Moja Crvena Zvezda
FeaturedВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

О Звездиним (потенцијалним) ривалима у квалификацијама за ЛЕ

Црвена звезда је добила своје ривале у квалификацијама за Лигу Европе. То је, у првом колу казахстански Каират, а у другом победник двомеча Алашкерт – Ст.Џонстон. Упознаћемо вас кратко са овим екипама.

КАИРАТ

Са представником Казахстана, Црвена звезда се састала у сезони 2002/03 у оквиру квалификација за Куп Уефа, и славила је укупним резултатом 5:0. Каират је основан 1954. године и домаћин је на стадиону који прима 24.000 људи. Претходне сезоне, Каират је завршио на трећем месту казахстанске прве лиге. Шест пута су освајали Куп Казахстана (последњи претходне сезоне), а само четири пута су играли европска такмичења. Каирату ће ово бити 12. евро-меч од осамостаљења Казахстана, од тога је четири против Црвене звезде. У сезони 2014/15 су први пут прошли прво коло квалификација, избацивши албански Кукеши. У другом колу испали од данског Есбјерга. Некадашњи тренер Каирата је био и Златко Крмпотић, у сезони 2001/02. Данас их тренира Владимир Вајс, који је као селектор Словачке одвео своју земљу на Мундијал. Најбољи играч Каирата је Гоху, нападач из Обале Слоноваче, играо у Турској, Швајцарској, Русији. Постигао је 29 голова на 28 утакмица за Каират.

АЛАШКЕРТ

Јермени су основани 1990. године. Имали су проблема, па је клуб гашен и поново осниван у протеклих петнаестак година. Дефинитиван нестанак са спортске сцене десио им се 2000. године. Након једанаест година паузе, клуб се активира у сезони 2012/13. и пласира се у прву лигу Јерменије, у којој завршава на осмој позицији у сезони 2013/14. Тим чине углавном домаћи фудбалери.

СЕНТ ЏОНСТОН

Шкоти су клуб богате традиције, основан давне 1884. године. У Европи су играли само два пута за 128 година постојања, да би од почетка ове деценије забележили четири учешћа, сваки пут у Лиги Европе. Пре две сезоне избацили су Розенборг, па испали од Минска, да би претходне били бољи од Луцерна, а онда поражени од трнавског Спартака. Тим сачињавају углавном Шкоти и два Ирца. Освајали су ниже рангове шкотског фудбала, Куп те земље прошле године, а тренутно су четврта екипа лиге. Стадион прима нешто више од 10 000 гледалаца.

Повезане вести

Leave a Comment