Moja Crvena Zvezda
ВажноИнтервјуиКлупска дешавањаМлађе категоријеНајновијеФудбалФудбал

МЦЗ интервју – Драган Младеновић: Даћемо себе да побољшамо стање школе у клубу који волимо!

Непуних два месеца од како је на челу Омладинске школе ФК Црвена звезда по први пут је за неки медиј говорио о томе шта је урађено, какво је стање и о свом плану и програму за опоравак. Током јучерашњег дана на твитеру сте могли да му постављате питања на која вам је одговарао. Данас у опширном МЦЗ интервју, за вас, Драган Младеновић.

Какви су први утисци после непуна два месеца на челу Омладинске школе? Какво је заиста стање?

  • Оно што је најбитније, о чему сам јавно говорио и кад сам био тренер у омладинској школи и после тога, стање је алармантно, за величину клуба какав је Црвена звезда нешто што никако не би смело да се дешава. Међутим, доласком овде схватио сам да није тако како сам ја мислио, него још горе. Као човек који воли изазове у животу, прихватио сам се тога, да покушам да променимо нешто овде, да дам свој максимум и себе за клуб који волимо. Доста ствари није функционисало, мој први задатак је био да поставим ствари на своје место. Да би то урадио био ми је потребан план и програм рада омладинске школе са свим људима који су чланови школе и њиховим задужењима. Главни циљ је да се људима достави документ на коме пише које су њихове одговорности и обавезе за посао који обављају. Ја сам то кроз план и програм рада завршио и предао сам људима у клубу. План и програм садржи око 200 страна, међутим то је само део који треба да се ради, и још иде у разраду. У ових месец и по дана сам се бавио стварима којима уопште не треба да се бавим, али ситуација је таква каква је да сам то морао да радим. Али, биће боље временом.

Шта садржи план и програм, какав је садржај?

  • План и програм садржи оно где смо ми сада и где треба да будемо за четири године. Гледајући искуства најбољих светских академија фудбала, шта је то што они имају, шта ми имамо тренутно, шта треба да имамо, шта можемо да применимо, да би смо постали озбиљна школа. Нека транзиција од школе ка академији фудбала, да заокружимо комплетан програм – да дете које дође са стране овде има смештај у интернату Црвене звезде, да се школује у Звездиној школи и да има најбоље терене и услове. И онда можемо да очекујемо да Црвена звезда изађе из кризе, у смислу да може да улаже у своју децу, да деца добију цену на тржишту и да има готов производ, да заради озбиљан новац и да може полако да излази из ситуације у којој се налази. 

Два можда и најбитнија питања, прво: Да ли омладинска школа има свој буџет?

  • Још увек нема буџет, то је оно што сам и напоменуо у плану и програму. Свака озбиљна академија има свој буџет, у зависности од врсте и величине. Дао сам три параметра: до 500.000 евра, од 500.000 до 1.500.000 евра и од 1.500.000 до 3.000.000 евра. Има ту неких екипа које улажу и преко 6.000.000 до нпр. Барселоне која улаже 19 милиона евра у своју академију. Само је битно да се направи план и програм рада и да се исти следи, да се придржавамо тога. Оно што је најбитније у овом тренутку и што ћу апсолутно увек понављати – да би се направили врхунски резултати морају да се имају врхунски услови. Црвена звезда тренутно нема услове за било какав озбиљан резултат. Ако неко сматра да Црвена звезда треба да освоји првенство у млађим категоријама, омладинцима, кадетима… само зато што је Црвена звезда, мислим да то није поента и ја тако нећу радити. Правим услове да Црвена звезда може сутра у некој перспективи да живи од те деце, да та деца буду део првог тима и да на крају крајева се све то исплати кроз титуле првом тиму, а кроз новац касније клубу и Омладинској школи.  

И друго: Да ли се коначно раскрстило да ли ће Омладинска школа правити играче за први тим или ће освајати титуле? Шта је примарно?

  • У принципу, у Звезди се увек иде логиком и титула и играчи, и једно и друго. Оно што је битно јесте да би се дошло до тог стадијума треба времена. Када кажемо време, мислим да се деца уведу у систем рада, да би то дете знало од малих ногу шта је то Звезда, да може да истрпи притисак величине клуба и да усвоји начин на који тај клуб ради. Циљ Омладинске школе јесте да школује обучене играче, и да они једнога дана носе дрес првог тима. Мислим да тако Звезда може да покаже озбиљност. Сада је најбитније да Звезда мора да нађе филијалу која ће бити из Београда, која ће радити по плану и програму Црвене звезде, да постоји координација између првог тима, филијале и Омладинске школе. Нешто као Б тим, као што Барселона има, пример. Једна од најбитнијих ставки у Гвардиолиној филозофији, због чега је Барселона то што јесте, али и пре много, јесте та транзиција играча преко омладинске школе и Б тима у први тим. Тако да Црвена звезда мора да направи ту комуникацију између те три тачке, да на најбољи начин деца која имају уговоре и на које се озбиљно рачуна добију шансу. Да ли одмах први тим или кроз филијалу. То је проблем и сада, у овом тренутку када сам постао директор школе, деца која имају уговоре нису имала филијалу где би могли да играју. 

11993142_854631097939627_900446199_o

Да ли постоји неки клуб о ком се размишља и који би могао да буде Звездина филијала, Црвена звезда Б?

  • Размишља се, али то је нешто што треба да се уради на нивоу клуба, не може то омладинска школа да ради, не може да утиче на то.

У каквом су стању терени на којима тренирају и играју клинци и млађе генерације?

  • За једно озбиљно бављење спортом, веома мало и лоше. Један терен са вештачком и један са природном травом је смешно. Да не помињемо да се у данашњим условима праве комплекси и академије од 20 терена. Пример је Базел. Када смо били у Базелу, за генерацију У16 – млађи кадети, за коју они сматрају да је најбитнија, што и ја исто мислим, где се прави разлика између квалитета у перспективи да ли може или не може да буде озбиљан играч, имају по један терен за сваку генерацију. То су озбиљни терени са камерама, пратећим садржајем, у сваком тренутку имају информацију о сваком играчу, колико је претрчао, шта је урадио, како тече развој… аналитика је веома битна. За нас је то светлосним годинама далеко. Али основно што нам треба су рефлектори, да би продужили дан, да деца имају времена да тренирају, да се баве и другим стварима сем фудбала. Пре свега, школа. Веома је битан и живот ван фудбала, тај социјални сегмент, приступ свему томе. То је такође нешто чему ћу ја давати максимум. Школа мора да буде примарна, да се испоштује школовање. И истраживања су показала да је школа потребна за врхунско и озбиљно бављење спортом. Играч мора да буде интелигентан да би се бавио врхунским спортом, да буде школован. Када Звезда буде подигла ниво инфраструктуре, од свлачионица где се деца скидају до места где ће да ручају, спавају, да се образују, до терена који морају да се доведу у озбиљно стање, са рефлекторима и повећањем истих. И сматрам да је то најмања инвестиција која мора да се испрати и што клуб мора под хитно да уради, па онда све друго. Када то урадимо, можемо да видимо озбиљну перспективу.

Да ли сте разговарали са клубом о томе, где и како они виде омладинску школу?

  • Причам стално са људима који воде клуб, да мора стално да се улаже у омладинску школу. И то је план и програм који је сам клуб изнео на Скупштини. Предлог за подизање балона са вештачком травом и рефлекторима, са улагањем у инфраструктуру и било је приче како морају да се побољшају услови. Наравно, ја бих био задовољан да све што је речено тада буде испоштовано.

Први дан по вашем доласку уведене су новине, прегледи и анализе за клинце, нови тренери, неке сте и ви довели… које сте још новине увели?

  • Оно што је битно јесте да тренери морају да знају своје место у систему. Имају апсолутну моју подршку. Наравно, у договору са мном се прави план и програм рада по којем ће систему омладинска школа играти. Постоје две врсте система које ћемо форсирати, примарни систем је 4-3-3, а други систем је 4-4-2 у ромбу. Зато што може да се коригује уз неке ставке да се игра са два шпица, у зависности од тренера. Али, примарно јесте да Звезда мора да игра на победу, на резултат и атрактивно. Најбољи систем који се показао у свим најбољим, светским академијама – у 98 академија у којима је вршено испитивање примарни систем је 4-3-3 (55%), међу њима су и Ајакс, Бајерн, Барселона… 28% игра 4-4-2. Ја сам у свом програму ставио оба. Примарни и алтернативу. Ја као директор ћу се трудити да систем буде 4-3-3.

Који су тренери сада у школи?

  • Тренери су већином бивши играчи Црвене звезде и они који су већ радили у Црвеној звезди, у омладинској школи. Неки су направили и озбиљне каријере у иностранству. Направили смо спој да свака генерација има иза себе име које је оставило неки траг играјући у Црвеној звезди и радно искуство. 

Константин Ђурић води омладинце, његов помоћник је Перица Огњеновић. Огњен Короман води кадете, његов помоћник је Савић, чији су отац и стриц играли у Звезди. Индивидуално помаже Горан Друлић. Имамо Петра Пуачу, изузетно перспективан тренер који то показује сваким даном овде, он води млађе кадете. Стаменковић води пионире, његов помоћник је Мирко Буњевчевић. Видак Братић води 2002., а Зоран Павловић, бивши играч, 2003. годиште. Игор Калаба, са Славољубом Ђорђевићем води 2004. годиште. Координатор је Дејан Арсов, човек који је изузетно посвећен послу, заједно са Марком Ђурићем води базу. Ту је и још један бивши играч Љубинковић.

Што не значи да неће бити промена. Оно што је најбитније у систему какав је Црвена звезда је то да како омладинска школа школује играче, тако и да омладинска школа школује и тренере. 

11990729_855123431223727_980513052_o

Каква је ситуација са школама фудбала које су потписале уговор о сарадњи са Црвеном звездом?

  • То је сада мало бачено у други план, из простог разлога јер нисам могао да се бавим тиме, нисам имао времена. Постоји доста других, приоритетнијих ствари у школи. То сада није био приоритет, али очигледно да може да се направи добра прича са њима. Али не на начин на који је до сада рађено. Мора да се јасно поставе ствари. Оно што мени смета као директору је то да рецимо ми немамо никакве гаранције да неко дете које је у школи фудбала Црвена звезда сутра може да дође овде, може да оде у било који други клуб. 

Каква је ситуација са скаутинг службом? До сада није давала никакве резултате.

  • Сигурно ће бити промена, то је нешто на чему морамо да радимо. То је и најбитнија ствар у систему озбиљне омладинске школе. Људи који су посвећени том послу да се баве на другачији начин, који је много озбиљнији. То спада у ону категорију да морамо да подигнемо ниво услуга да бисмо имали бољи крајњи резултат. На свим пољима ће бити промена. Свуда ћемо мењати. Ја сам овде мање од два месеца. Ово је тек почетак. У јануарском прелазном року видеће се неке ствари везане и за играче и за тренере, скауте.  

Дошли су и неки нови клинци, појачања у Црвену звезду. Платиша из Партизана, најпознатије. Да ли је то одговор на то да су одласци из Звезде прошлост?

  • У Црвеној звезди су се дешавале разне ствари. Свако ко је пратио дешавања зна шта је било. Мислим да је сада глупо да причамо о томе и помињемо имена. Ја оно што имам да кажем, говорим у очи и искрено. Битно је да Црвена звезда мења курс. Од када сам дошао желим да само најбољи играју овде, без обзира да ли имају менаџера, родитеље или кога већ. Онај ко се покаже да је добар и да заслужује Звездин дрес, тај ће играти. Суштина је да ће сви добити шансу. Неко трпи притисак, неко не. Једноставно мора да се направи систем играча који могу да истрпе притисак, ко не. И у програму постоји део који се бави тиме – психолози, педагози. То озбиљна омладинска школа мора да поседује. Ми то тренутно немамо, али идемо ка томе. Да бисмо направили буквално један профил играча који ће сутра моћи да се избори са свим притисцима који се јављају у перспективи, када постане играч првог тима. О томе мора да се размишља. Јасно је да Звезда увек иде на победу, да мора да се носи са тим и када не иде добро, и када иде добро да буде на земљи. Ми као школа морамо да га научимо да се школује у том смеру. 

Шта можете да нам кажете о играчима који су дошли?

  • У Звезду није дошао велики број играча. Дошао је само Платиша. То је дете које док сам био тренер генерације 1997. хтео да доведем. Играо је у Раду и био је најбољи стрелац кадетске лиге. Имао сам намеру да га доведем, али ја сам отишао из клуба и десиле су се ствари које су се десиле. Отишао је у Партизан, али он је конкретно велики навијач Црвене звезде. Нисам ја њега довео у Звезду, он је сам себе довео у Звезду. Доказао је да је заслужио да буде овде, тренер га је оставио. Не постоји шанса да било ко дође у Звезду, а да не задовољи услове, то је пример. Имамо на његовој позицији млађег играча, који има песпективу и на њему је да се избори за своје место. Постоје још неки играчи који треба да дођу, прелазни рок је прошао, али ту је јануар. Најмање сам ја сада као директор имао утицај на то, на креирање сваког тима у школи. Нисам имао времена, али свакако да ћу се у будућности посветити томе и како време одмиче већ правимо кораке за јануар. Заједно морамо да радимо. 

11990882_854607574608646_729038565_o

Генерација 1999. је у Бијељини освојила међународни „Турнир пријатељства“.

  • Одлична генерација, која мора да схвати да мора да се тренира сваки дан и да се доказује сваки дан да би у перспективи могао нешто озбиљно да направиш. Имају изузетан потенцијал, али на њима је опет да се докажу. Моја прогноза, ја сам човек који воли да има успеха у животу, јесте да је то генерација коју ја пројектујем да игра омладинску Лигу Шампиона. Зашто то кажем? Зато што са генерацијом 1998. која сада игра омладинску лигу, уз пет играча 1997., ми смо најмлађа екипа омладинске лиге. То је неко сито које пролазе сва та деца. Пошто следеће године 1999. игра омладинску лигу, уз 1998. која сада игра, мислим да ћемо јуришати на прво место. Освајањем титуле, првог места, аутоматски стичемо право да играмо квалификације за омладинску Лигу Шампиона. Квалификације могу само да играју три играча из генерације 1998., остало је носећа 1999. То је неки мој план и идеја, која би требала да се спроведе у дело.

Да ли има неких бисера који би у будућности могли да буду наши љубимци? Као што су Јовић, Ристић, Грујић, Јовановић.

  • Има, има, да не набрајам. И из генерације 1999., и четири, пет играча из генерације 1997. Од тих четири играча, Платиша је ту, имамо двојицу играча са професионалним уговором и двојицу стипендиста. Изузетно су интересантни и мислим да ће колико ове године неко добити шансу у првом тиму. 

Каква је ситуација и сарадња са првим тимом? Да ли су изгледне шансе да ти момци добију прилику у најјачем тиму?

  • То је нешто на чему морамо да радимо. Однос између омладинске школе и првог тима. То је сигурно. Ја се надам и то је мој циљ, да деца која се докажу морају да добију шансу у првом тиму, то подвлачим. Али то не значи 15 минута, него да буду испоштовани. Да добију шансу кроз озбиљан рад у А тиму, зато и мора да постоји конекција између првог тима и омладинске школе. У сарадњи са својим тимом сам направио план и програм и приближио сам аспект кондиционе припреме омладинске школе, поготово – млађи кадети, кадети, омладинци, наравно у складу са њиховим годинама, да би свака генерација могла да издржи напор физичке спреме у првом тиму и буде спремна за то што их очекује. 

Да ли сте причали са тренером Миодрагом Грофом Божовићем?

  • Кратко смо причали, причаћемо. Ситуација у клубу је била таква да није могло да се нађе време. Али, чим будемо имали времена мислим да неће бити проблема да причамо.

Каква је ситуација са Богданом Рангеловим? На крају је завршио у трећој средини.

  • Рангелов је играч који није имао стипендијски уговор са Црвеном звездом. Његов отац је човек који ради у иностранству и оно у шта сам ја упућен јесте да је дечко тражио папире од клуба како би наставио каријеру тамо где му је породица, у Немачкој. Десило се то да је добио понуду од клуба да нађе клуб за њега у Првој лиги или Српској лиги, да оде на позајмицу, где би се доказао. Међутим, он је то одбио и није хтео да иде тим путем и изричито је тражио исписницу. У договору са људима из клуба у причи је био Олимпијакос. Међутим, видим да није отишао у Олимпијакос него у ПАОК. Те детаље не знам.

Тренирали сте Луку Јовића, упознати сте и са квалитетима Марка Грујића, Михаила Ристића и Вукашина Јовановића. Како видите њихов развој у првом тиму? Добри резултати су кренули са њиховим играма.

  • То је оно о чему сам причао. Притисак. Када дете дође из омладинаца у први тим неприпремљен, највећи проблем представљају притисак и тензија која се ствара да нешто мора. Они су имали тај грч у претходној сезони и мислим да нису показивали праву слику свог квалитета. Наравно да то са утакмицама и са искуством које долази са њима, да се опуштају и да ће они бити све бољи. Они су квалитет и доказаће да су прави квалитет. Опет кажем, то је само почетак деце која ће долазити из омладинске школе.

Дерби долази за 10 дана. Ви као играч нисте изгубили ниједан дерби, већину сте добили.

  • Ниједан нисам изгубио, а цела екипа је добијала. Надам се да ће Црвена звезда и овог пута бити на нивоу да ћемо добити дерби. Много ће значити на самопоуздању, видим да се екипа полако диже, и код навијача самопоуздање расте сваким даном. Апсолутно оправдано гледајући прво коло и данас. Мислим да ће то бити много боље како првенство буде одмицало и самим тим и играчи, који су малтене у ходу довођени, нису иза себе имали озбиљан и квалитетан припремни период са тренером и практично се припремају кроз првенство.  

Верујемо у победу у дербију.

  • Апсолутно. Онај ко не верује у победу, неће је ни добити. 

Повезане вести

6 comments

dejo сеп 5, 2015 at 15:29

Samo napred Mladenovicu uz tebe sam ,trazi podrsku nove uprave nase Crvene Zvezde u svemu sto si ti rekao ovde ,da se vrate slavni dani na nasoj Marakani

Reply
yoki сеп 5, 2015 at 14:47

Covek koji je samo i samo odigro 50 60 utakmica za zvezdu nemoze da bude ditrektor FK Crvena Zvezda. nemoze neko ko nema ni elementarno znanje da vodi takav klub pa ko mu je trener omladinaca

Reply
yoki сеп 5, 2015 at 14:44

Strucni stab Mladenovica je neskolovani , pokvareni osudjivani da su uzimali novac od roditelja i prijatelji njegovi to su ljudi koji rade.

Reply
MILAN KG сеп 5, 2015 at 14:37

SVAKA CAST MLADENKE PUNA PODRSKA!!!!!!!!!!

Reply
joc сеп 4, 2015 at 17:52

Trener mlađih kadeta je Nikola Puača. Ispravite

Reply
Ljkra сеп 4, 2015 at 17:43

Svaka cast ovom coveku. Prihvatio se velikog posla i nece mu biti nimalo lako. Nadam se da ce ljudi iz kluba imati razumevanje za ceo ovaj proces. Ako zelimo da se opet dignemo na noge, omladinska skola je mozda i kljuc. Mozda nikada necemo imati akademiju kao Ajaks i Barsa, ali bar moramo da pokusamo. Mislim da je vecina ljudi presrecna cinjenicom da imamo 4 veoma mlada NASA igraca u prvom timu. Zamislite da to imamo svake godine i da ne moramo da vracamo svoje nekadasnje igrace uz obestecenje (kao npr Srnica). PODRSKA MLADENOVICU!

Reply

Leave a Comment