Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Огњеновић и Стипић хероји вечитих дербија

На данашњи дан Црвена звезда је славила у 25. и 108. вечитом дербију, а утакмице су са по два гола обележили Никола Стипић и Перица Огњеновић.

Одлична екипа коју је у сезони 1997/98 преузео Миша Косановић пред 108. вечити дерби заостајала је за Обилићем и Партизаном три бода, али је у наставку сезоне показала да је најбоља у лиги, иако тада није стигла до титуле.

Сваки дерби по правилу изнедри по неког играча који избије у први план, али партија Перице Огњеновића из првог од три окршаја са црно-белима те сезоне дуго се препричавала међу љубитељима фудбала.

Омалени ас је просто разбио Тумбаковићеву чету невероватним потезима, дриблинзима, финтама, брзим продорима и на крају са два гола одлучио 108. првенствени сусрет највећих ривала.

Црвено-бели су од старта кренули жустро, па је убрзо Миодраг Пантелић погодио стативу, а Ивица Краљ одбранио ударац Дејана Станковића из непосредне близине. Звездин капитен је још једном покушао, али са дистанце, међутим, Краљ је одбио незгодну лопту. Претходно је Огњеновић направио карамбол по левој страни брзим продором, а затим је уследио и слалом у 15. минуту на чијем крају је Станковић још једном шутирао из даљине, али поред гола, а нешто касније имао је и покушај да из волеја погоди мрежу.

Урагански напади Звезде наставили су да се ређају. Брзоноги Братислав Живковић центрирао је после продора са десне стране, Јовичић се нашао очи у очи са Ивицом Краљем, који је избио лопту. Перица Огњеновић је добио аплаузе након поигравања са својим чуварима у 23. минуту.

Репрезентативни чувар мреже црно-белих нашао се пред баражном ватром Звездиних ведета, али је још један снажан Станковићев шут одбио после покушаја из слободног ударца. У другом делу првог полувремена гости су напокон успели да се ослободе притиска Звезде, али су њихови покушаји били безазлени по Драгослава Јеврића. Покушао је и Перица Огњеновић из слободног ударца у 39. минуту, а Краљ је овога пута избио лопту у корнер.

FUDBAL - Dejan Stankovic i Perica Ognjenovic, fudbaleri Crvene zvezde, proslavljaju gol protiv Partizana. Beograd, 08.04.1998. snimio:N.Parausic

У 43. минуту коначно се затресла мрежа Партизана после бројних покушаја. Тропотезна акција Живковића, Далибора Шкорића и Огњеновића, резултирала је поготком Звездине једанаестице. Перица је избегао старт дефанзивца гостију и матирао Краља, који је овога пута био немоћан. Пред крај првог дела Огњеновић је још једном затресао мрежу после сјајне акције, али је погодак поништен због офсајда.

Драган Стојисављевић имао је у наставку добру прилику да изједначи, али је Јеврић успешно интервенисао избацивши лопту у корнер. Покушао је и Горан Буњевчевић главом после центаршута Огњеновића из слободног ударца, међутим, није био прецизан. На другој страни Горан Обрадовић послао је лопту преко пречке, а Перица Огњеновић је након једне пресечене лопте брзо стигао у казнени простор уз ударац поред гола.

Братислав Живковић је на феноменалан начин претрчао противника који је за неколико метара био ближи лопти, Краљ је истрчао, Перица Огњеновић је покушао да га лобује, али се голман Партизана у последњи час вратио назад и избацио лопту у корнер. Јеврић је у наредном периоду два пута интервенисао код покушаја Предрага Пажина у 74. и Љубише Ранковића у 76. минуту.

На сцену је поново ступио Перица Огњеновић, а велику помоћ имао је у Ивану Дудићу, који је одузео лопту и сјајно проиграо Звездину перјаницу. Перица је побегао дефанзивној линији црно-белих, заобишао Ивицу Краља и одлучио утакмицу голом у 81. минуту. Пред крај је Иван Томић могао да ублажи пораз, али је Јеврић затворио угао, тако да је остало Перица 2, Партизан 0, што је писало на насловној страни Темпа неколико дана након 108. дербија.

Црвена звезда – Партизан 2:0 (1:0)

Београд, 27. септембар 1997. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 50.000. Судија: Мирослав Радоман. Стрелац: Огњеновић у 43. и 81. минуту.

Црвена звезда: Драгослав Јеврић, Братислав Живковић, Никослав Бјеговић (од 46. Винко Мариновић), Срђан Пецељ, Александар Кристић, Горан Буњевчевић, Далибор Шкорић, Миодраг Пантелић (од 69. Иван Дудић), Зоран Јовичић, Дејан Станковић (Горан Бошковић). Тренер: Милорад Косановић.

Партизан: Ивица Краљ, Дражен Болић, Ђорђе Светличић (од 46. Горан Тробок), Иван Томић, Предраг Пажин, Золтан Сабо, Игор Ташевски, Драган Стојисављевић, Саша Илић (од 74. Дејан Вукићевић), Горан Обрадовић, Драган Исаиловић (од 67. Љубиша Ранковић). Тренер: Љубиша Тумбаковић.

https://www.youtube.com/watch?v=V58tCW8djNQ


У одбрану титуле првака екипа Мише Павића кренула је пакленим распоредом. У првих пет кола Звезда је играла против загребачког Динама (1:2), ОФК Београда (2:1), Војводине (0:1) и сплитског Хајдука (3:1), а дерби против Партизана затварао је серију изузетно тешких сусрета.

Учинак од два пораза на гостовањима и две победе на домаћем терену условио је да црвено-бели јуришају на два бода у 25. вечитом дербију и то без Шекуларца, Маравића и Зековића. Међутим, испоставило се да то и није био ненадокнадив хендикеп.

zzzzzzzzzzzzcznikola-2

У првом полувремену није било погодака, а затим је на сцену ступио сјајни Никола Стипић, иначе фудбалер који је био узор Драгану Џајићу у раној младости. Стипић је савладао једног од наших најбољих голмана свих времена, Милутина Шошкића у 63. и 73. минуту, да би Иван Поповић поставио коначних 3:0 за Црвену звезду на стадиону ЈНА у 80. минуту.

zzzzzzzzzzzzzz59-60

Партизан – Црвена звезда 0:3 (0:0)

Београд, 27. септембар 1959. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 50.000. Судија: Ерлих. Стрелци: Стипић у 63. и 73. и Иван Поповић у 79. минуту.

Партизан: Милутин Шошкић, Велимир Сомболац, Фахрудин Јусуфи, Бруно Белин, Јован Миладиновић, Милан Крањчич, Звездан Чебинац, Владимир Ковачевић, Томислав Калоперовић, Милан Галић, Бранислав Михајловић. Тренер: Иљеш Шпиц.

Црвена звезда: Владимир Беара, Владимир Дурковић, Димитрије Стојановић, Ранко Борозан, Љубомир Спајић, Владимир Поповић, Никола Стипић, Лазар Тасић, Иван Поповић, Боривоје Костић, Антон Рудински. Тренер: Милорад Павић.

zzzzzzzzzzzzzzJk6TJSe

На крају сезоне Звезда успева да одбрани титулу са бодом предности у односу на Динамо из Загреба серијом од три победе у последња три кола. Бора Костић је са 19 голова био најбољи стрелац лиге, док Љуба Спајић и Владимир Дурковић нису пропустили ниједну утакмицу у походу ка новој круни.

Повезане вести

Leave a Comment