Moja Crvena Zvezda
ВажноКлупска дешавањаКошаркаНајновије

Звездана је ЗВЕЗДАШ са бројем 1

У време када КК Црвена звезда обнавља своје чланство било је немогуће не сетити се оног који је још давне 1945. године задужио чланску карту са бројем 1. Наравно, реч је о легендарном Небојши Поповићу. Визионару, једном од утемељивача не само Црвене звезде, већ и кошарке на овим просторима.

Човек који је у Звезди био све и који је за Звезду радио све. Осим што је био више него успешан играч и тренер, Поповић је био права покретачка снага црвено-белих. Својим рукама градио је терене и трибине на Малом Калемегдану, изборио се и за клупске просторије, а обављао је и улогу модерних спортских директора, маркетинг и ПР менаџера и то на најбољи могући начин. Јер, за место на трибинама се убрзо од оснивања Звезде и покретања „новог“ спорта тражила карта више, Звездини кошаркаши учили су од најбољих иностраних тренера, играли су међународне мечеве, путовали на турнеје по иностранству и имали су најбољу могућу спортску опрему која је у то време била права реткост.

Небојша Поповић отишао је у легенду 20. октобра 2001. године, а његова дела и оно што је иза њега остало не дозвољавају нам да га заборавимо.  И зато, на новом почетку када је чланство у КК Црвена звезда у питању на Калишу смо желели да угостимо његову ћерку. Звездана Поповић је специјално за ову прилику допутовала из Словеније. На Калиш није дошла празних руку. Са собом је понела антиквитет који има непроцењиву вредност – чланску карту КК Црвене звезда са бројем 1.

Књижица тамно браон боје налик старим личним картама, са грбом Црвене звезде попут значке на предњој страни. А унутра, слика Небојше Поповића, његов потпис, датум учлањења – 6. јун 1945. године и довољно места за такозване маркице којима се означава да је плаћена чланарина…

zzzzzzzzzz30062015-zvezdana-2

Звездану је у клупским просторијама дочекао председник клуба – Небојша Човић. Срдачан сусрет који је почео разговором о теми која се сама по себи наметнула … Наравно, о Небојши Поповићу:

Са Небојшом сам нешто и радио деведесетих година као градоначелник али и у Кошаркашком савезу тадашње Југославије. Знам какву је енергију носио и како је увек имао визију, планирао је бар пет корака унапред. Наша је жеља да се стално присећамо нечега из наше историје и на то како смо настали. Јер, не мислимо да без тога можемо да идемо напред. Зато нам је између осталог и идеја да овај наш цео комплекс на Малом Калемегдану понесе име по Небојши Поповићу. То ћемо урадити чим се заврше све активности око снимања серије – рекао је Човић и потом са поносом истакао:

Пошто смо покренули акцију поновног чланства у КК Црвена звезда, сматрамо да је јако важно да ову стару чланску карту број 1 освежимо и да ову нову чланску карту Зездаш са бројем 1 сада Ви госпођо Звездана, у име Вашег оца и комплетне породице, примите од мене…

Видно усхићена Звездана Поповић се захвалила кратко је застала погледала ка небу и прокоментарисала:

Тата ево и ја имам број 1… Захваљујем Вам се у име породице и надам се да ће бити још много, много чланских карата јер то је Звездина породица која треба да буде све већа и све бројнија и да што је најважније финансијски помогне клубу. Мислим да је ово заиста лепа идеја и надам се да ће уродити плодом.

На констатацију да је чланска карта са бројем 1 у правим рукама, госпођа Поповић каже:

Јесте, у рукама Звездане, која је и добила име по Звезди, али у сваком случају велика почаст мом оцу који је и сам имао чланску карту број 1. За мене и за њега, који надам се и даље игра небеску кошарку, све ово би вероватно представљало велику радост и задовољство.

Поновни долазак на Мали Калемегдан Звездани Поповић пробудио је емоције:

Веома је тешко не бити емотиван, јер сам баш ту на Калишу буквално проходала. Дружила сам се са генерацијама кошаркаша,  па сам долазила лети да шутирам и тренирам са њима. То је за мене Београд, сад кад не живим у Србији, за мене је Калиш срце мог детињства и моје породице која је била потпуно кошаркашка… Калемегдан је моје детињство.

На питање како као навијач реагује на велике успехе Црвене звезде и чак три трофеја која су освојена ове сезоне Звездана је рекла:

Замислила сам тату како би он одреааговао. Вероватно би то било у стилу: „Па баш сам се начекао да дође до тога“. У сваком случају је то велики успех, за мене је то заиста право чудо шта су постигли тренери, играчи и цео клуб овом реорганизацијом. Надам се да ће ова чланска карта и нов начин финансирања или подршке клубу од стране навијача и чланова Звездине породице допринети даљим успесима Црвене звезде.

Звездана се вратила у Словенију. Са собом је понела Звездаш чланску карту коју ће кроз лојалти програм и тамо моћи да користи. Понела је и нове успомене са Калиша, али и сазнање да сећање на њеног оца у клубу који је створио и коме је дао душу не бледи.

Повезане вести

Leave a Comment