Moja Crvena Zvezda
БлоговиБорисВажноНајновијеФудбал

Предраг Рајковић – Звездино огледало

Боли чињеница да је Црвена звезда на најбољем младом голману света успела да заради само 3 милиона евра, док би Здравко Мамић искористио све могуће погодности и вероватно направио трансфер деценије.

28.августа 2013.године је дошао у Црвену звезду. 28.јуна 2015.године продужио уговор, а 28.августа 2015.године отишао из Црвене звезде. Тачно две године по доласку на Маракану из Јагодине, заједно са недавно трагично преминулим Гораном Гогићем, Рајковић напушта Маракану. Стигао је са ореолом шампиона и најбољег младог голмана Европе, одлази као шампион и најбољи млади голман света. Оно што боли јесте чињеница сурове садашњости Црвене звезде, која да није у дуговима због духова прошлости, или би могла да инкасира много више од 3 милиона евра или би могла да гледа златног шампиона како одраста на њеној трави. Звезда није смела да се коцка Рајковићем останком од годину дана, а Рајковић би вредео много више тада.

Gogic i Rajkovic2

Боли чињеница да је Црвена звезда на најбољем младом голману света успела да заради само 3 милиона евра, док би Здравко Мамић искористио све могуће погодности и вероватно направио трансфер деценије. Јер Здравко Мамић на понуде од 3 милиона евра и не одговара, одговор је унапред јасан, а Црвена звезда мора да буде задовољна јер јој је ово гаранција доласка још једног детета које није нашло загрљај код куће и да би се искористило као плаћање играча који су сада на платном списку. После одласка Луке Миливојевића у Андерлехт, ово је највећи трансфер Црвене звезде у протеклих шест година и одласка капитена Ненада Милијаша у Вулверхемптон, такође 3 милиона евра. Да ли се сећате када је на Маракани последњи пут реализована понуда већа од фамозних 3 милиона? Да вам помогнемо – 2009.године када је Ненад Томовић за 3.5 милиона евра прешао у Ђенову, а пре тога – Никола Жигић, Расинг Сантандер, 6 милиона евра, 2006.година. Понуда Салцбурга 2011.године у износу од 4 милиона за Дарка Лазовића није прихваћена.

Да се у прошлости није играло пијаних милионера, Рокфелера, монопола, правили рачуни без покрића, узимало шаком и капом са менаџерима који су терали тадашње играче да потпишу уговоре са њима да би играли, данас би имали другачију слику. Док се до пре 10 година понуда од 3 милиона сматрала увредом, данас Звездини капитени иду у другу турску и кинеску лигу или бесплатно или за суму нивоа Суперлиге Србије, а сваки милионски трансфер је успех и сламка спаса. Трансфери Лекића, Спајића и Миливојевића су једини трансфери који су прешли милион евра, уз Предрага Рајковића у последњих 6 година и трансфера Милијаша у Енглеску, 2009.године. У том периоду, уместо да зарађује од трансфера, Звезда је од 2009.године од 22.398,806 милиона евра дуга стигла до 44.109,565 милиона евра дуга у новембру 2012.године, према званичним подацима. Док је Динамо Загреб само од продаје четири играча у том, блиском периоду зарадио 47 милиона евра, а нико од њих није био ни шампион Европе, ни шампион света.

У међувремену, Звезда је изгубила много, много својих производа од којих је могла да добије и на терену и од трансфера, највише од Немање Максимовића, који нам је у претходна три месеца показао да је рођен за велика дела. Зашто је морало тако? Није крив Максимовић што је отишао, што је баш тада морао да полаже возачки испит, већ они који га нису гледали док је био ту, испред њих, и хтео, и чекао, као деца са ранцем испред школе, као и многи његови другари. Уместо њега и другара су долазили и играли као на железничкој станици. Сада га гледају на крову света и у Лиги Шампиона, у „тамо неком Казахстану“.

Од генерације која је освојила титулу после 7 седам година поста, која је могла више и далеко, Звезда је добила 0. Сви су отишли бесплатно, са чистим папирима, а Звезда није играла Европу. Данас, Звезда поново има велики потенцијал у Луки Јовићу (чији су проценти продати), Михаилу Ристићу, Марку Грујићу, Вукашину Јовановићу, Срђану Плавшићу, Александру Катаију, Луису Ибањезу, Марку Петковићу, ускоро и Славољубу Срнићу, још неким клинцима који су на позајмицама и који вреде много више, не само у материјалном смислу. Рајковић је слика како је Звезда пословала и радила и на шта све мора да пристане, иако има дијамант у руци. Али је и слика лепше будућности, јер иза њега Звезда у поседу има још дијаманата. Надамо се да их менаџери неће брусити.

rajko&rile

Господине Рајковићу, и ми плачемо над нашом судбином и неделима и чињеницом да нећемо гледати како браните наш гол и одрастате са нама. Поручите у Тел Авиву да ће због вас имати симпатизере у нама, исто као и у Тексасу, Спарси због Бобија. А ти, Звездо моја љубави, направи бодљикаву жицу око Маракане са натписом у натприродној величини – ЗАБРАЊЕНО ЗА МЕНАЏЕРЕ И МУЉАТОРЕ! Ми ћемо да је чувамо и сањамо шта смо могли и шта можемо. Ово не смемо да пропустимо. Не смемо да тражимо изговоре. Јер, ако отрежњење није шамар у виду тога да смо пустили најбољег младог голмана СВЕТА за 3 милиона евра, може и булдожер да нас прегази, касно је за нас. Јер је ово пораз исте тежине као од Каирата.

Повезане вести

5 comments

Звезда шампион! авг 30, 2015 at 12:59

Ко зна,боље овако него да буде као са Лазом….

Reply
dejo авг 29, 2015 at 19:57

Bravo za tekst sve ste rekli sto treba da se radi ,meni kao zvezdasu je puno zao sto sto nam je jedan od zlatnih omladinaca otisao za 3 miliona iz nase Crvene Zvezde zbog ovoga bi trebalo da neko kupi nasu Crvenu Zvezdu jedan kupac ili jedna jaka kompanija prije svega bi finansijski bolje stojala nasa Crvena Zvezda pa onda u svakom drugom pogledu

Reply
Selektor авг 29, 2015 at 19:46

Rajkovic je stigao u Zvezdu 2013-e za 300.000 evra i 30% od sledece prodaje. Danas ga je Zvezda prodala za 3 miliona. Ako odbijemo 30% za Jagodinu 900.000 evra i plate i premije koje je primio za 2 godine oko 80.000 evra u Zvezdi, dolazimo do brojke od 1.200.000 evra koje je Zvezda dala Jagodini i za plate 80.000 evra. Znaci 1.280.000 evra je Zvezda ulozila u Rajka. Ako poverujemo Stojadinovicu da njie uzeo ni dinar od transfera, Zvezda je zaradila 1.820.000 evra. Ako je ova cifra spas za Zvezdu onda u redu. I da ne zaboravimo sledece kapitalce, Luka Jovic je Zvezdin 30%, Slavoljub Srnic po nekim informacija dolazi za 300.000 evra i 40% od sledeceg transfera. Ako nas ova politika spasi dugova i odvede u Evropu, ovi ljudi ce biti zaposleni za spas Grcke od dugova. Posle mnogo godina mi se svidja tim sa kojim raspolazemo ali kada vidim biznis politiku zapitam se da li oni ovo namerno rade.

Reply
Vaske_tb авг 30, 2015 at 03:52

Ne moraš da se pitaš – rade namerno i za svoje džepove i lični interes. A svi mi smo veliki mazohisti oboleli od bolesti kojoj leka nema.

Reply
c авг 29, 2015 at 19:28

a

Reply

Leave a Comment