Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Шекуларац за победу у дербију и пласман у финале Купа

Голом друге Звездине звезде у 73. минуту црвено-бели су савладали Партизан 9. октобра 1958. године резултатом 3:2 и пласирали се у финале Купа Југославије.

У најмасовнијем такмичењу за сезону 1957/58 изабраници тренера Мише Павића елиминисали су Јединство (7:1), Будућност (3:1), загребачки Динамо у четвртфиналу на пенале са 2:1 (1:1), да би у полуфиналу за противника добили вечитог ривала.

Звезда је одлично одиграла прво полувреме које је решила у своју корист са 2:0 головима Боре Костића у 18. и Антона Рудинског у 45. минуту, али је у наставку вечити ривал успео да се врати и поравна резултат са два поготка у размаку од девет минута.

Још у то време потврђена је теорија коју су касније лансирали неки наши стручњаци да је најопаснији резултат 2:0. Партизан је најпре смањио голом Вукелића у 60. минуту, затим је шест минута касније остао са играчем мање после искључења Томислава Калоперовића, али је већ у 69. минуту са 10 играча успео да изједначи на 2:2 поготком Михајловића.

Ипак, црвено-бели враћају предност већ у 73. минуту преко Звезде у успону и фудбалског велемајстора Драгослава Шекуларца, што се испоставило као довољно за тријумф од 3:2 и пласман у финале. Био је то први и једини погодак популарног Шекија у Купу те сезоне, али злата вредан.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzgBZcvi9

Полуфинале Купа Југославије 1957/58

Партизан – Црвена звезда 2:3 (0:2)

Београд, 9. октобар 1958. Стадион: ЈНА. Гледалаца: 45.000. Судија: Лемешић (Сплит). Стрелци: Костић у 18, Рудински у 45. и Шекуларац у 73. минуту за Црвену звезду, а Вукелић у 60. и Михајловић у 69. за Партизан. Искључен: Калоперовић (Партизан).

Партизан: Стојановић, Белин, Јусуфи, Калоперовић, Лазаревић, Б. Пајовић, С. Чебинац, Бобек, Вукелић, Зебец, Б. Михаjловић. Тренер: Шпиц.

Црвена звезда: Беара, Д. Стојановић, Зековић, Маравић, Спајић, В. Поповић, Стипић, Шекуларац, Рудински, Митић, Костић. Тренер: Павић.

Звезда касније осваја Куп убедљивим тријумфом у финалу против Вележа са 4:0. Бора Костић је у финалу два пута био стрелац и свој голгетерски учинак заокружио на осам погодака у пет мечева за освајање трофеја у најмасовнијем такмичењу.

Повезане вести

Leave a Comment