Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Победа у 19. вечитом дербију

Фудбалери Црвене звезде су 14. октобра 1956. године славили у 19. вечитом дербију на стадиону ЈНА резултатом 2:0 и тако наставили поход ка шампионској титули.

Екипа коју је са клупе предводио Милован Ћирић налазила се у сјајној серији од седам узастопних победа предвођена Костићем, Митићем и млађаним Шекуларцем. Готово два месеца црвено-бели су знали само за успехе у националном шампионату и на том путу пред њима су падали редом Сарајево (2:0), Спартак (1:0), Загреб (7:2), Војводина (4:0), БСК (4:1), Хајдук (3:0) и Вележ (2:0).

zzzzzzzzzzzzzzzzzz Lazar-Tasic

Пред 40.000 гледалаца Звезда је боље отворила меч и стигла до вођства голом Лазара Тасића из једанаестерца у 13. минуту. Тасић је иначе био задужен за извођење најстроже казне у екипи, па је већину својих голова за клуб постигао управо са беле тачке.

Звездина одбрана функционисала је као сат и на овом сусрету, па Партизанови искусни асови Марко Валок и Стјепан Бобек на овом дербију нису успели да се упишу у стрелце, иако су то раније често знали да ураде. Тачку на осму узастопну победу црвено-белих у првенству ставио је Антон Рудински поготком у 89. минуту. Рудински је одиграо феноменалну сезону и на крају је са 12 голова на 24 утакмице био други стрелац Звездине шампионске екипе.

19. вечити дерби, 10. коло првенства 1956/57

Црвена звезда – Партизан 2:0 (1:0)

Београд, 14. октобар 1956. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 40.000. Судија: Дамјани. Стрелци: Тасић у 13. минуту из једанаестерца и Рудински у 89. минуту.

Црвена звезда: Беара, Б. Станковић, Зековић, Р. Митић, Спајић, Тасић, В. Поповић, Д. Шекуларац, Топлак, Костић, Рудински. Тренер: Ћирић.

Партизан: Стојановић, Белин, Лазаревић, Милорад Милутиновић, Зебец, Пајевић, Месарош, Калоперовић, Валок, Бобек, Херцег. Тренер: Симоновски.

Звезда је на крају сезоне 1956/57 стигла до четврте шампионске титуле са четири бода више од новосадске Војводине, девет испред сплитског Хајдука и чак 13 више од четвртопласираног Партизана. Пресудна је била победа у 19. колу на гостовању у Новом Саду против Војводине од 2:1 голом Ивана Поповића у 87. минуту, а нова титула је обезбеђена три кола пре краја.

Црвено-бели су имали најбољу одбрану и најефикаснији напад у лиги. На 26 утакмица забележили су 17 победа, пет ремија и четири пораза уз гол разлику 66:23 и 39 освојених бодова. Бриљирао је Бора Костић са 27 погодака, а Лазар Тасић је био најстандарднији у шампионском саставу са 25 одиграних утакмица.

Повезане вести

Leave a Comment