Moja Crvena Zvezda
Važno Intervjui Klupska dešavanja Mlađe kategorije Najnovije Fudbal Fudbal

MCZ intervju – Dragan Mladenović: Daćemo sebe da poboljšamo stanje škole u klubu koji volimo!

Nepunih dva meseca od kako je na čelu Omladinske škole FK Crvena zvezda po prvi put je za neki medij govorio o tome šta je urađeno, kakvo je stanje i o svom planu i programu za oporavak. Tokom jučerašnjeg dana na tviteru ste mogli da mu postavljate pitanja na koja vam je odgovarao. Danas u opširnom MCZ intervju, za vas, Dragan Mladenović.

Kakvi su prvi utisci posle nepuna dva meseca na čelu Omladinske škole? Kakvo je zaista stanje?

 • Ono što je najbitnije, o čemu sam javno govorio i kad sam bio trener u omladinskoj školi i posle toga, stanje je alarmantno, za veličinu kluba kakav je Crvena zvezda nešto što nikako ne bi smelo da se dešava. Međutim, dolaskom ovde shvatio sam da nije tako kako sam ja mislio, nego još gore. Kao čovek koji voli izazove u životu, prihvatio sam se toga, da pokušam da promenimo nešto ovde, da dam svoj maksimum i sebe za klub koji volimo. Dosta stvari nije funkcionisalo, moj prvi zadatak je bio da postavim stvari na svoje mesto. Da bi to uradio bio mi je potreban plan i program rada omladinske škole sa svim ljudima koji su članovi škole i njihovim zaduženjima. Glavni cilj je da se ljudima dostavi dokument na kome piše koje su njihove odgovornosti i obaveze za posao koji obavljaju. Ja sam to kroz plan i program rada završio i predao sam ljudima u klubu. Plan i program sadrži oko 200 strana, međutim to je samo deo koji treba da se radi, i još ide u razradu. U ovih mesec i po dana sam se bavio stvarima kojima uopšte ne treba da se bavim, ali situacija je takva kakva je da sam to morao da radim. Ali, biće bolje vremenom.

Šta sadrži plan i program, kakav je sadržaj?

 • Plan i program sadrži ono gde smo mi sada i gde treba da budemo za četiri godine. Gledajući iskustva najboljih svetskih akademija fudbala, šta je to što oni imaju, šta mi imamo trenutno, šta treba da imamo, šta možemo da primenimo, da bi smo postali ozbiljna škola. Neka tranzicija od škole ka akademiji fudbala, da zaokružimo kompletan program – da dete koje dođe sa strane ovde ima smeštaj u internatu Crvene zvezde, da se školuje u Zvezdinoj školi i da ima najbolje terene i uslove. I onda možemo da očekujemo da Crvena zvezda izađe iz krize, u smislu da može da ulaže u svoju decu, da deca dobiju cenu na tržištu i da ima gotov proizvod, da zaradi ozbiljan novac i da može polako da izlazi iz situacije u kojoj se nalazi. 

Dva možda i najbitnija pitanja, prvo: Da li omladinska škola ima svoj budžet?

 • Još uvek nema budžet, to je ono što sam i napomenuo u planu i programu. Svaka ozbiljna akademija ima svoj budžet, u zavisnosti od vrste i veličine. Dao sam tri parametra: do 500.000 evra, od 500.000 do 1.500.000 evra i od 1.500.000 do 3.000.000 evra. Ima tu nekih ekipa koje ulažu i preko 6.000.000 do npr. Barselone koja ulaže 19 miliona evra u svoju akademiju. Samo je bitno da se napravi plan i program rada i da se isti sledi, da se pridržavamo toga. Ono što je najbitnije u ovom trenutku i što ću apsolutno uvek ponavljati – da bi se napravili vrhunski rezultati moraju da se imaju vrhunski uslovi. Crvena zvezda trenutno nema uslove za bilo kakav ozbiljan rezultat. Ako neko smatra da Crvena zvezda treba da osvoji prvenstvo u mlađim kategorijama, omladincima, kadetima… samo zato što je Crvena zvezda, mislim da to nije poenta i ja tako neću raditi. Pravim uslove da Crvena zvezda može sutra u nekoj perspektivi da živi od te dece, da ta deca budu deo prvog tima i da na kraju krajeva se sve to isplati kroz titule prvom timu, a kroz novac kasnije klubu i Omladinskoj školi.  

I drugo: Da li se konačno raskrstilo da li će Omladinska škola praviti igrače za prvi tim ili će osvajati titule? Šta je primarno?

 • U principu, u Zvezdi se uvek ide logikom i titula i igrači, i jedno i drugo. Ono što je bitno jeste da bi se došlo do tog stadijuma treba vremena. Kada kažemo vreme, mislim da se deca uvedu u sistem rada, da bi to dete znalo od malih nogu šta je to Zvezda, da može da istrpi pritisak veličine kluba i da usvoji način na koji taj klub radi. Cilj Omladinske škole jeste da školuje obučene igrače, i da oni jednoga dana nose dres prvog tima. Mislim da tako Zvezda može da pokaže ozbiljnost. Sada je najbitnije da Zvezda mora da nađe filijalu koja će biti iz Beograda, koja će raditi po planu i programu Crvene zvezde, da postoji koordinacija između prvog tima, filijale i Omladinske škole. Nešto kao B tim, kao što Barselona ima, primer. Jedna od najbitnijih stavki u Gvardiolinoj filozofiji, zbog čega je Barselona to što jeste, ali i pre mnogo, jeste ta tranzicija igrača preko omladinske škole i B tima u prvi tim. Tako da Crvena zvezda mora da napravi tu komunikaciju između te tri tačke, da na najbolji način deca koja imaju ugovore i na koje se ozbiljno računa dobiju šansu. Da li odmah prvi tim ili kroz filijalu. To je problem i sada, u ovom trenutku kada sam postao direktor škole, deca koja imaju ugovore nisu imala filijalu gde bi mogli da igraju. 

11993142_854631097939627_900446199_o

Da li postoji neki klub o kom se razmišlja i koji bi mogao da bude Zvezdina filijala, Crvena zvezda B?

 • Razmišlja se, ali to je nešto što treba da se uradi na nivou kluba, ne može to omladinska škola da radi, ne može da utiče na to.

U kakvom su stanju tereni na kojima treniraju i igraju klinci i mlađe generacije?

 • Za jedno ozbiljno bavljenje sportom, veoma malo i loše. Jedan teren sa veštačkom i jedan sa prirodnom travom je smešno. Da ne pominjemo da se u današnjim uslovima prave kompleksi i akademije od 20 terena. Primer je Bazel. Kada smo bili u Bazelu, za generaciju U16 – mlađi kadeti, za koju oni smatraju da je najbitnija, što i ja isto mislim, gde se pravi razlika između kvaliteta u perspektivi da li može ili ne može da bude ozbiljan igrač, imaju po jedan teren za svaku generaciju. To su ozbiljni tereni sa kamerama, pratećim sadržajem, u svakom trenutku imaju informaciju o svakom igraču, koliko je pretrčao, šta je uradio, kako teče razvoj… analitika je veoma bitna. Za nas je to svetlosnim godinama daleko. Ali osnovno što nam treba su reflektori, da bi produžili dan, da deca imaju vremena da treniraju, da se bave i drugim stvarima sem fudbala. Pre svega, škola. Veoma je bitan i život van fudbala, taj socijalni segment, pristup svemu tome. To je takođe nešto čemu ću ja davati maksimum. Škola mora da bude primarna, da se ispoštuje školovanje. I istraživanja su pokazala da je škola potrebna za vrhunsko i ozbiljno bavljenje sportom. Igrač mora da bude inteligentan da bi se bavio vrhunskim sportom, da bude školovan. Kada Zvezda bude podigla nivo infrastrukture, od svlačionica gde se deca skidaju do mesta gde će da ručaju, spavaju, da se obrazuju, do terena koji moraju da se dovedu u ozbiljno stanje, sa reflektorima i povećanjem istih. I smatram da je to najmanja investicija koja mora da se isprati i što klub mora pod hitno da uradi, pa onda sve drugo. Kada to uradimo, možemo da vidimo ozbiljnu perspektivu.

Da li ste razgovarali sa klubom o tome, gde i kako oni vide omladinsku školu?

 • Pričam stalno sa ljudima koji vode klub, da mora stalno da se ulaže u omladinsku školu. I to je plan i program koji je sam klub izneo na Skupštini. Predlog za podizanje balona sa veštačkom travom i reflektorima, sa ulaganjem u infrastrukturu i bilo je priče kako moraju da se poboljšaju uslovi. Naravno, ja bih bio zadovoljan da sve što je rečeno tada bude ispoštovano.

Prvi dan po vašem dolasku uvedene su novine, pregledi i analize za klince, novi treneri, neke ste i vi doveli… koje ste još novine uveli?

 • Ono što je bitno jeste da treneri moraju da znaju svoje mesto u sistemu. Imaju apsolutnu moju podršku. Naravno, u dogovoru sa mnom se pravi plan i program rada po kojem će sistemu omladinska škola igrati. Postoje dve vrste sistema koje ćemo forsirati, primarni sistem je 4-3-3, a drugi sistem je 4-4-2 u rombu. Zato što može da se koriguje uz neke stavke da se igra sa dva špica, u zavisnosti od trenera. Ali, primarno jeste da Zvezda mora da igra na pobedu, na rezultat i atraktivno. Najbolji sistem koji se pokazao u svim najboljim, svetskim akademijama – u 98 akademija u kojima je vršeno ispitivanje primarni sistem je 4-3-3 (55%), među njima su i Ajaks, Bajern, Barselona… 28% igra 4-4-2. Ja sam u svom programu stavio oba. Primarni i alternativu. Ja kao direktor ću se truditi da sistem bude 4-3-3.

Koji su treneri sada u školi?

 • Treneri su većinom bivši igrači Crvene zvezde i oni koji su već radili u Crvenoj zvezdi, u omladinskoj školi. Neki su napravili i ozbiljne karijere u inostranstvu. Napravili smo spoj da svaka generacija ima iza sebe ime koje je ostavilo neki trag igrajući u Crvenoj zvezdi i radno iskustvo. 

Konstantin Đurić vodi omladince, njegov pomoćnik je Perica Ognjenović. Ognjen Koroman vodi kadete, njegov pomoćnik je Savić, čiji su otac i stric igrali u Zvezdi. Individualno pomaže Goran Drulić. Imamo Petra Puaču, izuzetno perspektivan trener koji to pokazuje svakim danom ovde, on vodi mlađe kadete. Stamenković vodi pionire, njegov pomoćnik je Mirko Bunjevčević. Vidak Bratić vodi 2002., a Zoran Pavlović, bivši igrač, 2003. godište. Igor Kalaba, sa Slavoljubom Đorđevićem vodi 2004. godište. Koordinator je Dejan Arsov, čovek koji je izuzetno posvećen poslu, zajedno sa Markom Đurićem vodi bazu. Tu je i još jedan bivši igrač Ljubinković.

Što ne znači da neće biti promena. Ono što je najbitnije u sistemu kakav je Crvena zvezda je to da kako omladinska škola školuje igrače, tako i da omladinska škola školuje i trenere. 

11990729_855123431223727_980513052_o

Kakva je situacija sa školama fudbala koje su potpisale ugovor o saradnji sa Crvenom zvezdom?

 • To je sada malo bačeno u drugi plan, iz prostog razloga jer nisam mogao da se bavim time, nisam imao vremena. Postoji dosta drugih, prioritetnijih stvari u školi. To sada nije bio prioritet, ali očigledno da može da se napravi dobra priča sa njima. Ali ne na način na koji je do sada rađeno. Mora da se jasno postave stvari. Ono što meni smeta kao direktoru je to da recimo mi nemamo nikakve garancije da neko dete koje je u školi fudbala Crvena zvezda sutra može da dođe ovde, može da ode u bilo koji drugi klub. 

Kakva je situacija sa skauting službom? Do sada nije davala nikakve rezultate.

 • Sigurno će biti promena, to je nešto na čemu moramo da radimo. To je i najbitnija stvar u sistemu ozbiljne omladinske škole. Ljudi koji su posvećeni tom poslu da se bave na drugačiji način, koji je mnogo ozbiljniji. To spada u onu kategoriju da moramo da podignemo nivo usluga da bismo imali bolji krajnji rezultat. Na svim poljima će biti promena. Svuda ćemo menjati. Ja sam ovde manje od dva meseca. Ovo je tek početak. U januarskom prelaznom roku videće se neke stvari vezane i za igrače i za trenere, skaute.  

Došli su i neki novi klinci, pojačanja u Crvenu zvezdu. Platiša iz Partizana, najpoznatije. Da li je to odgovor na to da su odlasci iz Zvezde prošlost?

 • U Crvenoj zvezdi su se dešavale razne stvari. Svako ko je pratio dešavanja zna šta je bilo. Mislim da je sada glupo da pričamo o tome i pominjemo imena. Ja ono što imam da kažem, govorim u oči i iskreno. Bitno je da Crvena zvezda menja kurs. Od kada sam došao želim da samo najbolji igraju ovde, bez obzira da li imaju menadžera, roditelje ili koga već. Onaj ko se pokaže da je dobar i da zaslužuje Zvezdin dres, taj će igrati. Suština je da će svi dobiti šansu. Neko trpi pritisak, neko ne. Jednostavno mora da se napravi sistem igrača koji mogu da istrpe pritisak, ko ne. I u programu postoji deo koji se bavi time – psiholozi, pedagozi. To ozbiljna omladinska škola mora da poseduje. Mi to trenutno nemamo, ali idemo ka tome. Da bismo napravili bukvalno jedan profil igrača koji će sutra moći da se izbori sa svim pritiscima koji se javljaju u perspektivi, kada postane igrač prvog tima. O tome mora da se razmišlja. Jasno je da Zvezda uvek ide na pobedu, da mora da se nosi sa tim i kada ne ide dobro, i kada ide dobro da bude na zemlji. Mi kao škola moramo da ga naučimo da se školuje u tom smeru. 

Šta možete da nam kažete o igračima koji su došli?

 • U Zvezdu nije došao veliki broj igrača. Došao je samo Platiša. To je dete koje dok sam bio trener generacije 1997. hteo da dovedem. Igrao je u Radu i bio je najbolji strelac kadetske lige. Imao sam nameru da ga dovedem, ali ja sam otišao iz kluba i desile su se stvari koje su se desile. Otišao je u Partizan, ali on je konkretno veliki navijač Crvene zvezde. Nisam ja njega doveo u Zvezdu, on je sam sebe doveo u Zvezdu. Dokazao je da je zaslužio da bude ovde, trener ga je ostavio. Ne postoji šansa da bilo ko dođe u Zvezdu, a da ne zadovolji uslove, to je primer. Imamo na njegovoj poziciji mlađeg igrača, koji ima pespektivu i na njemu je da se izbori za svoje mesto. Postoje još neki igrači koji treba da dođu, prelazni rok je prošao, ali tu je januar. Najmanje sam ja sada kao direktor imao uticaj na to, na kreiranje svakog tima u školi. Nisam imao vremena, ali svakako da ću se u budućnosti posvetiti tome i kako vreme odmiče već pravimo korake za januar. Zajedno moramo da radimo. 

11990882_854607574608646_729038565_o

Generacija 1999. je u Bijeljini osvojila međunarodni „Turnir prijateljstva“.

 • Odlična generacija, koja mora da shvati da mora da se trenira svaki dan i da se dokazuje svaki dan da bi u perspektivi mogao nešto ozbiljno da napraviš. Imaju izuzetan potencijal, ali na njima je opet da se dokažu. Moja prognoza, ja sam čovek koji voli da ima uspeha u životu, jeste da je to generacija koju ja projektujem da igra omladinsku Ligu Šampiona. Zašto to kažem? Zato što sa generacijom 1998. koja sada igra omladinsku ligu, uz pet igrača 1997., mi smo najmlađa ekipa omladinske lige. To je neko sito koje prolaze sva ta deca. Pošto sledeće godine 1999. igra omladinsku ligu, uz 1998. koja sada igra, mislim da ćemo jurišati na prvo mesto. Osvajanjem titule, prvog mesta, automatski stičemo pravo da igramo kvalifikacije za omladinsku Ligu Šampiona. Kvalifikacije mogu samo da igraju tri igrača iz generacije 1998., ostalo je noseća 1999. To je neki moj plan i ideja, koja bi trebala da se sprovede u delo.

Da li ima nekih bisera koji bi u budućnosti mogli da budu naši ljubimci? Kao što su Jović, Ristić, Grujić, Jovanović.

 • Ima, ima, da ne nabrajam. I iz generacije 1999., i četiri, pet igrača iz generacije 1997. Od tih četiri igrača, Platiša je tu, imamo dvojicu igrača sa profesionalnim ugovorom i dvojicu stipendista. Izuzetno su interesantni i mislim da će koliko ove godine neko dobiti šansu u prvom timu. 

Kakva je situacija i saradnja sa prvim timom? Da li su izgledne šanse da ti momci dobiju priliku u najjačem timu?

 • To je nešto na čemu moramo da radimo. Odnos između omladinske škole i prvog tima. To je sigurno. Ja se nadam i to je moj cilj, da deca koja se dokažu moraju da dobiju šansu u prvom timu, to podvlačim. Ali to ne znači 15 minuta, nego da budu ispoštovani. Da dobiju šansu kroz ozbiljan rad u A timu, zato i mora da postoji konekcija između prvog tima i omladinske škole. U saradnji sa svojim timom sam napravio plan i program i približio sam aspekt kondicione pripreme omladinske škole, pogotovo – mlađi kadeti, kadeti, omladinci, naravno u skladu sa njihovim godinama, da bi svaka generacija mogla da izdrži napor fizičke spreme u prvom timu i bude spremna za to što ih očekuje. 

Da li ste pričali sa trenerom Miodragom Grofom Božovićem?

 • Kratko smo pričali, pričaćemo. Situacija u klubu je bila takva da nije moglo da se nađe vreme. Ali, čim budemo imali vremena mislim da neće biti problema da pričamo.

Kakva je situacija sa Bogdanom Rangelovim? Na kraju je završio u trećoj sredini.

 • Rangelov je igrač koji nije imao stipendijski ugovor sa Crvenom zvezdom. Njegov otac je čovek koji radi u inostranstvu i ono u šta sam ja upućen jeste da je dečko tražio papire od kluba kako bi nastavio karijeru tamo gde mu je porodica, u Nemačkoj. Desilo se to da je dobio ponudu od kluba da nađe klub za njega u Prvoj ligi ili Srpskoj ligi, da ode na pozajmicu, gde bi se dokazao. Međutim, on je to odbio i nije hteo da ide tim putem i izričito je tražio ispisnicu. U dogovoru sa ljudima iz kluba u priči je bio Olimpijakos. Međutim, vidim da nije otišao u Olimpijakos nego u PAOK. Te detalje ne znam.

Trenirali ste Luku Jovića, upoznati ste i sa kvalitetima Marka Grujića, Mihaila Ristića i Vukašina Jovanovića. Kako vidite njihov razvoj u prvom timu? Dobri rezultati su krenuli sa njihovim igrama.

 • To je ono o čemu sam pričao. Pritisak. Kada dete dođe iz omladinaca u prvi tim nepripremljen, najveći problem predstavljaju pritisak i tenzija koja se stvara da nešto mora. Oni su imali taj grč u prethodnoj sezoni i mislim da nisu pokazivali pravu sliku svog kvaliteta. Naravno da to sa utakmicama i sa iskustvom koje dolazi sa njima, da se opuštaju i da će oni biti sve bolji. Oni su kvalitet i dokazaće da su pravi kvalitet. Opet kažem, to je samo početak dece koja će dolaziti iz omladinske škole.

Derbi dolazi za 10 dana. Vi kao igrač niste izgubili nijedan derbi, većinu ste dobili.

 • Nijedan nisam izgubio, a cela ekipa je dobijala. Nadam se da će Crvena zvezda i ovog puta biti na nivou da ćemo dobiti derbi. Mnogo će značiti na samopouzdanju, vidim da se ekipa polako diže, i kod navijača samopouzdanje raste svakim danom. Apsolutno opravdano gledajući prvo kolo i danas. Mislim da će to biti mnogo bolje kako prvenstvo bude odmicalo i samim tim i igrači, koji su maltene u hodu dovođeni, nisu iza sebe imali ozbiljan i kvalitetan pripremni period sa trenerom i praktično se pripremaju kroz prvenstvo.  

Verujemo u pobedu u derbiju.

 • Apsolutno. Onaj ko ne veruje u pobedu, neće je ni dobiti. 

Povezane vesti

6
Komentari

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutralarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouthsmehplezmigskenjbatinarazmcudisokkitahmmmmfacepalmgreenslavitrofejkezsok2udartompuskezzzsmeh3trtskenjansramslavljezvizdlud
Slike
 
 
 
Audio i video fajlovi
 
 
 
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
AvatarAvatarAvatarAvatarAvatar Recent comment authors
  Subscribe  
najnovijim najstarijim najviše glasova
Obavesti me o
Avatar
Gost

Samo napred Mladenovicu uz tebe sam ,trazi podrsku nove uprave nase Crvene Zvezde u svemu sto si ti rekao ovde ,da se vrate slavni dani na nasoj Marakani

Avatar
Gost
yoki

Covek koji je samo i samo odigro 50 60 utakmica za zvezdu nemoze da bude ditrektor FK Crvena Zvezda. nemoze neko ko nema ni elementarno znanje da vodi takav klub pa ko mu je trener omladinaca

Avatar
Gost
yoki

Strucni stab Mladenovica je neskolovani , pokvareni osudjivani da su uzimali novac od roditelja i prijatelji njegovi to su ljudi koji rade.

Avatar
Gost
MILAN KG

SVAKA CAST MLADENKE PUNA PODRSKA!!!!!!!!!!

Avatar
Gost
joc

Trener mlađih kadeta je Nikola Puača. Ispravite

Avatar
Gost
Ljkra

Svaka cast ovom coveku. Prihvatio se velikog posla i nece mu biti nimalo lako. Nadam se da ce ljudi iz kluba imati razumevanje za ceo ovaj proces. Ako zelimo da se opet dignemo na noge, omladinska skola je mozda i kljuc. Mozda nikada necemo imati akademiju kao Ajaks i Barsa, ali bar moramo da pokusamo. Mislim da je vecina ljudi presrecna cinjenicom da imamo 4 veoma mlada NASA igraca u prvom timu. Zamislite da to imamo svake godine i da ne moramo da vracamo svoje nekadasnje igrace uz obestecenje (kao npr Srnica). PODRSKA MLADENOVICU!