Moja Crvena Zvezda
АрхиваВладимир

Zašto mediji uništavaju srpski rukomet?

Regionalna SEHA liga

Godinama, srpski rukomet se nalazi na izuzetno niskim granama. Posebno se to odnosi na klupski, mada ni reprezentativne selekcije već duži niz godina ne znaju ni za kakav uspeh. A svega pet meseci pred početak Evropskog prvenstva, koje se od 17. do 29. januara 2012. godine održava u Srbiji, rukomet kod nas doživljava još jedan fijasko.

Naime, za dve nedelje, na prostorima ex-Yu startuje regionalna SEHA liga. Učešće u novoformiranom takmičenju izborili su i Crvena zvezda i Partizan, ali očigledno je da to apsolutno nikoga u ovoj zemlji ne interesuje. Rukovodstvo lige je dostavilo pismo našem rukometnom savezu da pronađe televizijsku stanicu koja će prenositi meče. Zahtev je dostavljen svim tv kućama sa nacionalnom frekvencijom, i gle čuda niko se nije javio da je zainteresovan za prenose mečeva SEHA lige. Sa druge strane, u svim drugim zemljama koji imaju učesnike u ovom takmičenju vladala je gotovo pomama oko toga ko će dobiti prioritet.

Pre samo nekoliko meseci, imali smo prilike da slušamo raznorazna predavanja kako rukomet u Srbiji izumire, a kao najveći krivac apostrofirane su tv kuće koje ne žele da prenose utakmice rukometne Super lige Srbije. Sa druge strane, isti ti „medijski magnati“ isticali su kako nema zainteresovane publike i sponzora da isprate domaću ligu jer je ona nekvalitetna i često i neregularna. Iz iste te izjave, može se izvući zaključak da bi kvalitetno takmičenje privuklo i publiku i sponzore ispred malih ekrana. I na kraju, kada se sve to i dogodilo, ponovo niko ne želi da prenosi rukometne mečeve. Svi mi koji smo malo starija generacija, dobro se sećamo kako se godinama unapred znao termin prenosa utakmica nekadašnje rukometne lige SFRJ. Ako me sećanje ne vara, to je bilo uvek nedeljom od 17 časova.

Ovim putem, postavljamo otvoreno pitanje svima u ovoj zemlji: Da li bi prenosi SEHA lige, svega par meseci pred start EP u našoj zemlji doveli do popularizacije ovog sporta? Da li smatrate da je ovo idealna prilika da se srpski rukomet ponovo oživi i da krene ka mestu koje mu je nekada pripadalo? Zašto ćuti Ministarstvo omladine i sporta i cenjena gospođa Ministarka?

Повезане вести

5 comments

Leave a Comment