Moja Crvena Zvezda
FeaturedАлександарБлоговиВажноНајновије

Државни пројекат – СД Црвена звезда

Да је Црвена звезда државни пројекат, на свим нивоима и у свим спортовима, јасно је ваљда сваком ко мисли главом појединих спин-мајстора, навијача, плаћених новинара и њихових текстова. О тој чињеници говори много тога и врло ју је лако доказати. Колика је помоћ државе СД Црвена звезда у протеклих 20-ак година, говоре и успеси наших спортиста, лагодан рад, са редовним примањима и врхунским условима за тренирање и такмичење. Кренимо редом.

ФК Црвена звезда

ФК Црвена звезда, чедо власти и државни пројекат, цвета већ годинама. Потпуно је нејасно како је у много јачој лиги бивше Југославије наш клуб успевао да освоја титуле и стекне их чак 10 више од вечитог ривала. Нејасно је такође и како је овај клуб успео да освоји титулу првака Европе и света почетком деведесетих, а да се нико није сетио да лупи шаком о сто, направи план и доведе га до ситуације у којој је данас. Након те две титуле, држава је активно почела да помаже Звезду. У последње 24 године, црвено-бели су освојили чак осам титула шампиона, готово дупло мање од вечитог ривала, а у последњих 10-ак година, на Маракани цветају руже и проблема нема. Дуг непрестано расте, дошао је у једном тренутку до чак 52 милиона евра, што је незапамћен резултат у историји клуба. Још један историјски успех на спортском плану забележен је у периоду између 2. и 9. јула текуће године. Резултат помоћи државе и плана под називом „Звезда – државни пројекат“ је лако видљив.

КК Црвена звезда

Помоћ државе КК Црвена звезда још је драстичнија него фудбалској секцији. Држава је толико улагала у клуб, функционери са власти су толико предано радили на својим позицијама на Малом Калемегдану, да је Звезда, најтрофејнији клуб старе Југославије, успела да оствари историјски резултат, не освојивши титулу читавих 17 година. Такође, за то време, челници клуба и представници власти у њему, тешком муком су успевали, као и њихове колеге са Маракане, да повећају дуг и клуб доведу до врхунца свог постојања – правног замрзавања. Решење пронађено кроз УППР срушило је овај подвиг, па је Звезда наставила да постоји. Изгледа да помоћ државе слаби, јер су резултати у последњих неколико година у потпуној супротности од оних који су постизани пре тога. Последњих 20 година јасно показује великодушност државе и њену спрегу са КК Црвена звезда.

РК Црвена звезда

Када је РК Црвена звезда у питању, ствари су још занимљивије. Наиме, екипа аутора са сајта www.mojacrvenazvezda.net, заједно са легендом светског рукомета, Ненадом Перуничићем, алфом и омегом клуба, у једном тренутку су се осетили непријатно због велике помоћи и улагања државе и спонзора у клуб, па су одлучили да дају свој новац како би клуб функционисао. Уз помоћ пријатеља сајта (не са шлемом у који се донира новац, да не бисмо упадали у очи) сакупили смо новац, који је додат приватном новцу Ненада Перуничића и који је послужио да клуб функционише. Чак је и велики циљ за ту сезону остварен – опстанак у лиги. Видевши након тога да клуб уз помоћ сличних акција лако одлаже тужбе играча и „Шумица“, држава је одлучила да ни надаље не квари идилу, већ да настави да са стране гледа како РК Црвена звезда цвета. Што се тиче женске секције, она је успела да оствари историјски резултат и показала право значење синтагме „државни пројекат“, такође захваљујући сјајном односу државе. Наиме, наше девојке су, безбрижне, у сјајним условима и организацији у клубу успеле да заврше такмичење без победе и лако се пласирау у нижи ранг.

ВК Црвена звезда

Када су 2013. године постали шампиони Европе у ватерполу, ватерполисти Црвене звезде послали су јасну поруку држави да треба да у потпуности преузме контролу над клубом и новац пореских обвезника усмери баш ка момцима у црвено-белим капицама. Тадашњи премијер Дачић обећао је и нови базен тадашњим шампионима Европе, али је та понуда била заиста непристојна, па би било превише да се прихвати и да до испуњења заиста дође. Власт је остала уз своје чедо и у наредне две сезоне, а кулоарима круже приче да је одлазак целог тима у протеклих месец дана такође потпомогнут људима из врха државе, који су направили план за проналажење нових клубова својим љубимцима. Клуб наредне године можда неће постојати, како би се направио простор и за остале екипе, а слична ситуација била је на виделу и неколико пута у протеклих 20-ак година. Наравно, све пројектовано и плански.

ОК Црвена звезда

Одбојкаши Црвене звезде доминирају српском одбојком већ годинама. Ипак, држава је пре неколико године схватила да је можда и претерала са помоћи овом колективу, па је, због смиривања страсти и задовољства свих других, одлучила да направи баланс, па стога шампиони Србије не учествују у најјачем европском такмичењу, које су изборили резултатом у домаћој лиги, јер би то били и превише, а остали клубови би вероватно негодовали. Пре неколико године из истог разлога спроведен је још један занимљив план, па је играчима остало да живе од стипендија, а неки су чак добили и мензу и изнајмљену луксузну гарсоњерицу од 20-ак квадрата. Све у оквиру планираног пројекта.

Остали спортови

У осталим спортовима Звезда такође функционише сјајно. У некима се чак и гаси, јер су остварени максимални домети, па не постоји више мотива међу спортистима за даље такмичење.

Овим путем се још једном захваљујемо држави која максимално помаже клубове СД Црвена звезда и извињавамо свима онима који због тога морају да испаштају и годинама са пехарима у рукама гледају Звездине спортисте како славе друга места. И немојте нам више помагати, осећамо се нелагодно пред осталим клубовима и њиховим навијачима.

У потпису, навијачи Црвене звезде.

Повезане вести

2 comments

Dejo јул 24, 2015 at 17:01

Bravo za tekst ,pravi pogodak u metu ali bih ja volio posto sam veliki zvezdas da neko kupi bilo da je kompanija ili jedan covjek neki od timova iz SD Crvene Zvezde jer je jedini spas u tome a to bi doprinijelo poboljsanju jednog tima iz SD Crvena Zvezda a ako bi bio recimo Gasprom da on upravlja citavim drustvom pa on da kupi sve timove i poveze ih u jedan onda bi tek bilo bolje za cijelo SD Crvena Zvezda i znalo bi se ko sta radi ,jednostavno zivnuli bi i manji sportovi u kojima je nasa Crvena Zvezda

Reply
DannyFromTheNorth јул 24, 2015 at 14:00

Coa,pokidao si ga! Svaka cast!

Reply

Leave a Comment