Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Срушени Спортинг и Жалгирис у Купу УЕФА

Црвена звезда је 18. октобра забележила два значајна тријумфа у Купу УЕФА. У првој утакмици шеснаестине финала на гостовању у Хихону 1978. године савладан је Спортинг са 1:0, а 11 година касније у Београду је побеђен Жалгирис са убедљивих 4:1.

Након што је екипа Бранка Станковића направила подвиг на старту такмичења у сезони 1978/79, надокнадившпи три гола заостатка против берлинског Динама у београдском реваншу, наредни ривал био је шпански Спортинг, а црвено-бели су још једном одушевили своје навијаче победом у Хихону и то са играчем мање.

zzzzzzzzzzzzzzz384vl

Звезда је у на стадиону “Ел Молињон“ наступила у белим дресовима за гостовања, док је домаћин Спортинг играо у црвено-белој гарнитури. Сјајну прилику за госте у раној фази утакмице имао је Дуле Савић, после одлично припремљене акције Петра Баралића, али је Звездин голгетер брзоплето послао лопту преко пречке.

Спортинг није могао да дође до шансе, али, у 30. минуту судија Џон Карпентер показао је црвени картон Николи Јовановићу, који је пре тога наивно зарадио жути картон, па је Црвена звезда до краја утакмице била бројчано слабија, тако да су шпански играчи у 35. минуту преко Давида упутили први ударац ка голу Александра Стојановића.

– Одмор смо једва очекивали, као прилику да се игра прилагоди новонасталој ситуацији и ту је Станковић умео да пронађе прави начин – присећао се легендарни Дуле Савић подвига његовог тима у Шпанији.

Судија Карпентер је касније једно испуцавање лопте Стојановића окарактерисао као грешку и досудио индиректан ударац за Спортинг из кога је Кини покушао да угрози гол, али се на покушају све и завршило.

Време је споро пролазило, а пред “Амбасадоровом“ екипом био је тежак задатак да издржи са 10 играча више десетина минута:

– Можда би нам било све лакше да је Боровница искористио своју шансу у 52. минуту, када га је Муслин мајсторски проиграо, овај оштро шутирао, а голман још боље одбранио – рекао је Дуле Савић.

Ипак, и у таквој ситуацији видело се да Звезда не само да може да парира екипи из Хихона пред њиховим навијачима, већ и да их надвиси, што се убрзо и десило као круна добре партије. Звезда је знала да се одбрани, али и да организује опасне контра-нападе, а то је уз упорност, борбеност и знање донело резултат.

Славољуб Муслин је повукао једну контру у финишу, упослио Цвијетина Благојевића, који је шутирао левом ногом са десне стране, лопту је истог тренутка закачио и Киријако и она је завршила тамо где су се фудбалери Спортинга најмање надали за вођство од 1:0 у 84. минуту.

У тиму Црвене звезде није било слабог појединца, а најбољи утисак оставили су Муслин, Баралић, Милетовић, Стојановић и Савић. Стечена је лепа предност пред реванш у Београду, где је у легендарном европском походу у сезони 1978/79 стадион константно био крцат.

zzzzzzzzzzzzzzzzhihon 1-0 580158_277721529031426_1037847447_n

Спортинг – Црвена звезда 0:1 (0:0)

Хихон, 18. октобар 1978. Стадион: Ел Молињон. Гледалаца: 35.000. Судија: Џон Карпентер (Ирска). Црвени картон: Јовановић (Црвена звезда) у 30. минуту. Стрелац: Благојевић у 84. минуту.

Спортинг Хихон: Кастро, Маседа, Кунди, Редондо (од 30. Киријако), Урија, Хоакин, Енцо Фереро, Давид (од 67. Меса), Рикардо Реза, Моран, Кини. Тренер: Висенте Мијера.

Црвена звезда: Александар Стојановић, Никола Јовановић, Златко Крмпотић, Славољуб Муслин, Михаљ Кери, Драган Милетовић, Владимир Петровић, Цвијетин Благојевић (од 87. Недељко Милосављевић), Душан Савић, Здравко Боровница, Петар Баралић (од 82. Иван Јуришић). Тренер: Бранко Станковић.


zzzzzzzzzzzzzz322xc

Након елиминације Галатасараја на старту такмичења у Купу УЕФА за сезону 1989/90, Црвена звезда је у Београду пред 58.000 гледалаца дочекала Жалгирис из Виљнуса.

Сјајну партију пружили су изабраници тренера Драгослава Шекуларца у првом полувремену, а фуриозан почетак обележила је и статива коју је у седмом минуту погодио Митар Мркела, што је био увод у доминацију домаћег тима. Пет минута касније Дајан Савићевић је послао лопту поред десне стативе, а затим је након центаршута Мркеле из корнера шутирао главом, међутим, капитен Жалгириса Јакубаускас руком је отклонио опасност са гол линије, али се арбитар из Грчке није огласио.

Водећем голу претходили су покушаји Мркеле и капитена Стојковића, а мрежа гостију начета је у 30. минуту када је Дејан Савићевић страховитим ударцем са око 18 метара на асистенцију Пиксија после слободног ударца погодио циљ, а лопта се од стуба иза мреже одбила назад у терен за овације Маракане.

Само минут касније већ је било 2:0 после фуриозне акције коју је повукао Савићевић, који је проиграо Канатларовског. Он је најпре погодио стативу, па је поново прихватио лопту и са петерца је убацио у мрежу.

Црвено-бела фурија се није заустављала. У 33. минуту Роберт Просинечки је упослио Драгана Стојковића, који се убацивао из другог плана и вратио лопту Дарку Панчеву, а голгетер Звезде се вешто ослободио свог чувара и рутински погодио за 3:0. Домаћи састав је тако три пута затресао мрежу за мање од четири минута.

У 39. минуту припретили су гости ударцем Нарбековаса, а лопта је завршила поред леве стативе гола Стевана Стојановића. Са друге стране узвраћа Пикси из слободног ударца, али се голман Мартинкенас бацио у десну страну и спречио сигуран гол. Прво полувреме завршено је вођством Звезде од 3:0 у изузетно садржајних 45 минута, где су црвено-бели могли и до убедљивије предности.

zzzzzzzzzzzzzalgiris4-1 1184961_312952848841627_299266639_n

Звезда и у наставку игра офанзивно. Панчев је покушао маказицама да се упише у стрелце по други пут, а затим је у 55. минуту Горан Јурић центрирао у срце шеснаестерца за корпулентног Милоша Дризића који главом са десетак метара шаље лопту у леви угао за великих 4:0.

Мркела је у назадрживој контри био надомак поготка, али је Мартинкенас успео да закачи лопту и скрене је са свог пута. Фудбалери из СССР-а узвратили су преко Јакубаускаса, чији је шут из слободног ударца Стојановић одбио до стативе, али се лопта откотрљала на другу страну, па је Валдас Иванаускас притрчао и лако је убацио у мрежу за 1:4 у 66. минуту.

Да висока предност није била последица лоше игре гостију, већ одличне партије Звезде видело се у наставку меча, када је Сукристовас упутио неугодан ударац са дистанце, који је Стеван Стојановић успео да заустави и избије у корнер. Дризић је у 75. минуту био близу да поново погоди мрежу, али је Жекас испред њега избацио лопту у корнер.

Сијасет прилика створили су домаћи на овом мечу, а Панчев је на центаршут Маровића са леве стране шутирао главом право у Мартинкенаса. Гости нешто нису успели да искористе брзу контру, па је остало 4:1. Одличне партије пружили су Савићевић, Стојковић, Канатларовски, Панчев, Маровић и друштво за миран сан пред реванш у Совјетском савезу.

zzzzzzzzzzzzzzzzz11811550_981468918580671_5197800421448340541_n

Црвена звезда – Жалгирис 4:1 (3:0)

Београд, 18. октобар 1989. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 58.000. Судија: Василис Никакис (Грчка). Жути картони: Панчев (Црвена звезда), Иванаускас (Жалгирис). Стрелци: Савићевић у 30, Канатларовски у 31, Панчев у 33, Дризић у 55. за Црвену звезду, а Иванаускас у 66. минуту за Жалгирис.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Горан Јурић, Слободан Маровић, Драган Канатларовски, Милош Дризић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Дејан Савићевић (од 84. Влада Стошић), Дарко Панчев, Драган Стојковић, Митар Мркела (од 68. Владан Лукић). Тренер: Драгослав Шекуларац.

Жалгирис: Валдемарас Мартинкенас, Робертас Фридрикас, Вјачеславас Сукристовас, Ромас Мажеикис (од 46. Арунас Жекас), Гинтарас Квиткаускас, Робертас Тауткус, Стасис Баранаускас, Валдас Иванаускас, Сигитас Јакубаускас, Видмантас Расјукас, Арминас Нарбековас. Тренер: Бењаминас Желкевичијус.

https://www.youtube.com/watch?v=yyrRCAVqnIM

Повезане вести

Leave a Comment