопте изненада докопао Јован Цокић. Док су се црно-бели враћали у одбрану и покушавали дa затворе прилазе свом голу, нападач Црвене звезде је стигао на неких 25 метара од противничког гола и изненада се одлучио на ударац, који ни голман Бјелојевић није очекивао. Био је то фантастичан погодак који је завршио у горњем десном углу мреже за 1:1.

zzzzzzzzzzzzpz55bi

Партизан се још није освестио од примљеног гола, а невероватни Цокић је у 32. минуту готово репризирао ситуацију као код изједначујућег поготка. Поново је стигао до лопте и на запрепашћење навијача поново се одлучио на ударац са 25 метара. Још један разорни шут и Бјелојевић је поново био савладан, само што је лопта овај пут завршила у горњем левом углу.

Тако нешто се ретко виђа у фудбалу, а фантастични голови које је постигао Цокић били су довољни да већ тада постане јунак 16. вечитог дербија. Један Звездин навијач је на Западној трибини у тренутку заноса и одушевљења довикнуо пријатељима из противничког табора: “Малопре су телефонирали из Винче… Питају да л’ могу да користе ова два Јовина шута у мирнодопске сврхе!“

Фудбалери црно-белих су, разумљиво, били потпуно изгубљени после оваквог преокрета, тако да је полувреме стигло у прави час за њих, јер су у наставку још жешће кренули у намери да узврате ударац после Цокићевих пројектила. Двадесетак минута су црно-бели имали теренску иницијативу предвођени Зебецом, Чајковским и Милутиновићем, који је демонстрирао изванредну технику и вештим дриблинзима уносио пометњу у Звездину одбрану, која се ипак одбранила. Миљан Зековић је пружио сјајну партију, једну од најбољих у каријери. Поред њега није било пролаза за противничке играче, а истакао се и Миљан Миљанић, који је такође добио високе оцене за беспрекорну игру.

Средином другог дела црвено-бели су успоставили теренску равнотежу. Кикс Бруна Белина одмах је искористио Иван Топлак и Звезда је од 78. минута повела са 3:1.  Меч је већ био одлучен, а тачку на “и“ ставио је капитен Црвене звезде Рајко Митић. Легендарни ас и прва Звездина звезда најпре се мало поигравао са одбраном ривала, а затим снажним и прецизним ударцем из колена са ивице шеснаестерца погодио доњи угао Бјелојевићеве мреже за коначних 4:1.

zzzzzzzzzzzzV1vlnSv

16. вечити дерби, 24. коло првенства Југославије 1954/55.

Партизан – Црвена звезда 1:4 (1:2)

Београд – 8. јун 1955. године. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 55.000. Судија: Марковић. Стрелци: Михајловић у 14. за Партизан, а Цокић у 27. и 32, Топлак у 78. и Митић у 88. минуту за Црвену звезду.

Партизан: Бјелојевић, Белин, Чолић, Чајковски, Зебец, Пајевић, Михајловић, Милутиновић, Валок, Борозан, Херцег.

Црвена звезда: Гајић, Станковић, Зековић, Поповић, Нешовић, Миљанић, Митић, Цокић, Топлак, Живановић, Костић.

До краја шампионата Звезда је одиграла још две утакмице у којима је савладала Загреб на гостовању са 4:2 и у последњем колу изгубила код куће од Сарајева (1:3) у не толико битном сусрету, па је на крају заузела четврто место са пет бодова мање од првопласираног Хајдука. Партизан је био пети са три бода мање од црвено-белих. Миљан Зековић је био најстандарднији у екипи и једини је одиграо свих 26 лигашких мечева, док је Иван Топлак са 14 погодака био најбољи стрелац Црвене звезде.

Повезане вести

Leave a Comment