Moja Crvena Zvezda
ВажноИсторијаНајновијеФудбал

Времеплов: Незаборавни дуели против Милана и Селте

Навијачи Црвене звезде могу бити поносни на блиставу историју свог вољеног клуба проткану великим утакмицама и бројним одличним резултатима против реномираних клубова, а такви су били и мечеви против Милана (1:1) на Сан Сиру у Купу европских шампиона 1988. и Селте из Вига (1:0) на београдској Маракани у Купу УЕФА 2000. године.

Након што су изабраници тренера Бранка Станковића лако елиминисали ирски Дандалк у шеснаестини финала Купа шампиона, за ривала у осмини финала добили су најјачи тим Европе и једну од најбољих екипа у историји фудбала, италијански Милан, предвођен звездама светског фудбала, непоновљивим холандским трилингом који су чинили Марко Ван Бастен, Руд Гулит и Франк Рајкард уз фантастичне дефанзивце Франка Барезија и тада младог Паола Малдинија.

Берлусконијева ера у Милану била је у почетној фази, па је у формирање тима уложио 55 милиона долара. Медији на “чизми“ били су уверени у лагану победу против Звезде, они објективни су истицали и нешто слабију форму Милана без повређеног Гулита и истицали да би гости у таквој ситуацији евентуално могли да изненаде, али нису били свесни да је наш најтрофејнији клуб такође био у великом узлету са врло квалитетним тимом, који ће са неколико појачања у каснијим годинама управо наследити Миланезе на европском трону.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage

Тренерски маг на клупи росо-нера, Ариго Саки није желео ништа да ризикује, па је ровити Руд Гулит меч почео на клупи за резерве, да би у наставку морао на терен, када је било јасно да ће домаћи тим тешко до жељеног резултата.

Домаћи састав је припретио у пар наврата на почетку, док се црвено-бели нису ослободили и кренули да играју своју игру предвођени виртуозним Драганом Стојковићем Пиксијем, који је пружио фантастичну партију на Сан Сиру. После Пиксијевог покушаја са дистанце и непрецизног ударца главом Милоша Бурсаћа уследила је до тада најбоља шанса на утакмици коју на додавање Роберта Донадонија није искористио искусни нападач Пјетро Вирдис. Лопта је завршила у гол-ауту тик поред десне стативе. Затим је покушао и Карло Анћелоти ударцем са дистанце, али је првих 45 минута завршено без голова.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage

У наставку већ на старту шок и неверица за преко 70.000 навијача црвено-црних када је Звездин капитен Драган Стојковић извео праву мајсторију, у незадрживом продору насамарио комплетну одбрану домаћих и савладао Галија за вођство Црвене звезде од 1:0 у 47. минуту. Навијачи гостију из Београда, који су у то време били у великој експанзији допутовали су организовано у Милано и на стадиону их је било око 1.000. Одушевљено су упалили тридесетак бакљи после Пиксијевог поготка, прославили гол против великог тима и показали чувеним италијанским тифозима да им није непознат навијачки стил који је корене имао управо у Италији.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage

Због густог дима који је настао нису видели изједначујући гол Пјетра Вирдиса који је постигнут само минут касније на асистенцију Марка Ван Бастена. Вирдиса је 10 минута касније заменио најбољи фудбалер Европе Руд Гулит.

Имали су фудбалери Милана и погођену пречку после шута Роберта Донадонија, покушај главом Ван Бастена поред саме стативе, али су Звездини дефанзивци успели да их исконтролишу колико су могли. То су веома добро одрадили, једном борбеном партијом изборили су изузетно повољан резултат пред реванш у Београду између осталог захваљујући поготку маестралног капитена Стојковића, који је својом игром очарао навијаче на једном таквом стадиону као што је Сан Сиро.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzimage

Милан – Црвена звезда 1:1 (0:0)

Милано, 26. октобар 1988. Стадион: Сан Сиро. Гледалаца: 75.000. Судија: Зигфрид Киршен (Источна Немачка). Жути картони: Барези, Анћелоти (Милан), Радовановић, Најдоски, Ивановић (Црвена звезда). Стрелци: Стојковић у 47. за Црвену звезду, а Вирдис у 48. минуту за Милан.

Милан: Ђовани Гали, Мауро Тасоти, Паоло Малдини, Роберто Муси, Франко Барези, Анђело Коломбо, Франк Рајкард, Роберто Донадони, Карло Анћелоти, Пјетро Вирдис (од 58. Руд Гулит), Марко Ван Бастен. Тренер: Ариго Саки.

Црвена звезда: Стеван Стојановић, Милан Ивановић, Горан Василијевић, Горан Јурић, Илија Најдоски, Славко Радовановић, Рефик Шабанаџовић (од 88. Жарко Ђуровић), Енес Бешић, Милош Бурсаћ, Драган Стојковић, Дејан Савићевић (од 65. Митар Мркела). Тренер: Бранко Станковић.

https://www.youtube.com/watch?v=YF5I28BXldI


У фантастичној атмосфери на препуној Маракани Црвена звезда је у првом мечу 2. кола Купа УЕФА 2000/01 дочекала шпанску Селту из Вига.

После избацивања енглеског Лестера у претходној рунди, Муслинов састав је добио још једног врло квалитетног и атрактивног противника који је у својим редовима имао бројне фудбалске асове и репрезентативце разних земаља.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzz333jga

Притисак црвено-белих и напади преко брзоногог Марјана Марковића по десној страни уносили су пометњу у одбрани Селте. Михајло Пјановић је имао одличну прилику за Звезду, али је шутирао право у голмана Каваљера, а на другој страни је после слободног ударца узвратио Аргентинац Густаво Лопез, али је Коцић био на висини задатка.

У наставку је ударцем са дистанце опасно запретио јужноафрички репрезентативац Бени Мекарти, али је Буњевчевић закачио лопту и скренуо је у корнер. Капитен Звезде је у 61. минуту дугом лоптом пронашао Горана Друлића, који је умакао дефанзивцима шпанског клуба и погодио десни угао Каваљерове мреже за вођство од 1:0. Уиграна акција и милиметарски прецизно додавање Горана Буњевчевића, који је био познат по оваквим специјалитетима.

Недуго након тога Друлић је оборен у шеснаестерцу, али се белгијски судија није огласио, затим је Бранко Бошковић упутио центаршут са леве стране, Пјановић је био на правом месту, али је Каваљеро ногом одбранио и лопта је завршила у корнеру. Уследио је притисак гостију, али је Коцић у три наврата одлично реаговао и сачувао своју мрежу. Звезда је извојевала велику победу против вишеструко скупље екипе из Шпаније за наду пред реванш у Вигу.

zzzzzzzzzzzzzzzzzz332do

Црвена звезда – Селта 1:0 (0:0)

Београд, 26. октобар 2000. Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 51.729. Судија: Ерик Ромен (Белгија). Стрелац: Друлић у 61. минуту.

Црвена звезда: Александар Коцић, Марјан Марковић, Иван Гвозденовић, Горан Буњевчевић, Ненад Лалатовић, Стево Глоговац, Дејан Илић (од 80. Лео Леринц), Саша Зорић (од 59. Миленко Аћимовић), Горан Друлић (од 86. Срђан Бајчетић), Бранко Бошковић, Михајло Пјановић. Тренер: Славољуб Муслин.

Селта: Пабло Каваљеро, Јаго Јао, Хуан Веласко, Фернандо Касерес, Хуанфран Гарсија (од 73. Томас Алберто), Горан Ђоровић, Валериј Карпин, Вагнер (од 78. Дорива), Густаво Лопез, Бенедикт Мекарти (од 66. Хесули), Катања. Тренер: Виктор Фернандез.

https://www.youtube.com/watch?v=3_L1W1EdWvM

Повезане вести

Leave a Comment