Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Славље Звезде у 57. вечитом дербију

Црвена звезда је 7. септембра 1975. године савладала Партизан у 57. вечитом дербију резултатом 2:0 головима Сеада Сушића и Зорана Филиповића пред чак 85.000 гледалаца на београдској Маракани.

У сезони 1975/76 екипа Милована Ћирића имала је феноменалан старт. Пред овај окршај црвено-бели су у четири кола сакупили максималних осам бодова уз гол разлику 9:1. Редом су падали Ријека на Кантриди (1:0, Филиповић 30′), нишки Раднички у Београду (3:0, Савић 56′, 72′, 73′), Жељезничар у Сарајеву (4:1, Савић 2′, Филиповић 18′, О. Петровић 40′ (п), Новковић 65′) и Вардар у Скопљу (1:0, Баралић 39′).

Чак три тријумфа на гостовањима у четири меча уливали су велику наду у повратак титуле, па су навијачи испунили наш највећи стадион уз одличну атмосферу, као и увек када су у питању дуели београдских вечитих ривала. Због искључења у Скопљу голгетер црвено-белих Дуле Савић пропустио је овај дерби, што је био велики хендикеп за домаћи састав, јер је легендарни нападач сезону раније по први пут био најбољи стрелац лиге.

Његово одсуство се осетило у игри Звезде, али ипак недовољно да наш најтрофејнији клуб не забележи пету узастопну победу у новом шампионату Југославије. Мреже су мировале у првом делу игре, али већ први минути другог полувремена донели су велику радост домаћим присталицама.

zzzzzzzzzzzzzz23ubes4

Сеад Сушић се вратио у састав после два пропуштена сусрета и у 47. минуту затресао мрежу Благоја Истатова за вођство Црвене звезде од 1:0. Чак и много млађим навијачима од оних који су присуствовали 57. вечитом дербију позната је прича о великом Сушићевом фудбалском мајсторству, које нажалост није успео до краја да искористи због тога што су му друге ствари одвлачиле пажњу и посвећеност игри и тренинзима.

Све дилеме око победника и тачку на пети узастопни тријумф црвено-белих ставио је убојити стрелац Зоран Филиповић у 80. минуту за коначних 2:0.

zzzzzzzzzzzzk3o-filke1

57. вечити дерби, 5. коло првенства Југославије 1975/76

Црвена звезда – Партизан 2:0 (0:0)

Београд, 7. септембар 1975. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 85.000. Судија: Манојловски. Стрелци: Сушић у 47. и Филиповић у 80. минуту.

Црвена звезда: О. Петровић, Јеликић, Новковић, Баралић, Кери, Муслин, В. Петровић, Сушић, Филиповић, Николић, Стаменковић. Тренер Ћирић.

Партизан: Истатов, Голац, Антић, Н. Стојковић, Ђуровић, Козић, Завишић, Ђорђић, Цветковић, Вукотић (Куновац), Бјековић (Бошко Ђорђевић). Тренер Калоперовић.

Ћирићев тим је наставио да ниже победе и у првих седам кола освојио је максималних 14 бодова, међутим, проблеми су наступили касније, па Звезда на крају шампионата заузима тек четврто место са учинком од 16 победа, осам ремија и 10 пораза, гол разликом 53:31 и 40 освојених бодова. Зоран Филиповић је био најбољи стрелац тима са 11 голова, док је Душан “Стаја“ Николић одиграо 31 меч и био најстандарднији у екипи.

Повезане вести

1 comment

Miroslav јул 8, 2020 at 09:20

Ovo nije slika sa te utakmice, vec iz sledeće sezone, kada ste pobedili sa 1:0

Reply

Leave a Comment