Moja Crvena Zvezda
ВажноДруги пишуЕвропска такмичењаКлупска дешавањаКошаркаНајновијеРегионална лигаРепрезентација

Драган Ђилас: Клубови напуштају АБА лигу!

Председник Кошаркашког савеза Србије, Драган Ђилас, наговестио је да ће српски клубови напустити АБА лигу, да је савез приморан да изабере пут са мање консеквенци, као и да је циљ стварање нове Јадранске лиге, односно, да Црвеној звезди нико нема права да одузме изборено на паркету. Интервјуу за Mozzart Sport преносимо у целости.

Због неразумевања од стране ФИБА дошли смо у ситуацију да изаберемо пут са што мање негативних консеквенци. Клубови су спремни да учине све како би спречили да кошаркашка репрезентација Србије буде суспендована са Евробаскета, а то значи само једно„, рекао је Ђилас, који је на питање новинара Mozzart Sport да ли то значи излазак из АБА лиге одговорио:

– Да, наравно.

Састанак челника Кошаркашког савеза Србије и клубова заказан је за среду у 13 часова када би одлука требало да постане званична. Подсетимо, ФИБА је савезима дала крајњи рок да се изјасне до 18. јуна, за када је заказана седница Извршног комитета ФИБА у Женеви. Ако до тада Светка кућа кошарке не добије адекватан одговор, уследиће радикални потези.

Време је да донесемо коначну одлуку, на основу свих папира који су нам на располагању. Данас поподне на нашу адресу требало би да стигне још један допис, тачније последње упозорење ФИБА. Клубови ће тада морати да се изјасне коначно по питању учешћа у АБА лиги, а ја сам сигуран да ће се поштовати договор који смо имали од раније, а то је да се учини све како би се заштитила српска кошаркашка репрезентација, што ја јако поштујем. ФИБА у свом статуту не признаје Јадранску лигу, а искрено овакав однос нисам очекивао.

НОВА ЈАДРАНСКА ЛИГА ЈЕ НЕШТО ЧЕМУ СВИ ТЕЖИМО!

Одлазак из Лиге коју су 2001. године формирала приватна лица – Радован Лорбек, Роман Лисац, Змаго Сагадин, Јосип Билић, Божо Миличевић, Данко Радић је известан. Али, резервни план већ постоји.

– Треба да постоји регионална лига и то је оно за шта се и ми залажемо. Дакле, лига од 12 клубова, само са територије бивше Југославије, клубови би били једини власници, а савези би ту били да асистирају у техничком и сваком другом смислу. Као што то чинимо за Кошаркашку лигу Србије. Клубови би се за све питали, ко ће радити у њој, ко неће, а савези би служили као испомоћ.

Колико је то изводљиво у овом тренутку?

Зашто не би било изводљиво? Тако функционише и Евролига, без икаквих проблема, кратко је прокоментарисао председник КСС.

zzzz11179961_10152732584095952_6844394957020333718_nУ међувремену Евролига је реаговала званичним дописом у којем се истиче да би свако иступање из лиге која даје проходност у Европу уједно значила и губитак места у истом. Дакле, Црвена звезда би по том основу могла да остане без места у Евролиги? Ђилас не дели такво мишљење.

Не могу да коментаришем ову тему, али оно што могу да кажем индиректно јесте да Црвеној звезди нико нема право да одузме оно што је резултатима и на паркету остварила.

Ђилас је за крај истакао и да дели мишљење селектора Александра Ђорђевића да Србија неће бити избачена са Евробаскета 2015 и да чврсто верује у то „ако савез уради све што се од њега и тражи“.

Повезане вести

1 comment

pera јун 9, 2015 at 18:39

Ko je bre ovaj da u ime klubova daje izjave.

Reply

Leave a Comment