Moja Crvena Zvezda
Важно Клупска дешавања Конференције за медије Најновије Саопштења Фудбал

Комплетно саопштење Звездана Терзића

Поштовани представници медија,

Желим да обавестим целокупну спортску јавност да сам данас у преподневним часовима поднео неопозиву оставку на место генералног директора ФК Црвена звезда. Одлазим, јер су то тражили навијачи и ја то поштујем. Одлазим тужан, али поносан. Тужан, јер одлазим из клуба који волим и који ћу увек волети. Поносан, јер сам дубоко уверен да сам за ових 14 месеци дао свој пун допринос организационој и финансијској стабилизацији клуба. Радио сам часно и професионално, по 14 сати дневно, без плате првих 6 месеци, записано је остало у клупској евиденцији колико сам свог приватног новца позајмио Црвеној звезди, и не тражим га назад – поклањам га. Да ли се могло боље? Вероватно је могло, јер увек се може боље. Не могу а да јавност не подсетим на неке чињенице.

Клуб сам у јуну прошле године затекао у следећем стању:
– преко 50 мил евра дуга
– рачун у блокади 2.2 мил евра
– преко 250 издатих меница које чекају нове блокаде
– изгубљена лиценца за Уефа такмичење
– сви играчи због великих дугова пред арбитражном комисијом
– извршне пресуде Фифа и Фсс преко 2.5 мил евра
– били смо без икаквог очекиваног прихода

Закључак финансијског ревизора прошлог лета је гласио да је Црвена звезда пред банкротом, и да јој нема спаса. Клуб је био клинички мртав. Тада сам представницима медија рекао да нисам мађионичар, да нас чека тежак период, али да морамо спасити клуб. Тада нико није помињао шампионску титулу, било је једино важно да се клуб не угаси. Тражио сам само време и стрпљење.

Данас, годину дана касније, стање је следеће:
– дуг је смањен на 40 милиона евра, уз констатацију да је промењена структура дуга и да преостали дуг не оптерећује текуће пословање клуба и само такмичење
– рачун није у блокади
– није издата ниједна нова меница
– добијена је лиценца за Уефа такмичење
– клуб није задужен ниједним новим кредитом
– играчи Црвене звезде не туже клуб арбитражној комисији
– немамо ниједну пресуду на Фифи и Фсс
– имамо обезбеђен стабилан извор прихода за наредни период
– са компанијом Газпром смо потписали нови вишегодишњи уговор а очекујемо и потписивање анекса истог
– имамо 5 квалитетних младих играча од чијих трансфера клуб очекује озбиљан приход у наредном периоду
– имамо јасан план како да укупан дуг до краја године спустимо на испод 35 мил евра

Црвена звезда је данас стабилан клуб са јасно утврђеном стратегијом. Ова управа иза себе има озбиљне резултате у протеклих годину дана у сегменту стабилизације клуба. Створена је основа за бољу будућност клуба. Све ово што вама сада кажем, рекао сам пре три недеље на скупштини клуба када сам подносио извештај за протекли период и план за наредни период. И добили смо апсолутну подршку за све изречено. Представник навијача је за скупштинском говорницом рекао да је ова управа боља од свих предходних. Шта се десило у ових протеклих 15 дана? То је питање на које немам одговор.

Као што немам одговор зашто је прошле године после освојене шампионске титуле клуб напустио највећа легенда нашег клуба Драган Џајић. Иако је Џајић био задужен само за спортски сектор, поднео је оставку због недобијања лиценце за Уефа такмичење, а тадашњи потпредседник клуба који је био задужен управо за пословни и финансијски део и за добијање Уефа лиценце је остао у клубу, и сада га медији помињу као будућег председника Црвене Звезде. Много нелогичности!!!

Свестан сам да је звездашка јавност разочарана због освајања другог места у прошлој сезони, али требамо поставити питање, да ли је освајање шампионске титуле уопште био реалан циљ у ситуацији у којој смо се налазили. У једној реченици ћу рећи суштину: Ми смо перманентно били у раскораку између жеља и могућности. Између разумљиво велике жеље звездашке јавности да се побеђује и проблема са којима се клуб суочавао у свакодневном пословању.

Често сам се осећао као да ми неко каже: видиш ову ливаду? Е ту направи дворац! А ја питам има ли неки материјал, они кажу нема, али снађи се, направи.

Уверен сам да ће Црвена звезда у следећој сезони много боље изгледати у такмичарском смислу. Ово је сезона где смо и на скупштини клуба рекли да је главни циљ освајање сампионске титуле. Миодраг Божовић је један од најбољих тренера на овим просторима и био је жеља Црвене звезде и у ранијим периодима. Успели смо да га доведемо. Божовићу је дата пуна слобода у избору сарадника, нових играча, метода рада и свега осталог. Са разлогом смо се надали шампионској титули. Доведена су 4 изузетно квалитетна странца а планиран је долазак још 4 квалитетна појачања.

Свестан сам да је звездашка јавност разочарана и испадањем од казахстанског клуба из европског такмичења. И то Црвена звезда никада више не сме дозволити. Свестан сам и да је Црвена звезда слабо одиграла прве три утакмице домаћег шампионата. Али стварно има и реалних оправдања за ове слабе игре и резултате.

Календар такмичења је направљен у раскораку са прелазним роком и многа појачања која су дошла нису имала право да играју или су дошла неспремна. Због императива резултата стављени су да играју што је резултирало бројним повредама. Против Металца смо играли утакмицу без 10 играча а против Радничког без 6 играча. Тренер Божовић има специфицан систем рада по коме му екипа касније улази у форму да би екипу касније што дуже држао на неком оптимуму, и ми смо знали да ће у почетку бити тешко. И многи Божовићеви сарадници су нам рекли да ако издржимо почетак и не сменимо га, бићемо шампиони. Божовићу морамо дати времена. И ова управа му је дала време и пуну подршку да настави са радом. На састанку са навијачима, који смо као руководство клуба имали пре 20 дана везано за постављање директора омладинске школе, рекао сам да да смо можда погрешили што смо прошлу сезону потрошили на враћање наслеђених дугова и стабилизацију клуба. Требали смо се фокусирати само на освајање шампионске титуле макар и уз повећање дугова, јер ће јавност о нама судити само на основу спортских резултата. Рекао сам им да звездашку јавност не занимају Звездине пословне књиге нити да ли је Звезда дужна 50 или 60 милиона евра. Звездашку јавност интересују само победе и титуле. Навијачи су били јединствени да није тако, да је њима најважније да се клуб стабилизује на дужи рок и да се настави са домаћинским пословањем и смањењем дуга по цену да се опет не освоји титула.

Међутим, после три недеље све се променило. Одједном траже резултат одмах. Разочарани су. Када су их поједини чланови УО питали шта замерате управи и зашто тражите оставке иако сте пре три недеље на скупштини дали пуну подршку и извештају и плану за наредни период, они су одговорили да екипа слабо игра. На то је тренер Божовић одреаговао понуђеном оставком!!! Они су му одговорили да он треба да остане и да има њихову пуну подршку, али да управа треба да иде. Шизофрен захтев, како су сами прокоментарисали. Поготово што се све дешава после само 3 утакмице, а 34 утакмице су пред нама.

Познавајући снагу навијача, УО није желео да се конфронтира са њима и донео је одлуку да се 15.09 распишу превремени избори на свим нивоима који ће се одржати најкасније у року од 30 дана од дана расписивања. Навијачи нису задовољни ни таквом одлуком него траже оставке одмах и да комплетна управа иде из клуба. Ја сам њихову жељу услишио. Поднео сам оставку.

Иако је било предлога да сви органи напусте клуб и да клуб уведемо у један формално правни ћорсокак, одлучио сам да као законски заступник клуба извршавам своју законску обавезу све док скупштина клуба не изабере друго лице овлашћено за заступање. За то време, у техничком мандату, стојим на услузи клубу да се не би блокирао његов рад.

Иако су јуче, због најаве великог броја оставки чланова УО, стопирани сви разговори око доласка нових играча, желим да вас обавестим да је председник Мијаиловић наставио разговоре са Доналдом и Плавшићем и очекује се њихов долазак данас или сутра како би већ у недељу могли да играју против Вождовца.

Желим да обавестим јавност да смо обавили разговоре са тренером Божовићем са циљем да га охрабримо да настави да ради и да свој останак у клубу не везује за останак ове управе.
Искористио бих ову прилику да се захвалим председнику Мијаиловићу и као човеку и као председнику, захвалио бих се члановима УО на изузетној сарадњи у протеклом периоду, и посебно желим да се захвалим свим запосленим у клубу на разумевању и посвећености коју су показали у периоду који је иза нас. Желим да се захвалим играчима и стручном штабу уз јасну поруку да Звезда мора побеђивати.

Новом руководству које буде изабрано на предстојећим изборима желим успешан рад, дубоко уверен да ће наша Црвена звезда у овој сезони освојити шампионску титулу.  И на крају желим да се захвалим и вама, представницима медија на изузетно коректном односу који сте имали према Црвеној звезди и мени лично. По први пут вам нећу одговарати на ваша питања и надам се да ме разумете.

Хвала свима.

zt1

Укључите се у дискусије и посетите наш форум!

0 0 votes
Гласање за чланке

Повезане вести

Subscribe
Обавести ме о
guest
5 Коментари
најновијим
најстаријим највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
CABKE

Ako se ne varam Terzic je bezao od zakona i odjedared se pojavio kao direktor u Zvezdi. Meni je to odma bilo krajnje sumnjivo. Ne bi ni da ga kudim niti branim, al’ u Zvezdi treba neko da svede racune, sredi papire i ponudi je na trziste. Tacno je da cemo uz Crvena Zvezda dobiti i neko jos ime al’ i to je bolje nego ovo sad. Za to jedini ima m.d. i Covke. Mozda on nije svetac, mozda u pocetku ce to biti bolno… al’ bitno je da se zna ko pije i ko placa. Nasa Zvezda ima i… Опширније »

teks viler

Jedno pitanje za terzine mrzitelje:Koliko je bivsih igraca naseg kluba tuzilo Zvezdu u poslednjih par meseci direktorovanja gospodina Zvezdana Terzica?Ni jedan,ni Johny portparol,niko!A prethodnih godina?

otpisani101

bravo teks vileru…raspisani izbori i videcemo koliko zvezdinih legendi ce se kandidovati za presednika?…

teks viler

Hvala brate moj!

otpisani101

terzicu,puna podrska…koliko god ima ljudi protiv terzica i kokeze,oni su uradili mnogo za crvenu zvezdu i to su cinjenice…ovde sam se nacitao da treba jugovic ili dejan stankovic da preuzmu vodjenje kluba i to je jako smesno…kada je legenda dzajic pobegao iz kluba,jedini koji je preuzeo klub u rasulu je zvezdan terzic i slavisa kokeza…zasto tada nije dosao jugovic ?…bio, video i pobego,dejan stankovic nikada nije rekao da bi vodio zvezdu a legende poput krmpotica i zivadinovica kao i mihajlovica,sve najgore govore o zvezdi…jel su navijaci hteli bozovica?,hteli su…jel im terzic doveo bozovica?,doveo…jel bozovicu doveo vereda,vieiru ,ibanjeza koji se vise… Опширније »

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x