Moja Crvena Zvezda
ВажноКошаркаМлађе категоријеНајновије

Гуровић: „Гудурић је спреман да добије шансу у АБА, али и Евролиги“

Када је ФМП добио улогу равојног тима Црвене звезде, бројна навијачка армија је нестрпљиво чекала моменат када ће момци који пролазе млађе категорије у црвено-белим униформама стићи до дреса првотимаца. Пред скорашњи старт припрема тима, који је прошле године освојио триплу круну (Суперлига Србије, АБА лига, Куп Радивоја Кораћа) 10. августа, шансу да се наметну Дејану Радоњићу и његовом стручном штабу, одабрана је група играча који су прошлих сезона играли за ФМП и у млађим категоријама црвено-белих.

Због тога проста логика је наметнула жељу да о момцима који су овог лета у различитим категоријама млађих селекција Србије „запалила” Стари континет попричамо са човеком који је са њима највише радио током претходне две године – тренером ФМП Миланом Гуровићем.

Легенда српске кошарке је пре детаљније анализе још једном пожелео да честита свим играчима на успесима које су остварили у дресу наше репрезентације, не заборављајући да су окосницу младе и јуниорске репрезентације чинили управо играчи из Црвене звезде.

– Прво, поново бих свима њима честитао на успеху. Није мала ствар бити шампион Европе у узрасту до 20 година. Посебно ми је драго што је било много играча из погона Црвене звезде у тој селекцији. Пуно ми је срце што сам радио са њима претходне две године – почео је причу за “Спорт” Гуровић.

Чињеница да ће неколико момака који су стасавали под вашом тренерском руком претходних година бити на старту припрема шампиона Србије и региона, сигурно је потврда идеје о ФМП као тима у коме се негују играчи за први тим.

– И раније сам говорио да је примарни циљ ФМП, као развојног тима Црвене звезде, да направи играче који ће бити део првог тима црвено-белих. Сада ће неколико њих кренути на припреме са Звездом и имаће прилику да докажу да су спремни. Наравно, лепо је и што смо прошле сезоне били и први у нашој лиги, играли у Суперлиги, волим и то што смо побеђивали, али приоритет је да развијемо младе играче. Сада су ту Марко Гудурић, Дејан Давидовац, Драган Апић ускоро сигурно и Стефан Лазаревић и они ће имати прилику да се покажу.

Марко Гудурић је током овог лета избио у први план сјајним играма на ЕП за играче до 20 година када је био и МВП такмичења? Мислите да је спреман за искушења у првом тиму Црвене звезде?

– Сигурно. Радио сам са њим протекле две године. Сигуран сам да је спреман да добије шансу у АБА лиги, па и у Евролиги. То је играч који има велику кошаркашку интелигенцију, професионалац је, ојачао је…

На припрема црвено-белих биће и Давидовац и Апић који су стигли у ФМП као појачања из Вршца за Суперлигу прошле сезоне, а били су део младе репрезентације која је донела злато из Италије?

– Као и Гудурић и они су млади играчи рођени 1995. године. Реч је о момцима велике будућности. Има код њих много доброг материјала.

И ту се на завршава ниска звездиних бисера који ће носити екипу у годинама које следе?

– Има још много талената. Следеће године просек у ФМП требало би да буде око 17. Сада су на реду играчи као што је Бориша Симанић који је уз Воју Стојановића (неизвесан статус пошто није потписао први професионални уговор са црвено-белима) показао много на тек завршеном јуниорском ЕП за играче до 18 година. Мало ми је жао што се и они нису домогли медаље, а могли су. Дакле, талената – има. То су све дијаманти. Рецимо Бориша Симанић је момак који је највећи таленат у Европи у годишту 1998. Има много тога, а оно што му стално причам је да му је потребно више спортског безобразлука, више агресије док игра. Али, млад је. Заиста има играча који могу да буду светла будућност Звезде. Рецимо Кенић или Раданов. Све су то прави дијаманти – закључио је Гуровић.

ОЧЕКИВАЊА ОД ЕП

Било која прича са Миланом Гуровићем свакако да не може да прође без разговора о репрезентацији Србије. На питање да ли могу „орлови” да поново прошлогодишњи успех стиже и (не)очекиван одговор.

– Наравно да можемо. По мени, ми смо и највећи фаворити на ЕП. Зашто? Па ко још у тиму има играче као што су Теодосић, Богдановић или Бјелица. Па онда Николу Калинића који је просто експлодирао прошле сезоне у Звезди, а претодних година је доказао да има знање да буде значајан играч у репрезентацији. А онда имамо и Сашу Ђорђевића на месту селектора. Он зна шта ко шта треба да ради, показао је много и раније као тренер Милана и Бенетона, а сада је још бољи. Е, зато сам уверен да можемо да наставимо да ређамо успехе и да смо озбиљан фаворит на предстојећем ЕП.

Напомена: Преузето са сајта „Новости.рс“.

УГОВОР ЈЕ ИСТЕКАО, АЛИ…
Да ли настављате мисију у ФМП и следеће године?
Истекао ми је уговор и у данима који су пред нама имаћу састанак са господином Небојшом Човићем око наставка сарадње. Захвалан сам му на указаном поверењу и могућности да радим самостално и покажем да могу да будем тренер. Моје амбиције у овом послу су сличне оним када сам био играч – велике.

Укључите се у дискусије и посетите наш форум!

Повезане вести

2 comments

dejo авг 5, 2015 at 17:49

Uvjek sam te volio Milane kao igraca a ja vjerujem da ces i dobar trener biti nadam se da ce to biti nas KK Crvena Zvezda do bi u neku ruku bilo i dobro za nas KK Crvena Zvezda i lijepo bi bilo zbog momaka da ti Milane preuzmes KK Crvena Zvezda posle mojeg imenjaka Radonjica ,jedan detalj koji me vazda vezuje za tebe Milane je trojka protiv Amerike na njihovom terenu za tadasnju Jugoslaviju to je bilo cetvrt finale u Americi Indijanapolis

Reply
pera авг 5, 2015 at 17:03

Ja iskreno Milana vidim kao naslednika Radonjića na klupi prvog tima. Ne može vrhunski igrač da ne bude dobar trener. To je MIlan dokazao pogotovo prošle godine sa klincima FMP. Na kraju krajeva njih 5-6 konkuriše za prvi tim. Mislim takodje da i gdin Čović nema dileme da nastavi saradnju sa Gurovićem.

Reply

Leave a Comment