Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеБорисВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Звезда јури титулу у новој Суперлиги, без Јелена, са новим системом и лоптом! Повратак бивших Звездаша у српски фудбал!

Нова сезона фудбалске Суперлиге Србије званично почиње у петак у Чачку, утакмицом Борац – Раднички Ниш, и у Хумској, Партизан – Металац, након промене термина, али за Црвену звезду почиње у недељу од 17 часова против ОФК Београда. Јелен, односно Апатинска пивара више није спонзор, а играће се и по новом систему. Новина је и да почиње три недеље раније него иначе. Такође, велики број бивших фудбалера Црвене звезде, углавном из сезоне 2009/10, вратили су се на српске терене.

Да ли ће бити „нова“ на стари начин, видећемо. Свакако сви гаје сумње, јер једном када слажеш, сваки наредни пут крећеш са тог положаја, а Фудбалски савез Србије ни стотину промила наде не улива. Нова лаж је везана за рефлекторе. Играће се и са новом лоптом, али на старим теренима. Ако је лопта била проблем, играће се са оном са којом се игра у холандској Eredivisie, белгијској Jupiler и данској лиги, па ћемо проверити да ли се Select котрља „како ваља“. Почећемо са новим системом, а затим и кратким освртом на екипе које ће учествовати у новој сезони и пратећим актуелностима.

„Нови систем такмичења“

Од ове сезоне, видећемо колико дуго, Суперлига ће се играти по новом систему. Након шест година паузе, систем такмичења је поново промењен и биће нека слична варијација претходна два. Уз стандардни лигашки систем од 30.кола, додат је плеј-оф и плеј-аут део. После 30 одиграних утакмица без подела на по 15.кола, после 15 одиграних утакмица одмах се наставља даље, табела ће се поделити на два дела – првих 8 екипа ће ићи у плеј-оф, других 8 у плеј-аут.

У плеј-офу екипе од 1-8.места ће се борити за титулу шампиона и излазак у европска такмичења. Освојени бодови после 30.кола поделиће се на пола, а одиграће се једнокружно још 7.кола, после којих ћемо сазнати шампиона државе. При подели бодова, увек се заокружује на већи број, а распоред у плеј- офу према тренутним информацијама јесте да први на табели игра код куће против другог, четвртог, шестом и осмог, а гостује трећепласираном, петопласираном и седмопласираном на табели.

Исти принцип је и у плеј-ауту, само је разлика у амбицијама. Екипе од 8-16.места ће се борити за опстанак, а две последње пласиране екипе ће се преселити у нижи ранг. Освојени бодови после 30.кола поделиће се на пола, а одиграће се једнокружно још 7.кола, после којих ћемо сазнати ко је остао у Суперлиги, а које две екипе су испале у Прву лигу Србије.

Да ли се Звезда појачала и шта Звезда жели?

Црвена звезда је довела најзвучније тренерско име у региону, али чиме располаже је питање. Миодраг Гроф Божовић је испунио и своју и свачију жељу и коначно постао тренер Црвене звезде. Појачања су, као и сваке године, бомбастично најављивана. Аргентинац са хрватским пасошем Луис Ибањез, Израелац Идан Веред и Португалац Уго Виеира су уз Зорана Рендулића и Бразилца Матоса нови „становници“ Маракане. Александар Катаи је раскинуо уговор са Олимпијакосом, обавезао се Звезди и задужио број 10 после одласка Аврамовског, а Јововић је од априла ту, али суспендован до октобра. Стиче се утисак да је Звезда поново промашила позиције. Каират је у квалификацијама, одмах на старту лупио Звезди два тешка шамара, да ли је то довољно, нико не зна. А шта Звезда хоће и жели, то тек нико не зна. Рајковићев тренутни останак је највеће појачање, а са Јовановићем, Грујићем, Ристићем и Јовићем надамо се и окосница тима. Отишао је Дарко Лазовић у Ђенову, Дарко Лазић у Анжи, Босанчић у Кину, и доста играча на позајмицу, укључујући Аврамовског и Стефана Ђорђевића (ОФК Београд), Маринковића и Живковића (Спартак). Али, о Звездиним амбицијама и шансама у другом делу анализе.

Партизан брани титулу, а да ли се и како појачао да је одбрани просудиће сезона и зависиће од Црвене звезде, како ће и колико јако нападати. „Вечити ривал“ је довео најзвучније појачање у региону, тренутно, бугарског интернационалца, нападача Валерија Божинова. Њему ће у нападу друштво правити још једно познато име на овим просторима, бивши играч Црвене звезде, ОФК Београда и Војводине, Камерунац  Абубакар Оумару. Оумару је тако, вероватно, и једини фудбалер који је наступао за 4 највећа српска клуба. Као замена за Дринчића је дошао такође бивши члан Звездиног погона, али не и првог тима, неко ко је можда и одлучио шампиона прошле сезоне, Марко Јевтовић из Новог Пазара. А осим Дринчића, отишао је и Волков у Мехелен Саше Јанковића, као и Бранко Илић у Астану.

Освајач Купа, Чукарички, је свакако најстабилнији, а рекло би се да су се и највише појачали, јер су им остали сви играчи, за сада. Можда се чека резултат у Европи за распродају, како то бива. Браћа Срнић, Никола Стојиљковић, Обенг Реган, Станиша Мандић, Филип Стојковић и Рајко Брежанчић, заједно са капитеном Матићем и тренером Милојевићем, који већ четврту сезону предводи екипу, су остали на окупу. Дуго играју заједно, добро се познају, лепо играју. У прилог томе иде и да трећу сезону за редом игра исти штоперски тандем (Остојић-Пјасентин), и да је и одбрана са Стојковићем и Брежанчићем на окупу трећу сезону. Свакако треба напоменути и Петра Бојића, који је показао да је одличан потенцијал, можда и највећи у Србији. Од одлазака, најбитнији је Рендулићев долазак у Црвену звезду, а од долазака Јанковић из Грбља, који се истакао на мечевима против Домжала и Ранђеловић, који је дошао да замени Рендулића, појачање из Бугарске. У 1.колу квалификација су лако избацили словеначки Домжале, иако резултат то не говори, а у 2.колу играју против Габале из Азербејџана.

Војводина је увек мистерија. Иако увек има тим за врх, али Новосађани као да некад не желе да буду у врху. Несхватљиво је какав и тим и појединце су имали претходних сезона, али сем једног Купа, ништа. Мирко Иванић и капитен Мијат Гаћиновић су за сада ту, као и Панков. Звездина јурњава за обојицом је обустављена, нестало је бензина изгледа. Златни омладинац Срђан Бабић појачао је Реал Сосиједад, Вања Милинковић-Савић отишао у Манчестер Јунајтед, а отпушени су Тумбасевић, голман Јованић и Лука Луковић. У Нови Сад су стигли искусни голгетер Миљан Мрдаковић, талентовани Палочевић (ОФК Београд) и Зоћевић (Борац Чачак), дуо из Доњег Срема (Станисављевић и Лакићевић) и Огњен Ожеговић (Борац Чачак), између осталих. То је почело да даје резултате, јер је Војводина избацила МТК, а има за противника Спартакс из Јурмале у 2.колу квалификација за Лигу Европе.

Ова четири тима су кандидати за прва четири места, и кандидати за плеј-оф. Од осталих тимова, ОФК Београд је изменио тим, али и даље ће се ослањати на своје младе снаге. Тренер Ђурђевић је напустио клупу и отишао у национални савез Узбекистана, заменио га је Владимир Петровић Пижон. Златни омладинци Антонов (Грасхоперс) и Здјелар (вратио се у Олимпијакос) су напустили Стару Карабурму, као и Јанковић (вратио се у Олимпијакос) и поменути Палочевић (Војводина). Последњих дана ОФК Београд се појачао. Трилинг Звездиних играча је стигао на Карабурму, два садашња, један бивши капитен –  Аврамовски и Стефан Ђорђевић на позајмицу, а Никола Микић је стигао из турске Манисе. На Карабурми су за сада и Богдан Планић, Дејан Дражић, златни омладинац Милан Гајић и голман Чупић. Нови Пазар је напустио тренер Милорад Косановић, заменио га је Петар Курчубић. Ненад Лалатовић је нови тренер Борца из Чачка, Јагодина је изменила скоро цео тим, Рад је напустило неколико стандардних играча. После једногодишње паузе у елиту се вратио Јавор, а за њима и Металац, па Западна Србија има 5 представника у Суперлиги.

Оно што је најинтересантније јесте да су за Раднички из Ниша потписала четири бивша играча Црвене звезде, четири повратника која су играла заједно у сезони 2009/10 код Владимира Петровића Пижона. Милош Трифуновић, Никола Игњатијевић, Владимир Гума Богдановић и Дејан Блажић после интернационалног искуства вратили су се у српски фудбал и носиће дрес Радничког, који је ангажовао још Дејана Бабића из Борца и Лазара Росића из крагујевачког имењака.

Очекује се повратак у српски фудбал и Филипа Касалице, за кога су заинтересовани Црвена звезда и ОФК Београд, и Александра Јевтића. У оптицају су још нека имена, бивши фудбалери Звезде.

Апатинска пивара више није спонзор, већи број странаца на захтев Звезде и Партизана

После 7 година, Апатинска пивара више није спонзор Суперлиге, па се неће звати Јелен Суперлига. Од 2004.године спонзор Суперлиге је била кладионица Меридијан, а Апатинска пивара и Јелен од сезоне 2008/2009. Фудбалски савез Србије је обећао да ће у најскоријем року наћи спонзора.

Црвена звезда и Партизан су уочи почетка такмичења у Супер лиги затражили од ФСС да повећа дозвољени број странаца у протоколу за утакмицу, па ће тако у предстојећој сезони клубови имати право на шесторицу фудбалера, уместо досадашњег броја – четири. Такође, играчи са простора бивших југословенских република неће имати статус странаца. Поред тога, Извшни одбор ФСС усвојио је и иницијативу да се клубовима продужи рок на још шест месеци за постављање рефлектора на стадионима Супер лиге Србије, иако је речено да ће клубови због тога бити санкционисани.

Select-lopta-sls

Select официјелна лопта Суперлиге

Дански бренд Select и Суперлига потписали су уговор о једногодишњој сарадњи, па ће се у новој сезони играти са новим лоптама – Select Brillant Super. Уговор подразумева испоруку 1.200 лопти, што значи да ће сваки суперлигаш добити по 75 лопти. Select је званична лопта данске, холандске, белгијске и чилеанске лиге, званични партнер данског националног тима, као и великог броја клубова из Данске, Шведске, Белгије, Норвешке, међу којима је и Стандард из Лијежа. Select је најзаступљенији у рукомету и футсалу.

У новој сезони Суперлиге од 16 тимова 6 ће бити из Београда (Црвена звезда, Партизан, ОФК Београд, Чукарички, Рад и Вождовац), 5 из Западне Србије (Чачак, Нови Пазар, Ивањица, Горњи Милановац и Лучани), 2 из Војводине (Војводина и Спартак) и Јужне Србије (Ниш и Сурдулица) и један из централног дела државе (Јагодине). Нова сезона Суперлиге званично почиње у петак када у Чачку, Борац дочекује Раднички из Ниша, и након промене термина у Хумској, Партизан дочекује Металац, а парови 1.кола су следећи:

17. јул, петак 19 часова: Борац – Раднички, Партизан – Металац

18.јул, субота 17 часова: Рад – Вождовац; Спартак – Радник

18.јул, субота 19 часова: Јагодина – Младост, Нови Пазар – Јавор

19.јул, недеља 17 часова: ОФК Београд – Црвена звезда

19.јул, недеља 19 часова: Војводина- Чукарички

Суперлига почиње три недеље раније због Европског првенства у Француској наредне године и новог система такмичења. Јесења пауза је од 16.децембра до 20.фебруара. Регуларни део првенства се завршава 10.априла, када почиње плеј-оф и плеј-аут.

МЦЗ Вам поклања распоред утакмица Црвене звезде у регуларном делу Суперлиге за ваш десктоп.

mcz-raspored2015-16

Повезане вести

1 comment

Ljkra сеп 26, 2015 at 01:14

Mislim da je ipak prvi na tabeli u playoffu domacin protiv drugog, treceg, petog i sestog na tabeli.

Reply

Leave a Comment